fbpx
Hortobágy Hortobágyi Nemzeti Park Összes téma Tisza-tó élmények

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál vár a Hortobágyi Nemzeti Parknál

Az ősz beköszöntével újra megrendezésre kerül a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál. Az eseményt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágy Község Önkormányzata és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. közös szervezésében, az aktuális járványügyi korlátozások megfelelő betartása mellett rendezik meg.

Az ünnep története

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amit a Behajtási Ünnep során ma is megismerhetünk. Az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje volt az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napja tájékán történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is. Dömötör napjának megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában, vagy az úgynevezett pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál fotó Hortobágyi Nemzeti Park
Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál. Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A Behajtási Ünnep ma

A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorai – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt. Kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló, még napjainkban is élő pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a népi viselet és kézművesség fenntartásában, a pásztortársadalom generációkon átívelő tudásának megőrzésében.

A Behajtási ünnepség 14:00 órakor, a Hortobágyi Nonprofit Kft. rackajuhainak Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik. Megtekinthető lesz a hatos szürke marha és a – ritkaság számba menő – négyes bivalyfogat is, valamint a lovas fogatok. A régi számadói rendszer hagyományai szerint megbízott számadóink bemutatják a kezük alá adott állományt, a szaporulatot illetve az elmúlt időszak eseményeit is. Tisztelegve a régi pásztorok előtt Hortobágy Örökös Pásztorait is köszöntjük. A rendezvény zárásaként csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk.

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál

No Description

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében a Szent-Dömötör napi Behajtási Ünnephez csatlakozva idén is lesz Darufesztivál. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye. A legutóbbi daruszinkron adatai alapján elmondhatjuk, hogy jelenleg több, mint 80 ezer daru állomásozik a Hortobágyon. A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára. A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe. A Darufesztivál fénypontjai a hajnali-, nappali- és alkonyati darules túrák, ahol a résztvevők megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát.

www.hnp.hu/darufesztival

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: