fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágy Hortobágyi Nemzeti Park Összes téma élővilág Túra Program

Ugrásszerűen nőtt a darvak létszáma – közel százezer daru éjszakázik most már Hortobágyon

Alig egy hete számolt be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága arról, hogy megkezdődött a darvak gyülekezése a Hortobágyon. Akkor a természetvédelmi őrök közel tízezer példányt regisztráltak (9800 pld.). A legutóbb végzett számlálás eredménye pedig még a szakembereket is megdöbbentette: megtízszereződött a darvak állománya a Hortobágyi Nemzeti Parkban!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei által hetente végzett ún. szinkronszámlálások során, szeptember 24-én 95 400 példányt került a távcsövek elé. A közel százezres mennyiség tízszerese az egy héttel korábban számolt mennyiségnek – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóága.

Mi okozta ezt a markáns növekedést?

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.

A madarak rendkívül kifinomultan érzékelik a légnyomás módosulásait. A legutóbb a hónap közepén átvonult hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk. Ennek következtében északnyugati irányból közelítő hideg front megjelenése előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki. Így Európa északkeleti része felől érkező darvak még az újabb front által okozott tényleges lehűlés előtt megérkeztek a Hortobágyra. Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva, kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.

A darvak szeptember végi óriási létszáma egyébként nem példanélküli. Az elmúlt évtizedben, három ízben is volt hasonló jelenség, annak ellenére, hogy egyébként ilyen mennyiségben inkább október első harmadában találkozhatunk a darvakkal a Hortobágyon.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.

A leglátványosabb gyülekezés jelenleg a Hortobágyi-halastó, Kondás-taván zajlik, ahol 70 ezer (!) daru tölti az éjszakát. Ez a terület a nemzeti park által szervezett túra keretében kisvonattal közelíthető meg. A tóra behúzó óriási madársereglet látványa egyszerre szívmelengető és hátborzongató! A madarak hangja ilyenkor több kilométerre is elhallatszik és még napokig az ember fülébe cseng mélabús krúgatásuk.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számos programlehetőséget kínál ezen csodás természeti jelenség megtekintésére:

Hortobágyi Nemzeti Park – Daruvonulás a Hortobágyon – Vezetett túrák a darvak nyomában 2020

Túratípusok és időpontok 2020 Jelentkezések megnyitva: 2020. szeptember 16. Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.

További turisztikai információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
Tel.: 52/589-000; 52/589-321
E-mail: info@hnp.hu

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: