fbpx
Összes téma

Gyalogosokkal tesztelték a Tiszafüred-Poroszló kerékpárút hídjainak terhelhetőségét

Pénteken tartották a Tiszafüred-Poroszló között épülő kerékpárút hidjainak dinamikus próbaterhelését. Az esemény különlegessége, hogy nem járművek, hanem emberek tesztelték a műtárgyak teherbírását. A próba sikeresen lezajlott. Az előzetes mérések alapján mindhárom műtárgy a korábban kiszámolt értékeknek megfelelően mozdult el a különböző súlyok hatására - írta a nif.hu.

A Tiszafüred- Poroszló között megépülő 6,5 kilométeres kerékpárúton három kerékpáros híd készül: egy 308 méteres az Eger-patak fölé, egy 86,30 méteres a Szomorka patak fölé és egy Tisza híd, a meglévő közúti és vasúti híd mellé 280 méter hosszban – közölte a Nemzeti Infrastruktúr Fejlesztő Zrt.

A műtárgyak építése és a kerékpárút kivitelezése a befejezéséhez közeledik. Az utolsó munkafázis egyik meghatározó eleme a hidak próbaterhelése. Akárcsak a közúti hidak esetében, itt statikus és dinamikus terhelést egyaránt végez a kivitelező.

Tiszafüred Poroszló kerékpáros híd nif Dernovics Tamás 4
Fotó: Dernovics Tamás, NIF

A dinamikus terhelés célja, hogy kielemezzék, hogyan viselkedik a híd szerkezete a gyalogosok keltette rezgések hatására. Ennek érdekében különböző számú gyalogos csoportok (1 fő – 10 fő – 25 fő – 50 fő) egyre gyorsuló sebességű mozgása alatt mérték a hidak viselkedését. A szükséges 60 fő „mozgó terhet” a Hódút Kft. saját műszaki csapata adta, így a kivitelező személyesen győződhetett meg arról, hogy milyen strapabíró szerkezetet épített.

A méréseket a BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hidak és Szerkezetek Tanszéke végezte. Az adatok kiértékelése várhatóan egy héten belül megtörténik.

Tiszafüred Poroszló kerékpáros híd nif Dernovics Tamás 3
Fotó: Dernovics Tamás, NIF

A statikus próbaterhelésre a hétvégén és az elkövetkező héten kerül majd sor. Ebben az esetben azt vizsgálják majd a szakemberek, hogy teher elhelyezésekor a híd teherbírása, alakváltozása ugyan úgy alakul-e, mint ahogy a tervező azt előre kiszámolta. Ez garantálja a híd biztonságos üzemeltetését.

A szerkezeteket a közúti hidakkal ellentétben nem teherautókkal terhelik meg, hanem vízzel megtöltött tartályokat helyeznek el az előre meghatározott állásokba. Az Eger-patak híd esetében összesen 128 db 1 mtérfogatú vizestartályt használnak, és 9 különböző teherállásban mérik a híd elhajlását. A Szomorka-patak híd esetében 112 db ugyanilyen tartályt mérnek be, 9 teherállásban. A Tisza-hídon is 112 tartályt helyeznek el, majd azokat 5 különböző teherállásban töltik meg vízzel.

Tiszafüred Poroszló kerékpáros híd nif Dernovics Tamás 2
Fotó: Dernovics Tamás, NIF

A kivitelező a következő héten az utolsó simításokat, végső esztétikai munkákat végzi a beruházásnál. A műszaki átadás-átvételi eljárás folyamatban van, ezek után kezdődhet a forgalomba helyezés. A kerékpárosok várhatóan a turistaszezon kezdetétől, június közepétől vehetik birtokba a kerékpárutat.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Hódút KFT. végzi, nettó 3.169.035.695 forint értékben.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d