fbpx
Promó

Mi az a fogzománckopás, és miért történik?

Te is hallottad már, hogy a fogzománc a testünk legerősebb része, így igazán megbízhatóan tartja magát? Igen, az esetek többségében ez igaz is, mégis, ma már szinte népbetegségnek számít a fogzománckopás. Lássuk, hogy mi is ez, és miért alakul ki! (Szponzorált cikk)

A fogzománc és a kopása

Aki ismeri a fog felépítését, az tisztában van vele, hogy a fogzománc a fog külső, legerősebb réteg, ami ki van téve a különböző hatásoknak. Mivel ez egy nagyon kemény réteg, így jó eséllyel minden rendben van vele, de ettől függetlenül nem szabad elhanyagolni az ápolását. Természetesen nem törhetetlen és áthatolhatatlan, de azért olyan kemény, mert a 95 százaléka ásványi anyagokból épül fel. 

Alapvetően átlátszó, így a fogak színe az alatta lévő dentintől függ, ezért olyan különböző színűek. A szürkéstől a sárgásig igazán sokféle variációban látható. 

Ahogy kopik a zománc, úgy kerül egyre inkább a felszínre a dentin, így lesz egyre sárgább a fog felülete. Ez egyáltalán nem elhanyagolható és visszafordítható, így érdemes mielőbb kiemelt figyelmet szentelni neki. 

A legfőbb okai a fogzománc kopásának a saverózió, az éjszakai fogcsikorgatás, valamint a szájhigiéniai problémák. Ennek során elvékonyodik a zománc, ami a fogak érzékenységéhez vezet. Ha pedig ez a folyamat elindult, akkor a fog sokkal könnyebben indul romlásnak, és ezáltal a lepedék is sokkal hamarabb megtelepszik az adott felületeken. 

Szerencsére ezek mindegyike megelőzhető egy kis odafigyeléssel, de ha már egyszer bekövetkezett, akkor csak kezelhető, de nem visszafordítható. Ilyenkor inkább fogászati koronák felhelyezésére kerülhet sor, amit a Completdentnél bármikor elkészítenek, de hidd el, sokkal jobb az igazi és sértetlen fogzománc!

Előzzük meg!

A legjobb módja a védekezésnek a megelőzés. Ennek során nem kell semmilyen extra szabályok betartására gondolni, hiszen csak a megfelelő szájhigiéniára gondolunk.

Lehetőleg kerüld a szénsavas italokat és a savas ételeket. Ez nem azt jelenti, hogy nem ihatsz meg néha egy kis vörösbort vagy épp kólát, esetleg nem eheted a kedvenc ételedet, mert savas. Az a megoldás, hogy ne tartogasd a szádban, hanem nyeld le mielőbb. A reflux-szal is érdemes vigyázni, mivel a visszaáramló gyomorsav károsíthatja a fogakat. 

A fogápolás fontosságát nem győzzük hangsúlyozni: étkezés után kb. 20-30 percig még pihentesd a fogkefét. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy ne érje dörzshatás a fogakat, mert ilyenkor az ételben lévő cukor és sav hatására a zománc gyengül és könnyen sérül. 

Végül pedig a fogcsikorgatás is igen nagy mértékben roncsolja a fogzománcot. Ha ezt teszed éjszaka, akkor nagyon gyorsan szokj le róla vagy kezeltesd, mivel nagyon könnyen felsértheted a fogzománcodat.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: