fbpx
Promó

Diszkalkulia, avagy amit a számolászavarról tudni érdemes

Az iskolában a gyermekek elsajátítják, az olvasás, írás és számolás alapjait. Viszont már alsó tagozatban érzékelhető, hogy a matematika nem fog a kedvenc tantárgyak közé tartozni, és valljuk be, olykor mindenkinek meggyűlik a baja a számok világával. Azonban ha a gyermek nincs tisztában a számok jelentésével, gondot okoz számára az alapműveletek elvégzése vagy a mennyiségek és arányok megállapítása, egy komoly tanulási zavarral kell szembe néznünk, a diszkalkuliával. (Hirdetés)

Mi is az a diszkalkulia?

A diszkalkulia vagy számolászavar egy olyan tanulási zavar, amelyet okozhatott idegrendszeri sérülés, vagy akár másodlagosan is kialakulhatott valamely környezeti reakcióból adódóan. Tehát ha a környezet kicsúfolja, megalázza a gyakori számolási hibák vétése miatt, a gyermek stresszessé válhat a számolás során, és diszkalkulia is felléphet emiatt. A diszkalkulia pedig gyakran magával hordozza az olvasással és írással kapcsolatos zavarokat, a diszlexiát és diszgráfiát.

Sokan úgy gondolják, hogy csupán gyakorlás kérdése, hogy jobban menjen a matematika, viszont a számolászavarral küzdő gyermekek esetében ez egyáltalán nem helytálló. Számukra a legfontosabb az alapkészségek fejlesztése, hiszen e nélkül hiába próbálkozik akár órákon keresztül is, nem fog sikerélményhez jutni. Éppen ezért a gyógypedagógiai fejlesztés során is az alapok megerősítésére helyezik a hangsúlyt a szakemberek.

Tehát a számolási zavarral küzdő gyermekek számára a legfontosabb, hogy képesek legyenek a térbeli tájékozódásra, megtanuljanak gondolkodni, kifejezni magukat, valamint szükség van a koncentrációjuk, figyelmük és mozgáskoordinációjuk fejlesztésére is.

Emellett ne felejtsük el, hogy akkor érhetünk el áttörést, ha megtaláljuk, hogyan tudjuk leginkább motiválni a gyermeket és segíteni abban, hogy sikerélményhez jusson. Ebben segítségünkre lehetnek a különféle fejlesztőjátékok, amelyeket elérhetsz a Játékliget oldalán!

A diszkalkulia felismerése

A diszkalkuliát általában az iskola első évfolyamán lehet könnyedén felismerni, hiszen ekkor kezdenek a gyerekek ismerkedni a számokkal, ekkor mutatkozhatnak meg a mennyiségi fogalmakban való hiányosságok, de számolási zavarra utalhat a tükörírás, tükörolvasás, valamint a térbeli és síkbeli tájékozódásban történő problémák is.

Azonban már óvodáskorban is észlelhető ezen tanulási zavar néhány előjele. Ha a gyermek egyáltalán nem mutat érdeklődést a számok iránt, ha nem képes az évszakokat és saját testrészeit sem megnevezni, és ha keveri a színeket, valamint kerüli a memória- vagy kirakós játékokat, okkal gyanakodhatunk diszkalkuliára. Ebben az esetben érdemes egyeztetni az óvodapedagógussal és fejlesztő pedagógus segítségét kérni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d