fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Bezárult a Tisza-tó bringakör: átadták a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárutat

Mostantól biztonságosan lehet körbe tekerni a Tisza-tavat, hiszen a 33-as út mellett elkészítült a 6,5 km hosszú kerékpárút.

Régóta várták már a Tisza-tónál kerékpározók és az ott élők is, hogy elkészüljön a két települést összekötő kerékpárút. A Tiszát és a tározót a 33-as számú forgalmas út köti össze, amin évente több tízezer kerékpáros haladt át, akiket az autók kerülgettek. Az elmúlt években egyre több turista érkezett a Tisza-tóhoz, és ezért is már 2011-ben megfogalmazódott a megépítése. A kezdetekre egészen 2017-ig kellett várni, és három évvel később, 2020. június 20-án már körbe lehet tekerni a tározót teljesen biztonságosan.

IMG_9170

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a hídátadón úgy fogalmazott, adósak volt ennek a hídnak az elkészítésével, ami a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában, nettó 3,1 milliárd forintból épült meg. Emellett hangsúlyozta biztonságosságát is, hiszen az út 2,5 méter széles és a megépült négy hídon korlátokkal van elválasztva az autóforgalomtól. Nemcska ez volt az utóbbi időszak kerékpárút építése, hiszen az elmúlt tíz évben 1300 kilométer új kerékpáros úttal bővült a hazai hálózat, így összesen több mint 9000 kilométer a teljes hossz, amelyből 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút. 2015-re várhatóan 15 ezer kilométer lesz az országos kerékpárút hossza.

IMG_9180

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón elmondta, az út út nemcsak Tiszafüred és Poroszló számára fontos, hanem minden tó körüli településnek, hiszen ennek köszönhetően a kerékpáros turizmus növekedésével számolnak. Emellett bejelentette, hogy automata kerékpárosforgalom-számlálót is telepítettek, ami már működik és a hivatalos átadó előtt is mérte az itt megfordulók létszámát: mintegy 1200 kerékpárost regisztráltak.

Mind F. Kovács Sándor és Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselők, Ujvári Imre, Tiszafüred város polgármestere és Bornemissza János, Poroszló polgármestere is üdvözölte az új híd megépítését, amit a környék már régóta várt.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: