fbpx
Tisza-tó élmények Hulladékkezelés PET Kupa Összes téma

Óriási hajrával ért véget a Tiszai PET KUPA Mosolygó Zsák programjának őszi ártéri takarítása

Az idén nyáron elindított Mosolygó Zsák program célja, hogy a helyi közösségek bevonásával folytatódjon a Tisza árterének megtisztítása a folyó közép-tiszai szakaszain. Partmenti települések lakói, horgászok, vizitúrázók és természetjárók vették ki a részüket a munkából. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az őszi hulladékgyűjtés véghajrájában a PET Kupa külön hulladékgyűjtő napokat szervezett nyolc településre, hogy minél több ártéri hulladék kerüljön még idén a zsákokba. Az így összegyűlt hulladék legalább fele újrahasznosításra kerül. Bár a Mosolygó Zsákok legközelebb jövő tavasszal kerülnek elő, a munka nem áll meg: a PET Kupa a következő hetekben a Tisza-tavat takarítja, ahova elsősorban helyből érkező önkéntesek jelentkezését várják.

A Mosolygó Zsák kísérleti programként indult el és elejétől a végéig az újrafelhasználás jegyében valósult meg. Maguk a zsákok környezetbarát technológiával, fólia-hulladék regranulátum felhasználásával készültek – közölte lapunkkal a PET Kupa sajótosztálya.

A https://petkupa.hu/hu_HU/mosolygozsak oldalon tájékozódhattak az érdeklődők a zsákok felvételi és leadási pontjairól. A leadási pontokról októberrel bezárólag a területileg illetékes közszolgáltatók szállították el a hulladékot (BMH, ÉAK, HHG, NHSZ-Tisza). Hulladékgazdálkodásban a projekt együttműködő partnere az NHKV volt.

A mosolygó zsákokat nyáron helyezték ki a PET Kupa szakemberei, majd segítségükkel ártéri hulladékot gyűjtöttek horgászok, halőrök és táborozó iskolások is, miközben a szelektív gyűjtés fogásaival ismerkedtek. Ősszel a PET Kupa önkéntesei is csatlakoztak a helyiek erőfeszítéseihez, és ettől kezdve három héten keresztül intenzív ütemben folytatódott a gyűjtés. Az idei áradásokkal a PET-palackok, vízen úszó játékok és gumiabroncsok mellett sok lábbeli (cipők, papucsok), és szokatlanul sok nagyobb hulladék – például hűtőszekrény – került elő.

A Mosolygó Zsák program utolsó három hetében Tiszadadától Tiszabábolnáig, nyolc település partjait tisztítottuk meg. A segítőink között óvodások, iskolai csoportok és még egy nyugdíjas klub is kivette a részét a szemétszedésből.” – mondta el Bitter Zsuzsanna, a PET Kupa Mosolygó Zsák programjának koordinátora. „A három hét alatt hatvan önkéntessel 340 zsákot töltöttünk meg, ami óriási eredmény, miközben az esős időjárás kevésbé kedvezett.”

A Mosolygó Zsák program eredményekről a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület készített kisfilmet: https://www.facebook.com/watch/?v=803472270196178

A Tiszai PET Kupa önkéntesei és a hulladékkezelő csoport tagjai köszönetüket fejezik ki a vendégszeretetért, szívélyes fogadtatásért, a sok meleg teáért, amivel a helybéliek fogadták a folyótisztítókat! Külön köszönetet érdemelnek a tevékeny halászok, halőrök, révészek, valamint a résztvevő települések polgármesterei.

Az ártérben jócskán maradt még begyűjtésre váró hulladék, ezért a program a szervezők reményei szerint tavasszal folytatódik. A szervezők addig pedig azt javasolják a természetjáróknak, hogy rögzítsék a szennyezett pontokat a TrashOut applikációban.

Bár a Mosolygó Zsák program tavaszig szünetel, a PET Kupa hulladékgyűjtő akciói nem állnak meg. A következő hetekben a PET Kalózok a Tisza-tó környékét fogják megtisztítani, ahonnan helyben élő önkéntesek jelentkezését várják.  November 5. és 15. között szinte minden napra szerveznek szemétszedéseket a Tisza-tó partján és elkelnek a segítő kezek! Részleteket a PET Kupa weboldalán és közösségi oldalán találnak az érdeklődők.

Fotók: PET Kupa

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: