fbpx
Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Összes téma Tiszaderzs Sulyomcsokoládé Tisza-tó élmények Stég Szabadidőközpont

Bringázol a Tisza-tó körül? Itt állj meg egy frissítőre!

Összegyűjtöttük azokat a tóparti vendéglátóegységeket, amelyeket a gátról kerékpárral könnyedén meg lehet közelíteni. Hamarosan nyitnak a helyi vendéglátóegységek, a linkekre kattintva a Facebook oldalaikat találod meg.

Állj!
Még mielőtt nekikezdenél az olvasásnak, szeretnénk, ha tudnád, hogy a listánkba csak azok a vendéglátóegységek, vagy olyan helyek, ahol akár csak egy üdítőt lehet kapni kerültek bele, akik korábban az I love Tisza-tó magazinunkban megjelentek. A lista így néhány kivétellel nem teljes, de a legnagyobbakat megtalálod. Mindemellett szerkesztőségünk már kóstolta a náluk kapható finomságokat és nemcsak finomnak ítéltük meg az áteleket, hanem a kiszolgálás minősége is igen magas volt, így jó szívvel ajánlunk mindenkit! 
Ha tóparti vendéglátóegységként szeretnél felkerülni a listánkra, írj nekunk: ilovetiszato@gmail.com

Íme egy térkép a listánkban szereplő helyekről. Az alábbiakban pedig bővebben olvashatsz róluk!

Itt állj meg enni-inni, ha a Tisza-tónál jársz! – Google My Maps

Összegyűjtöttük azokat a vendéglátóegységeket, amelyeket a gátról kerékpárral könnyedén meg lehet közelíteni, vagy éppen távolabbak vannak. Listánkba csak azok a vendéglátóegységek, vagy olyan helyek, ahol akár csak egy üdítőt lehet kapni kerültek bele, akik korábban az I love Tisza-tó magazinunkban megjelentek.

Tiszafüred

Szinte minden Tisza-tó megkerülő kerékpáros túrnak a kiindulópontja Tiszafüred és ezen belül is a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum. Mindez teljesen érthető, hiszen egyrészről Tiszafüred a Tisza-tó fővárosa és itt üzemel a legnagyobb kerékpárkölcsönző, ahol számtalan bicikli áll rendelkezésre, valamint ha baj van, akkor defektszolgáltatást is nyújtanak. Erről és a tó körbetekeréséhez szükséges tanácsokért kattints ide:

Körbetekernéd a Tisza-tavat? Ezek a tanácsok neked szólnak!

Tiszafüredről az óramutató járásával ellentétesen szoktak általában elindulni a kerékpárosok, és így teszünk mi is a nyitvatartó helyek felsorolásával. Ápropó, útvonal: várhatóan júniusban elkészül a Tiszafüred-Poroszló kerékpáros út is, aminek köszönhetően biztonságosabban lehet átjutni a túloldalra.

Az első híd elhagyása után Poroszló felé egyből bal oldalon található a Fehér Amúr Halászcsárda, aminek teraszáról elképesztő kilátás nyílik a Tiszára.

Tiszató_2020-01_fehéramúr

Nopara Gyógysertár

Tiszafüreden, a Petőfi Sándor utca 29-ben remek helyben készült kézműves sörökkel és szintén helyben készült finomságokkal várják azokat, akik hűsítőre és harapnivalóra vágynak. Természetesen alkoholmentes italok is megtalálhatóak a kínálatunkban.

Nopara

Nopara, Tiszafüred. 2,404 likes · 106 talking about this · 1,563 were here. Sör és gasztronómia. Hogy élmény legyen a sörözés!

Poroszló

Igaz, hogy le kell térni a gátról, de ha megtesszük, akkor biztosan nem fogjuk megbánni, hiszen a Poroszlói Rétesházban elképesztően finom hájas házi réteseket kínál a készítőjük, aki mindig mindenkit széles mosollyal fogad. Aki a sós ízeket kedveli, az válasszon betyár batyut, és mindezt érdemes házi szörppel leöblíteni.

Poroszlói rétesház
Képen is jól mutatnak, de élőben pedig rettentően finomak a Rétesházban készült rétesek.

Ha szeretnénk megismerni a tó élővilágát, akkor érdemes megállni a rétesezés után a Tisza-tavi Ökocentrumnál, ami ugyan nem vendéglátóegység alapvetően, de büféjükben kapható enni- és innivaló. Az Ökocentrum megtekintése KÖTELEZŐ program mindenkinek, aki a Tisza-tóra látogat. Vigyázat, mert csak úgy beugrani fél órára nem lehet, hiszen az épület bejárására és az állatok, érdekességek megtekintésére minimum 1,5 órát szánni kell, de lehet, hogy többet is. Fél óra után nem lehet ott hagyni!

Ha ezután visszatérünk a gátra, akkor nagyjából 200 méter tekerés után megpillanthatjuk a poroszlói szabadstrandot, ahol készíthetünk képeket a gyönyörű tájról. A víz még hideg lehet és hivatalosan még nem nyitottak meg a Tisza-tó strandjai sem.

A gáton tovább tekerve a település felé kell letérnünk ahhoz, ha szeretnénk még elégetnivaló kalóriákat megunkhoz venni a további mintegy 55 km-re. A Sarokház Cukrászda 16-féle, 70%-os gyümölcstartalmú főzött fagylalttal várja a betérőket, valamint kávéval, üdítővel és nem utolsó sorban sütikkel, mindezt mediterrán stílusú épületben.

Tiszató_2020-01_sarokház

Sarud

Saruod Élményfaluja messzeföldön híres a nevében is szereplő élményekről, hiszen aki ide betér, az megannyi program közül választhat. Amikor közeledünk Sarud felé, már a gátról megpillanthatjuk a Sarudi Töltés Fröccsteraszt, ami hívogat bennünket nemcsak fröccsre (bringázás közben tilos az alkohol fogyasztás!), hanem bármilyen innivalóra, miközben a sarudi öböl pazar panorámáját láthatjuk magunk előtt. A túloldalon pedig a Sarudi Mandolában meleg ételek közül választhatunk, ahol a klasszikus stradkaják, a lángos és a palacsinta illata is csalogat. Aki inkább halra vágyik, annak a Keszegeszegetőhöz kell járulnia.

Az Egyél Sarudit! kínálatában sültes és egyéb finomságok kérhetőek.

Április 24-én pedig megnyitott a Sulyom Tájétterem, a Tisza-tó legújabb négyévszakos étterme.

Tiszanána és Kisköre

Sarud után Tiszanánáig lényegesen többet kell tekerni büféket nélkülözve, de a tiszanánai Álompart látványa minden felülmúl. Kiskörén a partmenti büfé a strandszezon alatt folyamatosan nyitva van. Az Ökocentrumhoz hasonlóan itt is kötelező megállni és megtekinteni a vízlépcsőt, majd az üzemi hídon áttekerve a Hallépcsőt.


Abádszalók

Abádszalók már bővelkedik vendéglátóegységekkel. Amikor már közeledünk a település felé, a gátton megpillanthatjuk a Vitorlás Vendégház molinóját, alatta pedig is egy ösvényt, ami a fák közé vezet. Ez elég izgalmasnak tűnhet, de ami a fasor túloldalán vár, az maga a Tisza-tó íze. Miért is? Merthogy a vendégházban működik az Egy Csepp Tisza-tó sulyomcsokoládénak a maufaktúrája, amelyet a tóból kihalászott sulyomkrémmal töltenek meg. A sulyom egyébként egyedülálló hazánkban, hiszen csak itt terem meg. A csokikóstoláshoz és vásárláshoz előzetes bejelentkezésre van szükség Szabó Istvánnál a 20/669-4462-es telefonszámon.

2018Tiszató_2019-01_sulyom

Ha teletömtük a zsebünket csokival, akkor irány az első kikötő: Szalók Yacht Klub a beszédes nevű Panoráma Grill Éttermével, valamint a Portside Grillel. Aki szeretne egy jó képet lőni Instagramra, az feltétlenül álljon meg itt! A Popeye koktélbárból gyönyörű kilátás tárul elénk az abádszalóki öbölre. (Cikkünk megjelenésekor, május 13-án még nem nyitott ki az étterem.)

Ha igazán magyarok ételekre vágynánk, akkor a Czifra Csárda lesz a legjobb megoldás. Csodálatos kerthelyiséget alakítottak ki és még ennél is finomabb ételekkel várják a vendégeket.

 

Betérve a településre és még mielőtt ismét visszatérnénk a gátra, az Aquarium Étterem és Vendégház szuper dizájnnal és finomságokkal csalogatja nemcsak a bringázókat.

2019Tiszató_2019-01_aquarium

Az Abádi Kikötő is remekül szolgál megállóhelyként, hiszen itt vízen úszó bár várja a betérőket és a finomabbnál finomabb ételek mellett a koktéllapról is érdemes választani. Abádszalók telis-tele van szuper helyekkel!

abádi kikötő és szállodahajó abádszalók

 

Tiszaderzs

Aki szeretne néhány plusz km-et bevállalni, annak be kell térnie a településre, ahol a Katica Fagyizó és Büfében tud magához venni némi hűsítőt és gyrost.

Ha pedig nem szeretnél letérni az útról, akkor a kikötővel szemben, a gát mellett találod a Horgászbüfét, ahol a bringások és a horgászok számára is megannyi finomsággal és itallal készülnek.

Tiszafüred

Tiszaderzs után egészen Tiszafüredig kell tekerni a falatokért. Egyből bal oldalon található a Szabics Kikötő, ahonnan két túraútvonal is elérhető: a Tiszavirág Ártéri Sétaút, valamint az Örvényi Pákász Tanösvény. A kikötő jellegzetes épületében kérjünk egy kávét és üljünk ki a vízparta vele.

Szabics kikötő
Szabics kikötő

A túloldalon pedig megtalálhatjuk a HelloHal halfalatozót, ami a tó egyik legjobb halételeit kínálja, hiszen minden streetfood ételt “halasítottak”. Van ponty ropogós, harcsagyros és minden, ami hal.

A Tiszafüreden található függőcsatorna szomszédságában, egy nagy kanyar mellett található a Hotel Hableány, ami egyértalmű választás lehet azoknak is, akik szeretnék megtekinteni ezt az országban is egyedülálló 80 éves vízügyi műtárgyat. A Hotel Hableány már “öreg rókának” számít a vendéglátás szakmájában, így biztosra vehetjük, hogy remek kiszolgálásban lesz részünk.

hableany5x3kicsi

Továbbindulva a Stég Szabadidőközpont tengerparti épületeket idéző modern konténereit pillanthatjuk meg, valamint az elképesztően ötletes, szörfdeszkákból készített padokat. Itt is érdemes megállni, hiszen olyan kényelmi szolgáltatásokkal szerelték fel a helyet, mint a telefontöltő, az ingyen Wifi, mini játszótér a gyerekeknek, többszemélyes nyugágy, és még saját kikötője is van. Tavaly egy defibrilátort is elhelyeztek itt, úgyhogy ha valaki rosszul lesz a környéken, egyből tudnak segíteni. Itt nemcsak halételeket lehet megkóstolni, hanem szinte egy egész streetfood palettát és még desszerttel is tudnak szolgálni. Tavaly kipróbáltuk a gofrijukat, ajánljuk mindenkinek! Aki pedig szereti az extrémebb vízisportokat, az a Stég Szabadidőközpontban kipróbálhatja a wakeboardot, wakeskate-et, a vizisít és fánkozni is lehet.

stég

 

A kerékpárúton tovább haladva a körforgalom melletti benzinkútnál kell jobbra letérni, hogy eljuthassunk a  nemrégiben nyitott Tortilla’s Bistoranthoz, ami isteni streetfoodokat kínál és nyáron akár a tiszafüredi szabadstrandon is megtalálható egy látványos büfékocsival.

Tiszató_2020-01_tortillas

 

TIPP: Ha még nem fáradtunk volna el eléggé, vagy a felső kört tennénk meg, akkor Tiszabábolnán is remek helyeket lehet találni.

Ha minden éttermet kipróbálunk, akkor bizonyára elég nehézkesen fogjuk tudni teljesíteni a tó 67 km-es gátkörét… Viszont szívből ajánljuk mindegyik felsorolt éttermet!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: