fbpx
Összes téma KÖTIVIZIG Kiskörei Vízlépcső

Alacsonyabb téli vízszintre állítják be a Tisza-tavat

Két lépcsőben fogja beállítani a Tisza-tó téli vízszintjét a KÖTIVIZIG, így lehetőség lesz a vízközeli munkák kedvezőbb körülmények közötti elvégzésére.

A megbeszélésen a Tisza-tó által érintettek vettek részt és mondhatták el észrevételeiket. Lovas Attila igazgató tájékoztatta a jelenlevőket az új vízjogi üzemelési engedély óta végrehajtott téli vízszintekről, és azok tapasztalatairól. Hangsúlyozta: a téli üzemrenddel kapcsolatban tett észrevételeket a vízjogi engedélyben rögzítettekkel összhangban tudjuk figyelembe venni. Az elhangzottak és az írásban beérkezett álláspontok alapján az igazgató javaslatot tett a Tisza-tó téli üzemrendjére. Az érkező vízhozam és a vízhőmérséklet figyelembe vételével a vízszintcsökkentés két ütemre tervezett. Az első ütem várható kezdeti időpontja november 2., amikor a Kisköre-felső vízmércén mért 720 cm-es vízállásról egészen 565+10 cm-ig csökkentjük a vízszintet. Ennek elérésének várható időpontja november 22., majd ezt a vízállást november 30-ig tartjuk. A második ütemben, december 15-re 620 -10 cm-es vízállást állítunk elő és tarjuk a tavaszi feltöltés időpontjáig – közölte Kéri Brigitta, a KÖTIVIZIG munkatársa.

A téli alacsony vízállás lehetőséget biztosít a kikötők, strandok és a tározó belső területeire tervezett építési munkák kedvezőbb körülmények közötti elvégzésére, különös tekintettel a nyaralóhajózás infrastruktúrájára. A téli vízszint beállításánál végzett vizsgálatok – amelyeket a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma folyamatosan végzett/végez -, kimutatták, hogy a Tisza-tó kétlépcsős vízszintbeállításának halbiológiai szempontból nem volt negatív hatása. Alacsonyabb vízszintnél a halak a mélyebb vízrétegbe húzódnak vermeléskor, majd a mintegy egyhetes alacsonyabb vízszinttartást követő 2. lépcsőben megemelt vízszint esetén is maradnak vermelő helyeiken. A 2. lépcsőben megemelt vízszintnél a plusz víztömeg egy esetleges egybefüggő jégborítottság esetén is biztosítja az átteleléshez szükséges oldott oxigéntartalmat.

Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök a Tisza-tó területén végzett hulladék és uszadék eltávolításáról, illetve a megnövekedett kerékpáros forgalomról és annak következményeiről számolt be. A Tisza-tó terhelhetőségének határairól és jogszabályi háttér rendezéséről Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Közgyűlés, egyúttal a Tisza-tó Térségfejlesztési Tanács elnöke fejtette ki álláspontját. Mint mondta: szeretné, ha a tározó körül a fejlesztések összhangban valósulnának meg, egységes arculat alakuljon ki a Tisza-tó és térsége körül.

Tudod, miért van téli és nyári vízsintje a Tisza-tónak? És a téliből miért van magasabb és alacsonyabb?

Mi a Tisza-tó életében a vízlépcső szerepe?

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d