fbpx
Összes téma

Év hala szavazás: az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg száll ringbe

Az angolna (Anguilla anguilla), a fürge cselle (Phoxinus phoxinus) és a jászkeszeg (Leuciscus idus) méri össze népszerűségét a 2021-es Magyar Haltani Társaság szavazásán.

2010. óta minden évben három halat választ ki a Magyar Haltani Társaság, amelyet közönségszavazásra bocsájt az Év hala szavazáson. Ahogy azt dr. Harka Ákos, a szervezet elnöke a szavazás kapcsán írta: “A nyertes természetesen az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja 2020. december 31. déli 12 óráig.” A jelölési elveknek megfelelően mindhárom faj őshonos vizeinkben, továbbá van közöttük védett és fogható faj is.

A “jelöltek”

A szervezet mindhárom halat bemutatja a közönségnek. Az angolna természetes úton, magától telepedett meg hazánk vizeiben, ám számuk mára megfogyatkozott. A jászkeszeg a nagyobb vízfolyások lakója,de az áramló vizű csatornákban is lehet velük találkozni, kedveli a felfrissülő tavakat is, így akár a Tisza-tóból is horogra akadhat. A harmadik jelölt, a fürge cselle táplálékát csapatokba verődve keresi Európa-szerte a hegy- és dombvidéki patakokban.

év hala 2021 fotó Magyar Haltani Társaság
Év hala 2021 szavazás fotó: Magyar Haltani Társaság

2020-ban a süllő lett a nyertes, a halfaj még a Magyar Posta bélyegére is került. 2019-ben a vörösszárnyú keszeg, míg 2018-ban a balin, 2017-ben pedig a harcsa kapta meg az elismerést. A legelső szavazáson a nyúldomolykó nyert. A nyertest minden évben kiemelt tudományos kutatás övez és a szervezők minél szélesebb körben próbálják megismertetni. Évről-évre egyretöbben adják le a voksukat a halakra, tavaly több mint 14 ezren szavaztak, ám 2019-ben mintegy kétezer szabálytalan szavazatot is kapott a Magyar haltani Társaság.

Szavazás

Az Év hala szavazás az alábbi linkre kattintva érhető el, ahol az eddigi eredeményeket is meg lehet tekinteni.

No Title

No Description

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: