fbpx
Promó

Acél- kontra alumínium kerítés – melyiket válasszam?

Rohanó világunk oly gyorsan változik, hogy sokszor csak kapkodjuk a fejünket, ha lépést szeretnénk tartani a fejlődéssel. Ami tegnap még manuális volt, az mára automatizált lett, ami pedig nemrég még modern megoldásnak számított, az mostanra elavulttá vált. (Hirdetés)

Ez még az olyan egyszerű szerkezetekre is igaz, mint egy kerítés. Napjainkban hódítanak az olyan innovatív változatok, mint a Nívó fahatású fémkerítés, ami egyesíti a fém tartósságát a fa esztétikumával. Az elemeknek két típusa létezik, az acélból, illetve alumíniumból készült variáns. De melyikkel járunk jobban?

Az acélkerítés jellemzői

Attól még, mert egy kerítés alapanyaga acél, nem feltétlenül a gyártelepek rideg dróthálóira kell gondolnunk. Egy acélból készült kerítéselem ugyanis a speciális festésnek köszönhetően szinte a megszólalásig hasonlíthat a falécre. A turpisság csak akkor derül ki, ha megérintjük, vagy hátulról látjuk, ugyanis a visszahajtott profil elárulja, hogy valójában fémmel van dolgunk.

Ez a forma azonban cseppet sem hátrány, sőt: jelentősen megkönnyíti a szerelést. A műanyag KLIKK-eknek és az önmetsző csavaroknak köszönhetően ugyanis a kerítéslécek felhelyezése szinte gyerekjáték. Nem igényel szaktudást vagy képzettséget, egy egyszerű kézi fúrógéppel és minimális barkácstudással bárki össze tudja szerelni. Ez a megoldás tehát azoknak lehet hasznos, akik szeretnék saját kezűleg felszerelni a kerítéselemeket, viszont mindezt a lehető legegyszerűbb módon.

Az acélelemeknél azonban figyelni kell arra, hogy a bevonat sérülés esetén korrodálhat, tehát munka közben legyünk óvatosak, és soha ne vágjuk őket méretre utólag. Inkább mérjük le előre, hogy milyen hosszúságú lécekre van szükségünk, és aszerint rendeljük meg.

 

Az alumínium kerítés jellemzői

Ha egy kicsit több szabadságra vágyunk, akkor válasszuk az alumínium kerítéselemeket. Ezeknek a sajátossága a teljesen zárt forma, melynek köszönhetően hátulról is a megtévesztésig hasonlítanak a valódi fára. Emiatt a felszerelésük ugyan egy fokkal bonyolultabb, mint az acélból készült változatnak, viszont alapszintű barkácstudással így is elvégezhető. 

Az alumínium elemek ráadásul teljes egészében korróziómentesek, így utólag is tetszőleges méretben és szögben vághatóak. Ez pedig rengeteg lehetőséget tartogat a kreatív felhasználásra! Hiszen nem csak kerítéshez alkalmasak, hanem készíthetünk belőlük lépcső- vagy teraszkorlátot, használhatjuk falburkolatként vagy a pergola tetejére, illetve akár egy praktikus kukatárolót és építhetünk belőlük. 

 

Rendben, de melyiket válasszam?

Tulajdonképpen itt nincs rossz döntés. Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, nekünk kell mérlegelnünk, hogy számunkra mi a fontosabb: a könnyű felszerelhetőség, a sokoldalú felhasználási lehetőségek, esetleg az ár? Bármelyiket is válasszuk, az eredménnyel biztosan elégedettek leszünk.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: