fbpx
kikötő Összes téma Tisza-tó élmények

Tisza-tavi GYIK azoknak, akik először járnak itt

Mióta az I love Tisza-tó magazinunkat online és nyomtatott formában is kiadjuk, rengeteg érdeklődő kérdést kapunk ismeretlenektől és ismerősöktől arra vonatkozóan, hogyha lemennek egy-két napra a Tisza-tóra, mit is tudnának ott csinálni. A leggyakrabban feltett kérdéseket most itt is megválaszoljuk, de ha ezen kívül bármilyen információra vagy tanácsra lenne szükséged, bátran küldhetsz üzenetet az I love Tisza-tó Facebook oldalára, vagy az ilovetiszato@gmail.com címre is.
Sose jártam még a Tisza-tónál. Szerinted mit nézzek meg? 

tisza-tavi ökocentrum

Ha először jársz a Tisza-tónál, akkor mindenképp érdemes ellátogatnod a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrumba, ahol megismerheted a tó növény- és állatvilágát és izgalmas programokban is lehet részed. Emellett a Kiskörei Vízlépcsőt és Hallépcsőt is ajánlott megismerni, hiszen az előbbinek köszönhetjük a Tisza-tavat (akár a Tisza-tó szívének is nevezhetjük), míg az utóbbi a kontinensünk legnagyobb olyan létesítménye, ami a halak számára készült azért, hogy könnyebben tudjanak a tározó és az élő Tisza között mozogni. Érdemes csónakázni is, mert páratlan az a világ, ami a szemünk elé tárul. Érdemes saját biciklit vinni vagy helyben bérelni egyet, hiszen feledhetetlen élményt nyúlt a 65 km-es gátkorona körbekerékpározása.

 

Csónakázni szeretnénk. Hol tudunk csónakot bérelni és merre menjünk? 

halászi sziget csónakból 2

Szinte minden kikötőben lehet csónakot bérelni és szinte mindenhol van lehetőség túravezetőt felkérni, hogy mutassa be a tavat. Általában azt ajánlom, hogyha első alkalommal járunk a tónál, akkor mindenképp túravezető segítségét kérjük: többéves tapasztalatának és rutinjának köszönhetően számos érdekes helyet tud megmutatni nekünk, és ismeri az előttünk felröppenő madárfajokat is. Ha mégis magunk szeretnénk felfedezni a tavat, akkor jogosítvány nélkül vezethető, kis teljesítményű motorcsónakot is bérelhetünk.

 

Szerinted melyik a legjobb strand? Melyikre menjünk?

strand5

Szerintünk az összes strand szuper, mindegyikben más és más a különleges, illetve mindemellett nemrégiben felújították azokat. Van, ahol még tartanak a munkálatok, de a vízoldal szinte már mindenütt használható.

 

Milyen éttermek találhatóak ott?

86498924_3184235408271097_6378759624132132864_n

Amikor ott járunk, mindig próbálunk új helyekre beülni, így már a tó környéki éttermek kínálatát szinte mind megkóstoltuk. Csalódnunk sosem kellett egyik helyen sem. A streetfoodtól kezdve egészen az a’ la carte ételekig megtalálható minden.

 

Körbetekernénk a tavat, de hol tudnánk bringát bérelni? És mi fog ránk várni az úton? 

tisza-tó kerékpár nagykör tiszabábolna strand

Ajánlott párnázott ülepű nadrágot felvenni, mert nagyjából 20-30 kilométer után meg fogja ezt köszönni a feneketek! 🙂 Több kikötőben is lehet biciklit bérelni, de a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumból is van rá lehetőség, akik defektszolgáltatást is nyújtanak arra az esetre, ha az úton probléma történne a náluk bérelt bringával. Átlagos kondícióval, kisebb megállókkal körülbelül 4 óra alatt lehet megtenni a távot, de érdemes erre egy egész napot szánni, hiszen rengeteg partmenti program közül lehet választani.

 

A nyár közepén érdemes még szabad szálláslehetőség után néznem, vagy ilyenkor már betelt az összes hely?

tisza-tó fórum

A Tisza-tó fórum csoportunkban több szállásadó is megtalálható, így elegendő egy kérdést beírni, hogy kinek van az adott időpontra szabad helye. Általában érkezik tőlük válasz, egy próbát mindenképp megér. Persze a legjobb az, ha már hónapokkal előre lefoglaljuk a helyet.

 

Mennyire kutyabarát a Tisza-tó? Hol tudunk strandolni velük? Hova engedik be őket és hova nem?
tisza tó kutyával 4
Fotó: Dr. Koska Állatorvosi Rendelő, Tiszafüred

A Tisza-tónál két kutyastrand is található, az egyik a tiszafüredi Mancsos Pancsoló, ami néhány száz méterre van az embereknek szánt szabadstrandtól, míg a másik Sarudon, az Élményfalu Kalandpartja mellett van. Mindkét helyen jól érezhetik magukat a kutyák, de ők bármelyik partszakaszon strandolhatnak, ami külterület, vagy nincsen ott senki. Ha találunk az egyik település mellett egy remek partszakaszt, úgy nézzünk előtte körbe, nincs-e a környéken horgász, akinek elzavarja a halait, és figyeljünk a sulyomra is, hiszen ha az beletörik a tappancsukba és nem tudjuk kiszedni, akkor állatorvoshoz kell fordulni! Az éttermek kerthelyisége nagyrészt kutyabarát, de mielőtt beülünk valahova, illik megkérdezni a pincéreket, hogy bevihetjük-e őket. A szálláshelyek közt is van kutyabarát hely, de ennek részleteit a tulajdonossal kell megbeszélni. A túravezetők túlnyomó többsége a szervezett csónaktúrákra várják a négylábúakat – van, aki kutyakeksszel is készül számukra!:) Ha magunk akarjuk felfedezni a tavat, akkor a kikötőkből bérelt csónakokba is beszállhatnak az ebek, és a kikötőkben is szívesen látják őket (itt azért megjegyeznénk, hogy szinte minden kikötőben van helyi őrkutya, akiknek az az otthonuk, így számítani kell a jelenlétükre). Tudtunkkal a múzeumokba nem engedik be őket.

Az alábbiakban pedig megtaláljátok azt a folyamatosan bővülő listánkat, amik hasznosak lehetnek, ha a Tisza-tóra érkezel:

A Tisza-tavi kirándulásodhoz ajánljuk

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: