fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Várnak a Tisza-tavi strandok, mutatjuk, mit kínálnak!

A Tisza-tó már kialakulása óta híres volt a szabadstrandjairól, hiszen a homokos part, a lassan mélyülő víz és a panoráma a fülledt nyári napokban sokakat ide vonz, valamint a tókerülő kerékpártúra is mindegyiket érinti. Az elmúlt évtizedekben a több millió látogató miatt esedékessé vált ezek felújítása és korszerűsítése. 2019 tavaszán hét Tisza-tavi strand egyenként 100 millió forintos támogatást kapott strandfejlesztésre. A munkálatok elindultak és idén nyárra szinte már mindenhol be is fejeződtek, így akinek még egy régi kép él az emlékezetében ezekről, az feltétlen látogasson el valamelyikre vagy mindegyikre. Még a szem sem marad szárazon!
Tiszafüred

Tiszafüred

Megközelítés: A strandot kerékpárral vagy akár a mellette lévő, nagy befogadóképességű parkolóból könnyed sétával is meg lehet közelíteni. Innen már csak a klasszikus és a modern strandételek illatát, valamint a vidám kacajok hangját kell követni…

A strand: Az utóbbi évek egyik legnagyobb, félmilliárdos beruházásának köszönhetően rövidesen teljesen megújul a szabadstrand több szolgáltatása. Az önkormányzat a javában tartó fejlesztések ellenére sem hagyta magára a vendégeket, ezért külön kültéri öltözőkabinokat állított fel. Az ún. szaniterkonténerekben a női és férfi mellett még akadálymentes mosdó is igénybe vehető.

A vízparti részen viszont nincs építkezés, sőt! A strand új lehetőségekkel bővült. Amit először észreveszünk az az új, 500 m2 stégrendszer, ami egy olyan „U” alakú keretet formáz, aminek két szára 50-50 méterre nyúlik be a vízbe, bent pedig a parttal párhuzamosan (attól 50 méterre) 90 méter hosszú. A stégrendszer több okból is igen hasznos: egyrészről képes távol tartani a sulymot, emellett lehetőséget adott egy vízilabdapálya, egy napozó- és egy játszósziget kialakítására is. A teljes területén fürdőlétrák segítik a vízbe való ki- és bejutást, a nap elől pedig a napvitorlák árnyékába bújhatunk. A fürdőzők biztonságát két vadonatúj úszómesteri, mentő motorcsónak biztosítja.

Ha szétnézünk a strand homokos partján, akkor megakad a szemünk a felfújható vízijátszótéren is, ami nemcsak a gyerekeknek készült! A családi vagy baráti fürdőzést a vízibicikli, csónak, kajak és kenubérlési lehetőség teszi még színessé, a partot pedig szintén kölcsönözhető bringóhintóval lehet felfedezni.

Akinek a víztől már kellőképpen kiázott a tenyere, az a strand mellett található vadonatúj, 1200 m2-es műanyag bevonatú, a sportági szabványoknak megfelelő sportpályán streetballozhat, lábteniszezhet vagy a klasszikus tenisznek hódolhat. Aki inkább az erősítő edzések híve, az a kültéri kondiparkban tuningolhatja izmait.

A strandra később is érdemes lesz visszalátogatni, hiszen a későbbiekben megannyi újdonság fogja várni a látogatókat. Új fogadóépületek lesznek, amelyek az öltözőket, értékmegőrzőt, mosdókat, orvosi szobát foglalják magukba, mindezt családbarát módon. Teljesen új és egységes teraszrendszer épül a büfékhez. Megújul a zöldfelület, sétányok épülnek és játszótér is. Kialakításra kerül egy homokos pálya lelátóval, amin strandröplabda és strandfoci játszható.

 

Poroszló

Megközelítés: Autóval könnyen megközelíthető, de akár gyalog is kisétálhatunk a településről, sőt kerékpártúra alkalmával is mellette haladunk el.

A strand: A poroszlói strandra történő belépés díjtalan. Frissen homokozott partja a gátkorona tövében található, ami már első látásra homokvárépítésre csábítja a gyerekeket, míg a megannyi vízisportolási lehetőség a felnőtteket. A part lassan mélyül, így nem kell attól tartani, hogy néhány lépés után állig merülünk. Ha egy család ideérkezik, annak minden tagja megtalálja a nekivaló elfoglaltságot. A legkisebbeket két új, 16 elemmel rendelkező szárazföldi játszótér várja és három vízi csúszda is. A nagyobbak a SUP-olhatnak, míg a szülők a napágyon pihennek. Családoknak és baráti társaságoknak is kellemes kikapcsolódást nyújtanak a bérelhető SUP-ok, kajakok, kenuk, amivel bebarangolhatják a környéket. Ha pedig a sok strandolástól korogna a gyomor, akkor a büfé felé kell venni az irányt, majd az új, térkövezett sétányon tehetünk egy sétát. Az infrastruktúra szempontjából is remek választás a poroszlói strand, hiszen megújultak a vizesblokkok, baba-mama szoba létesült, új zuhanyzók és új női-férfi mosdó is várja a látogatókat.

A távlati tervekben szerepel egy kerékpárkölcsönző bázis és kiindulópont kialakítása minden kerékpáros szolgáltatással együtt, valamint egy látványos vízi stégrendszer kialakítása is.

 

Abádszalók

Megközelítés: Amint a városba érünk, nem igazán tévedhetünk el a kihelyezett jelzéseknek köszönhetően. A Deák Ferenc utat kell követnünk egészen addig, amíg a vége felé haladva butiksorokat nem találunk, ahol a helyi Tourinform irodában kérhetünk további információt arról, mit is csináljunk a strandolás után – már ha marad még energiánk. Innen már szinte látszódik is a nemrégiben elkészült faburkolatú fogadóépület és amint leparkoltunk, már igyekezhetünk is csobbanni.

A strand: Ha a kapunál bepillantunk a strand felé, a Tisza-tavi állatokat felvonultató LED-es világító szobrokat láthatjuk. Mellette 12 pályás nemzetközi színvonalú minigolfpálya helyezkedik el, különböző nehézségi fokokkal.

Induljunk el a gát felé, ahol egy panorámás koktélbár magasodik az égbe és a túloldalán megpillanthatjuk Abádszalók ikonikus látképét, immáron az új csúszdákkal. A régieket lebontották, hogy helyére egy új és modern kerülhessen. Ha a parton megtaláltuk a legjobb helyet, akkor irány a víz! A part homokos, lassan mélyül, így a kisgyermekes családok is jól érezhetik magukat. Aki szereti az extrém vízisportokat, az kipróbálhatja a vízi banánt, fánkot, wakebordot, wakesurföt, vízisít, és a jet-skit is vagy akár motorcsónak vontatta ejtőernyővel repülhet a magasba. A nyugalmasabb kikapcsolódást keresőknek a hárompályás színes csúszdát, lubickolást, matracon pihenést, a mostanában oly divatos SUP-t ajánlanánk, illetve a naplemente vízitúrákat. A vízparton is számos élményben részesülhetnek a homokfoci-, strandröplabda- és strandkézilabda-pályán, de asztaliteniszezhetnek is. A gyermekek a fák árnyékában, az új napvitorlák alatt játszhatnak a játszótéren. Családbarát strandként minden egységben külön gyermekkínálatot találnak a kis vendégek. A rengeteg újítás mellett, minden hétvégén lehetőség lesz a kedvelt aqua zumbára. A kertmoziban hétvégenként heti háromszor vetítenek filmeket.

 

Sarud

Sarud

Megközelítés: A falu központjába érve tovább kell haladni egyenesen, majd a tábla iránymutatása szerint balra kell fordulni. A gát tetején visz majd az út, ahonnan nem szabad letérni. Ekkor érünk az üdülőterületre, és ahogy közeledünk a part felé, úgy tárul szemünk elé az Élményfalu Kalandpartja. A Kalandpart vízről is megközelíthető, a vendéghajók kikötésére egy külön stéget biztosítanak.

A strand: A Kalandpart nevéből adódóan rengeteg kalanddal vár. Kellően nagy parkolója van, ahonnan egy csatornán átívelő kis hídon juthatunk be a csodavilágba. Itt minden megtalálható egy helyen, ami a strandoláshoz szükséges – ha mindent szeretnénk kipróbálni, akkor több napra kell, hogy érkezzünk! A gát tetején a Fröccsterasz kínál bennünket hűsítőkkel, amit nagy teraszán fogyaszthatunk el. Innen már hívogat a tó vize, és ha fejessel szeretnéd üdvözölni a tavat, akkor előbb hazánk legnagyobb Aquaglide vízijátszóterére kell beúsznod! A sarudi part is homokos és a családok számára megannyi programmal készül, ilyen például az Aprajafalva pedálpark (ami a Playmobil első gyermekvigyázója), ahol a kicsik különféle lábbal hajtós kocsikban tekerhetnek. A négylábú családtagokat sem kell otthon hagyni, hiszen az EbPart kutyastrandon hűsölhetnek. A vízi sportok szerelmeseit az Ökoport Vízisport és Vízitúra Központ várja, ami lehetőséget biztosít a SUP-polásra, túra és tengeri kajakok, motorcsónakok kölcsönzésére, szörfözésre, elektromos csónak/vízirobogó/dodzsem/bulihajócska bérlésre, extrém vízisportok kipróbálására. A túravezetők is innen indítják túráikat.

Aki napozni szeretne vagy a gát másik oldalán lévő bisztrók valamelyikében megrendelt fogást szeretné elfogyasztani, akkor ajánljuk, hogy ezt az úszóstégen tegye meg, ahol a Sarudi-medence legszebb panorámája tárul a szeme elé. A parti programok közt többek közt trambulinpart, mászóbázis, buborékfoci közül is lehet választani.

 

Kisköre

Megközelítés: Ha a vízlépcső mellett haladunk el, akár oda- vagy visszautunk során meg is tekinthetjük. Autóval könnyedén megközelíthető a strand. Ha már elhagytuk a vízlépcsőt, csupán burkolt úton, a part vonalában kell haladni. Egy kis hídon kell átkelni, balról láthatjuk a Köre Kikötőt, a nyaralóhajók báziskikötőjét. Innen nem messze találjuk a strandot, ami a kikapcsolódásunk kedvelt helyszíne lesz.

A strand: Mivel a strand egy része felújítás alatt van, ezért 2020 nyarán nem biztos,hogy használni lehet. A későbbiekben csúszda és a vízijátszótér fizetős lesz, ahogy eddig is az volt. A homokos part hosszan elnyúlik a gát oldalában, és ahogy Abádszalóknál, úgy itt is felújították az ikonikus csúszdát és a strand egy teljesen új dizájnt kapott. A csúszda a kicsiknek is remek szórakozási lehetőséget nyújt, hiszen a gyerekeknek szánt külön csúszdát használhatják. Mielőtt lecsúszunk a több méteres magasságból, álljunk meg egy pillanatra és csodáljuk meg a panorámát.

A part menti fák kellemes árnyékot adnak a pihenőknek, de aki napozni szeretne, bérelhet napozóágyat is vagy a napozóstégen barnulhat. Érdemes lesz a későbbiekben is visszatérni a kiskörei strandra, hiszen a családi mosdókonténerek, a baba-mama szoba, az új recepciós és fogadóépület, a vizesblokkok felújítása, valamint a szabadtéri játszótér elkészülte folyamatban van.

 

Tiszanána

Megközelítés: Autóval a település határában lévő nagy kanyarban kell letérni a víz felé, majd hamar a szemünk elé tárul a partszakasz. Kerékpárral is könnyen megközelíthető. Az Álompart az egyik kedvelt megállóhely a bringatúrák során.

A strand: Kormányzati és európai uniós forrásból is fejlesztik a Tiszanána-Dinnyéshát partszakaszt 2020-ban. A támogatásból kicserélik a terasz bútorzatát, amely színvonalasabb, korhoz illőbb külsőt kölcsönöz majd az épületnek. Emellett megújulnak a vizesblokkok, a büféhez tartozó női és férfimosdó. Átalakul a strand bejárata és a kerítés egy része, újjászületik a színpad környéke is.

A területen található három – egyenként ötven ember befogadására alkalmas – sátor helyére már két – rendezvények lebonyolítására alkalmas – fából készült, cseréptetővel ellátott pavilon megépült.

Teljesen új játszótér várja majd az ideérkező kis vendégeket. A homokos föveny kialakítása is elkezdődött, a terméskőből készült sétány is megújul. Átépülnek a napozóteraszok, amelyekre strandbútorok kerülnek és színes napernyők. Homokos plázs fogadja majd a strandolni vágyókat az idei szezonban. Az iszaptalanítás befejeződött a strandon és a kikötőben, felújították a vízbeugráshoz épített ugródeszkákat és a 25 négyzetméteres hajókikötő stéget is. Egységesítik az információs táblákat és újjáépítik a szigeteket összekötő fahidakat is.

A strand felújításával egyedi arculatot kívánnak kialakítani, vonzóbbá szeretnék tenni a partszakaszt és minél több turistát szeretnének idecsalogatni ebben az esztendőben is.

 

Tiszabábolna

Megközelítés: Autóval is megközelíthető a strand, de mi inkább kerékpárral ajánljuk – ezt mi le is teszteltük, a faluból néhány perc alatt ki lehet érni oda.

A strand: A Tiszabábolnai strand az egyik legszebb az összes közül, hiszen egy holtágban található, idilli környezetben. A strandnak neve is van: Szajlainak hívják a helyiek, hiszen a Szajlai Holt-Tisza vizében lehet lubickolni. A településen az aktív kikapcsolódásra, sportolásra, kerékpár-kölcsönzésre, csónakbérlésre, kenubérlésre, vezetett vízi-, kerékpár- és gyalogtúrákra, horgász-élménytúrákra, élményporta használatra is lehetősége nyílik az idelátogatónak.

A Szajlai strandon vízi játszótér, vízi röplabdapálya, strandfocipálya, gyermekmedence, játszótér, okospad fogadja az üdülőket. 2020 nyarán átadásra kerül a parkoló, a vizesblokk és itt is megnyílik a büfé, így a strandszolgáltatásokkal jobban hozzá tudnak járulni az itt üdülők, idelátogatók kényelmes, nyugodt szabadidő eltöltéséhez.

 

+1 Tipp: Berekfürdő

Berekfürdő

Megközelítés: A település ugyan nem közvetlen a Tisza-tónál található, de autóval pont akkora távolságra, ami még onnan könnyedén megközelíthető.

A strand: Berekfürdő vize méltán híres gyógyhatásáról, és az egészségünk megőrzése vagy javítása érdekében érdemes igénybe vennünk az itteni nyolcféle gyógykezelést. A kültéri medencék júniusban már megnyitottak, a beltériek ekkor még nem. A járványügyi helyzet miatt különösen odafigyelnek a fokozott fertőtlenítésre és az emiatt hozott szabályokról a látogatókat több helyen is tájékoztatják a strand területén. Az itteni vízben azért is érdemes áztatnunk magunkat, mert segít a reumatikus bántalmak csökkentésében, vagy éppen jó a keringési problémákra is.

A strandon két csúszda várja a sebesség szerelmeseit, aki inkább lubickolni szeretne, annak a sodrófolyosó és a barlangmedence felé kell venni az irányt, vagy a pezsgős élménymedence is jó választás lehet. Szaunával is várják a látogatókat, hétvégente pedig különféle szeánszokat is tartanak.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: