fbpx
Promó

Nem csak autó, motor is lízingelhető

Ha lízingről van szó, a legtöbb embernek csupán az autók finanszírozása jut eszébe. Azonban új, sőt használt motor is vásárolható lízingszerződéssel. (Hirdetés)

Miért lízing? Miért nem hitel?

2014-ben, amikor az új Polgári Törvénykönyv megjelent, a klasszikus gépjárműhiteleknek leáldozott. A hitelezést felváltotta a lízingszerződés. A járművek használata szempontjából a két jogintézmény között nincs nagy különbség. A hitelre vásárolt és a lízingelt gépjárművek is a vevő birtokába kerültek a szerződés megkötésével. Azonban míg a hitel esetében a tulajdonjogot is megszerezte a vásárló, a lízing esetében nem így van. 

Amikor a vevő megtalálja a számára legmegfelelőbb járművet (akár autó, akár motor), az eladó azt egy hitelintézetnek értékesíti. A hitelintézet lesz a továbbiakban a gépjármű tulajdonosa. Azonban a járművet lízingszerződés keretében az eredeti vevő használatába adja. Természetesen nem ingyen. A hitelhez hasonlóan havi lízingdíj fejében, meghatározott futamidőre. Ez a változás a bankok helyzetét könnyíti meg abban az esetben, ha a lízingbe vevő nem törleszt. Ekkor ugyanis jogi procedúra nélkül visszaveheti a hitelintézet a fedezetül szolgáló gépjárművet.

Motorlízingelés a gyakorlatban

A kétkerekű járművek lízingelése épp olyan egyszerű, mint az autók esetében. Ilyenkor is választható a zárt végű lízing. Ekkor a futamidő lejártát követően a motor tulajdonjoga azonnal a lízingbe vevőre száll át. Természetesen csak akkor, ha a szerződésben meghatározottaknak megfelelően teljesítette a fizetési kötelezettségeit.

A másik lehetőség a nyílt végű lízingszerződés megkötése. Ez akkor javasolt és lehetséges, ha a motort egy vállalkozás szeretné használatba venni. A nyílt végű lízing futamidejének lejártakor a lízingbe vevő határozhatja meg, hogy kinek a tulajdonába kerüljön a motor. Ekkor az új tulajdonosjelölt nem teljes áron, hanem maradványértéken vásárolhatja meg a gépjárművet. 

 

A nyílt végű lízingszerződés előnyei motorok esetén

Amennyiben vállalkozását bővítené kétkerekű gépjárművekkel, akár az áfa teljes összege visszaigényelhető vagy levonható az adójából. Ehhez azonban bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. A vállalkozásnak áfakörbe kell tartoznia, és jogosultnak kell lennie az áfa visszaigénylésére. A kiválasztott gépjármű nem lehet idősebb hat évesnél, és huszonhét százalékos áfakulccsal kell az eladónak számláznia. 

További előírás, hogy a motort céges járműként kell a vállalatnak használnia. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, és a cég a jármű használatáról útnyilvántartást vezet, akkor az áfa csaknem teljes összege megspórolható. Amennyiben a lízingbevevő nem kíván útnyilvántartást vezetni, be kell érnie az áfa ötven százalékának elszámolhatóságával. Nyílt végű lízing esetén azonban ügyelnünk kell az adókockázatokra is, így a vevőkijelölési jog kapcsán mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: