fbpx
Promó

Lehet kapcsolat a bőrrák és a szolárium között?

Vannak, akik előszeretettel veszik igénybe a szoláriumot, amikor borúsabb vagy kimondottan hideg az idő, de vannak olyanok is, akik azért választják, mert szeretnének egy kis barnaságot magukon tudni a külföldi út előtt. (Hirdetés)

Mielőtt azonban ellátogatunk egy szoláriumba, érdemes tisztában lenni néhány dologgal. Vegyük sorra őket.

Tudta? A laphámsejtes bőrrák a melanománál is gyakoribb!

Amennyiben nem hallott még a laphámsejtes bőrrákról (más néven squamosus cell carcinoma, azaz SCC), itt az ideje, hogy tudomást szerezzen róla! A bőrrák ezen típusa egyértelműen összefüggésbe hozható az UV-sugárzással, amit a szoláriumban töltött idő alatt koncentráltan kap a szervezet. A túlzásba vitt szoláriumozás által a kockázat is nő.

Tények és tévhitek

A kutatások még folynak, de egy átfogó egyetemi tanulmány szerint, melyben 160 ezer nő vett részt több országból (Egyesült Királyság, Ausztrália, Norvégia), azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy egyértelműen összefüggésbe hozható az SCC a szoláriumozással. A kutatásban 597 nőnél diagnosztizáltak laphámsejtes bőrrákot, és az is kiderült, hogy a szoláriumhasználat gyakoriságával függ össze az SCC. A szoláriumban töltött idő a kutatás szerint kevésbé befolyásolja a bőrrák kialakulását, a szoláriumozás gyakorisága azonban egyértelműen növeli a bőrrák kockázatát. Azaz, a rendszeres szoláriumba járás idővel nagyobb eséllyel vezethet bőrrákhoz.

A kutatásban részt vett nőknél 83%-ban nőtt az esély a laphámsejtes bőrrák kialakulására azokkal szemben, akik nem élnek a szolárium adta barnasággal.

További kockázati tényezők

Az UV-sugárzás kimondottan veszélyes, akár természetes napfényről beszélünk, akár a szoláriumokat említjük. Legyünk óvatosak tűző napsütésben is!

Új anyajegyek megjelenése, főképp felnőttkorban szintén aggodalomra adhat okot.

Ha a már meglévő anyajegyen változást tapasztal: színe, alakja, mérete változik, vagy asszimetrikussá válik, esetleg viszket, váladékozik vagy vérzik, feltétlenül forduljon orvoshoz! Az időben diagnosztizált bőrrák életet menthet! A CMC Déli Klinika videodermatoszkópos, kombinált bőrrákszűrése megbízható eredményt ad, melyet kiváló szakemberek végeznek. Ráadásul már szombaton is rendelkezésre állnak szabad időpontok – ha semmiképp nem fér bele hétköznapjaiba a vizsgálat.

Mire érdemes még figyelni?

Még a nyár beköszönte előtt ajánlott felkeresni a szakorvost, aki tetőtől talpig megvizsgálja anyajegyeinket. Azért is fontos még a nyári kánikula előtt erre sort keríteni, mert a gyanús anyajegyek eltávolítása sebgyógyulással jár együtt. Érdemes még tavasszal sort keríteni a vizsgálatra, hogy nyugodt szívvel ugorjon fejest a nyárba!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d