Direkt, vagyis közvetlen sütési módszer
Direkt sütésnek nevezzük grillen azt a módszert, amikor az étel közvetlenül a tűz fölött készül, és a grillsütő teteje is végig nyitva van a folyamat során. Ez jellemzően egy gyorsabb megoldás az ételek elkészítésére, ezért főként az olyan fogásokhoz ajánlott, melyek sütési ideje nem haladja meg a 30 percet. Főleg a zöldségek, a tengeri herkentyűk, a húspogácsák és a különféle grillkolbászok elkészítésére alkalmas a direkt sütési technika.
Indirekt, avagy a közvetett sütési mód
Az indirekt sütés a direkt sütéssel ellentétben egy lassabb sütési mód, ekkor ugyanis az étel nem közvetlenül a hőforrás felett kerül elhelyezésre, vagyis az a forró levegőben sül készre. Ehhez viszont a grillsütő fedelét zárva kell tartani a fogások elkészültéig. Ez a módszer leginkább akkor használatos, ha olyan fogásokat készítünk, melyek hosszabb átsütési időt igényelnek, vagyis például a vastagabb húsokat ajánlott így elkészíteni.
Direkt és indirekt módszer kombinálása
Bár a fent említett két sütési technika segítségével önmagában is nagyszerű fogásokat lehet elkészíteni, de például a húsok esetében akkor kapunk igazán tökéletes falatokat, ha a két módszert kombináljuk. Ehhez először indirekt sütéssel alaposan átsütjük a húst, majd további 10-15 percig alkalmazzuk a direkt módszert, vagyis a nagy lángon sütést, aminek köszönhetően a hús felszíne ropogóssá válik.
Nyárson sütés
A nyárson sütés esetében nem lehet konkrét sütési időt meghatározni, hiszen minden esetben a nyársra kerülő étel típusa és mérete határozza meg az elkészítési időt. Mivel a sütés közben a nyársat folyamatosan forgatni kell, ezért érdemes rögtön egy olyan grillsütőt beszerezni, melyben elektromos motor által forgó grillnyárs található.
Bár hatalmas könnyebbség, hogy a forgatást a sütő leveszi a vállunkról, de ennek ellenére van néhány dolog, amire ilyenkor oda kell figyelni.
Az egyik, hogy a nyárson elhelyezett hús eloszlása egyforma legyen. Ezt úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, ha a tenyerünkben megforgatjuk a nyársat, mielőtt a grillre tennénk.
A másik, hogy több égős gázgrill esetében a nyársakat úgy kell elhelyezni, hogy a hús a hőforrás fölött legyen, míg faszenes grillezőnél lehetőleg ne a hús alatt legyen az izzó faszén.
Amennyiben te is szeretnéd kipróbálni a különféle sütési technikákat grillen, de nincs megfelelő grillsütőd, nézz szét a Grillplaza.hu kínálatában, és rendelj egyet az igazán minőségi grillsütők közül!