fbpx
Promó

Mire jók az őssejtek a bőrápolásban?

A feszes, sima arcbőrt fiatalabb korunkban még magától értetődőnek vesszük - aztán ahogy telnek-múlnak az évek, először csak apróbb szarkalábak és mimikai ráncok, később pedig mélyebb barázdák is megjelennek az arcunkon. Ilyenkor már minden erőnkkel azon vagyunk, hogy visszakapjuk a fiatalosabb arcbőrt, ennek érdekében pedig különböző kozmetikumokat vetünk be. Az őssejttartalmú krémek a szépségipar viszonylag új fejlesztései közé tartoznak; de valóban hatékonyak a ráncok ellen? (Hirdetés)

Mik azok az őssejtek, és mi a szerepük?

A kifejezés valójában egy összefoglaló név, és minden olyan sejtet magába foglal, amelyek képesek megújítani saját magukat, illetve át tudnak alakulni bizonyos funkciókkal rendelkező sejtekké. Ennek az a szerepe, hogy az őssejtek tulajdonképpen “javítórendszerként” szolgálnak a szervezet számára, hiszen képesek az osztódásra és a beteg, elhalt sejtek pótlására. 

Többek között a bőrünkben is megtalálhatóak, ennek köszönhető, hogy a bőr képes megújulni és az elhalt sejteket újakkal helyettesíteni. Ez valóban fantasztikus képesség, viszont tudnunk kell azt is, hogy ez a sejtmegújító folyamat az életkor előrehaladtával fokozatosan lassul, vagyis a bőrünk egyre kevésbé képes megújítani a saját szerkezetét. Főleg akkor, ha a helytelen életmód által sok káros anyag kerül a szervezetünkbe. Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás és a túlzásba vitt napozás mind idő előtti bőröregedéshez vezethet. 

Hogyan lehet pótolni az őssejteket?

A tudósok rájöttek, hogy az emberi és a növényi őssejtek sok tulajdonságban hasonlítanak egymásra, és a feladataik is hasonlók: kulcsfontosságú szerepet játszanak a szövetek regenerálásában és a sejtek osztódásában. 

Ennek a felfedezésnek köszönhetően lehetővé vált az őssejtek pótlása, ez pedig új fejezetet nyitott a ránctalanításban. A Helia-D Professional 3 őssejtes termékcsaládja például orchidea, vörös áfonya és argán őssejteket tartalmaz, melyek erősítik a bőr védekezőképességét, visszaállítják a fiatalos szerkezetét, és élénkítik a kollagén-elasztin szintézist. A bőrünk ugyanis fiatal korában teli van kollagén- és elasztinrostokkal, ám az évek múltával a termelődésük lassul. Az őssejtek azonban képesek serkenteni a termelődésüket, ezáltal kisimítani a ráncokat. 

 

Őssejtek és szabadgyökök

A bőrünkre az egyik legnagyobb veszélyt a szabadgyökök jelentik, melyek a szervezetünkbe került káros anyagok hatására keletkeznek. Az olyan tényezők, mint az UV-sugárzás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a helytelen táplálkozás mind-mind szabadgyököket teremtenek, ezek pedig felgyorsítják a bőr öregedését. 

Az őssejtek azonban antioxidánsokat tartalmaznak, amik képesek semlegesíteni ezen káros szabadgyökök hatásait, és visszaállítják a sejteket az eredeti, egészséges állapotukba. Ezzel pedig késleltetik az öregedést, és segítenek megőrizni a fiatalos, bársonyos bőrt.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: