fbpx
Gasztronómia Sulyomcsokoládé Összes téma Hírek Tisza-tó élmények Abádszalók

Új ízzel gazdagodott az Egy csepp Tisza-tó sulyomcsoki kínálata

Az Egy csepp Tisza-tó legújabb csokijával immunrendszerünket erősíthetjük! A Tisza-tó hivatalos csokoládéját az abádszalóki Szabó István készíti, amelynek tölteléke nem másból, mint sulyomból készül. Idén nyáron egy teljesen új termékkel, az Immuníció névre hallgató csokoládéjával színesíti kínálatát.

A sulyomtöltelékkel ízesített csokoládé ötletgazdája, Szabó István – vendéglátós múltjából fakadóan – már évtizedek óta szeretett volna egy olyan különlegességet megalkotni, ami csak a Tisza-tóra jellemző. Hosszú keresgélés után talált rá a sulyomra. A belőle készített velőt és párlatot használja fel kézműves édességeinek ízesítésére, megtöltésére. Az elmúlt években folyamatosan bővítette kínálatát, és már 16 féle íz szerepel palettáján. Létezik homoktövises, pipacsvirág-szirmos, karamellizált csicsókakrémes vagy például rózsakrémes. Elsődleges szempont nála, hogy lehetőleg hazai és természetes alapanyagokkal dolgozzon. Készítményei nem tartalmaznak tartósítószert.

egy csepp tisza to sulyomcsoki szabo istvan
Az abádszalóki Szabó István, aki az Egy Csepp Tisza-tó sulyomcsokoládé készítője

A csokoládé szerelmeseit 2020 nyarán ismét különlegességgel, egy olyan termékkel várja, ami az egészséget célozza. Az Immuníció nevű csokoládéjában a sulyomkrémet (mint alapot), különféle kókuszolajba kevert, ehető illóolajokkal bolondította meg. Mint tudjuk, a különféle illóolajok belélegzése könnyítheti a légzést, oldhatja a stresszt és közérzetünkön is javíthat.

– Az általam felhasznált illóolajok azért is különböznek a többitől, mert ezeket el is lehet fogyasztani, és nincs bennük semmilyen egészségre ártalmas származék, sőt! Olyan speciális eljárással készíti egy világcég, aminek köszönhetően nem adnak hozzá egészségre ártalmas vagy mesterséges anyagot, így az megőrzi az eredeti aromákat, vitaminokat. Az egyik legérdekesebb ízű bonbonom az ON GARDE, hiszen amikor megkóstoljuk, elsőre nem is érezzük az ízét a szánkban, csak később, a torokban fejti ki hatását.

sulyomcsoki egy csepp tiszato 1

Az Immuníció ötlete a tavaszi járványos időszakból ered, amikor István a nordic walking sportot kezdte el űzni. Ebben az időben rendszeresen sétált a két bot segítségével a természetben és olyan területeket látogatott meg, ahol legutoljára gyerekkorában töltötte az idejét. A sportnak hála egyre jobb kondícióba került. Ma már 15-20 km hosszú gyalogutakat is képes megtenni. Ezeken az utakon jutott eszébe az az ötlet, hogy saját eszközével: a sulyomcsokoládéval fogja vásárlói, látogatói, vendégei immunrendszerét erősíteni.

– A falatnyi szív alakú csokoládék egy szív alakú dobozban vásárolhatóak meg, amelybe 30 szemet tettem, hogy a hónap minden napjára jusson egy-egy falat Immuníció. Ez ugyan nem gyógyszer, de ha rendszeresen alkalmazzuk, akkor segíti immunrendszerünk erősítését. Ezért a nevét az immun és a muníció szavak összeolvasztásával hoztam létre.

egy csepp tiszato immuníció

Idén nyáron négy új IMMUNÍCIÓ ízt lehet nála megkóstolni. A jövőben viszont szeretné ezt a számot 7-10-re is felemelni. Ám nemcsak ez az egyetlen újdonság az Egy csepp Tisza-tó sulyomcsokoládé háza táján, hanem az az új összeállítás is, amivel a tó imázsa is építhető. A tervek szerint olyan 18 darabos sulyomcsokoládé-összeállítást szeretne készíteni, amelynek egyedi csomagolásain a tó településeinek fotója, az itt élő legjellegzetesebb madarak, emlősök, halak, valamint Tisza-tavi életképek szerepelnének. Ennek előkészítése még folyamatban van, jelenleg az együttműködő partnerekkel egyeztet. Az összeállítás címe tükrözni fogja, hogy ez lesz a tó egyik legjobb szuvenírje, hiszen a csomagolás tetején az „Üdvözlet a Tisza-tóról!”- szlogen fog szerepelni. Emellett a település csokoládéit is elkészíti, amelyek dobozát az adott település fotói díszítik majd.

sulyomcsoki üdvözlet a tisza tóról

 

Sulyomház is épület?

Molnár Andreát, a tiszaszőlősi származású építészmérnök hallgatót is megihlette a sulyom, ezért szakdolgozata témájául ezt a növényt választotta. Mivel Istvánnal már régi az ismeretségük, ezért készített számára egy vízparti és szárazföldi épületkomplexum tervet, ami ha felépül, akkor csónakkikötőként, kiállítótérként, csokoládéüzemként és még pálinkafőzdeként is funkcionálhat. Ez a tó legjellegzetesebb épületei közé kerülne, hiszen vonalvezetését a csak itt egyedülálló sulyom adja.

– Szerettem volna olyan újdonsággal előrukkolni, ami egyedi, de mégis szimbolizálja e térséget. Ez pedig nem lehet más, mint a sulyom – fogalmazott a leendő építész, Molnár Andrea. Természetesen mindketten szeretnék, ha a tervekből valóság lenne, ezért már el is indult a folyamat arra vonatkozóan, hogy hogyan és milyen forrásból lehetne felépíteni.

 

Az Egy csepp Tisza-tó csokoládé több helyen is kapható a tó környékén, de aki közvetlenül a készítőtől szeretné beszerezni, őt az abádszalóki Vitorlás Vendégházban (Őszike út 2.) működő csokoládéműhelyében várja István. Előzetesen bejelentkezni a 06/20-669-4462 telefonszámon lehet, de a váratlanul betérő vendégeket is szívesen látja. A látogatók a csokoládé története mellett megismerkedhetnek a sulyommal, és el is készíthetik saját édességüket workshop keretében.

Vitorlás Vendégház Abádszalók, Őszike út 2.

www.vitorlastiszato.hu

www.egycsepptiszato.com

https://www.facebook.com/vitorlas.vendeghaz

https://www.facebook.com/Egy-csepp-Tisza-t%C3%B3-109324553875771

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: