fbpx
Promó

Sütési módszerek grillen

A grillezés, mint sütési módszer igen közkedvelt, azonban nem mindenki van tisztában vele, hogy ez a szó sokkal inkább egy gyűjtőfogalomként funkcionál. Az igaz, hogy alapvetően azt az ételkészítési módszert értjük alatta, melyhez szükség van egy grillsütőre, de ez közel sem egyetlen sütési technikát jelent. (Hirdetés)

Direkt, vagyis közvetlen sütési módszer

Direkt sütésnek nevezzük grillen azt a módszert, amikor az étel közvetlenül a tűz fölött készül, és a grillsütő teteje is végig nyitva van a folyamat során. Ez jellemzően egy gyorsabb megoldás az ételek elkészítésére, ezért főként az olyan fogásokhoz ajánlott, melyek sütési ideje nem haladja meg a 30 percet. Főleg a zöldségek, a tengeri herkentyűk, a húspogácsák és a különféle grillkolbászok elkészítésére alkalmas a direkt sütési technika.

Indirekt, avagy a közvetett sütési mód

Az indirekt sütés a direkt sütéssel ellentétben egy lassabb sütési mód, ekkor ugyanis az étel nem közvetlenül a hőforrás felett kerül elhelyezésre, vagyis az a forró levegőben sül készre. Ehhez viszont a grillsütő fedelét zárva kell tartani a fogások elkészültéig. Ez a módszer leginkább akkor használatos, ha olyan fogásokat készítünk, melyek hosszabb átsütési időt igényelnek, vagyis például a vastagabb húsokat ajánlott így elkészíteni.

Direkt és indirekt módszer kombinálása

Bár a fent említett két sütési technika segítségével önmagában is nagyszerű fogásokat lehet elkészíteni, de például a húsok esetében akkor kapunk igazán tökéletes falatokat, ha a két módszert kombináljuk. Ehhez először indirekt sütéssel alaposan átsütjük a húst, majd további 10-15 percig alkalmazzuk a direkt módszert, vagyis a nagy lángon sütést, aminek köszönhetően a hús felszíne ropogóssá válik.

Nyárson sütés

A nyárson sütés esetében nem lehet konkrét sütési időt meghatározni, hiszen minden esetben a nyársra kerülő étel típusa és mérete határozza meg az elkészítési időt. Mivel a sütés közben a nyársat folyamatosan forgatni kell, ezért érdemes rögtön egy olyan grillsütőt beszerezni, melyben elektromos motor által forgó grillnyárs található.

Bár hatalmas könnyebbség, hogy a forgatást a sütő leveszi a vállunkról, de ennek ellenére van néhány dolog, amire ilyenkor oda kell figyelni.

Az egyik, hogy a nyárson elhelyezett hús eloszlása egyforma legyen. Ezt úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, ha a tenyerünkben megforgatjuk a nyársat, mielőtt a grillre tennénk.

A másik, hogy több égős gázgrill esetében a nyársakat úgy kell elhelyezni, hogy a hús a hőforrás fölött legyen, míg faszenes grillezőnél lehetőleg ne a hús alatt legyen az izzó faszén.

Amennyiben te is szeretnéd kipróbálni a különféle sütési technikákat grillen, de nincs megfelelő grillsütőd, nézz szét a Grillplaza.hu kínálatában, és rendelj egyet az igazán minőségi grillsütők közül!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: