fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

A hét Tisza-tavi települése: Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa

Tiszafüred és környéke egész évben számtalan pihenési és kikapcsolódási lehetőséget biztosít az ideérkező vendégei számára. Ezért is nyerte el 2017-ben több ezer utazó értékelése és szavazata alapján az Év Turisztikai Települése címet. 2019-ben folytatódott a sikersorozat és "Az év turisztika települése" kategóriában szoros versenyben második helyezett lett Tiszafüred, az ország egyik legszebb kutyás strandja, a Mancsos Pancsoló "Az év turisztikai attrakciója" díjat érdemelte ki.

Idén is elindítjuk ‘A hét Tisza-tavi települése’ sorozatunkat, amelyben bemutatkozási lehetőséget nyújtunk egy-egy környékbéli településnek. Legelőször a Tisza-tó fővárosával, Tiszafüreddel kezdjük a bemutatkozások sorát.

 

Tiszafüred,

a Tisza-tó „fővárosa” lassan megnyitja kapuit!

 

A város a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, a Tisza-tó fővárosa. A település fő vonzerejét a szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított, gazdag élővilágú Tisza-tó és a Tisza folyó fürdési, horgászati és egyéb vízi sport lehetőségei, valamint a termálvíz adják. Tiszafüred kedvelt ökoturisztikai célpont, a síkvidéki kerékpározás európai központja és igazi horgászparadicsom.

Tiszafüred tájkép

Közel a természet

Az idelátogatók a tanösvényeken és kiépített túraközpont-hálózaton szakképzett túravezetők segítségével fedezhetik fel a természet szépségeit, akár gyalogosan, akár vízi-, kerékpáros- vagy lovas túrák keretében. A jól felszerelt kikötőkben bármely évszakban naprakész információkkal állnak a horgászok rendelkezésére a vízügyi információkról, a horgászrendről, a halfogásokról vagy éppen a horgászengedéllyel kapcsolatos kérdésekről. A város kapujában található Tisza-tavi Kerékpáros Centrum – Magyarország legnagyobb kerékpáros szolgáltató központja – kölcsönző-, szerviz- és egyéb szolgáltatásai biztosítják a gondtalan kerékpározás örömeit.

Önfeledt lubickolás az egész családnak!

Tiszafüred szabadvízi strandja, amely rövidesen teljesen megújul homokos parttal, hatalmas füves, fákkal övezett területtel, homokos strandlabda-pályával, büfék, és éttermek sokaságával várja a kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A gyermekes családok örömére két játszótér is található a területen. Egy a strand közvetlen közelében, másik pedig pár percnyi sétára, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. Rendkívül szép, ápolt környezetben a kutyás gazdikat is várja a Mancsos Pancsoló, a Tisza-tó első kutyabarát fürdőhelye!

Relaxálás közben gyógyulni is lehet!

A Tisza-tó mellett nagy kincse városunknak a termálvíz. Az itteni víz alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva az idült mozgásszervi, reumatológiai, porckorong-kopásos betegségek, izombénulással és sorvadással járó ideggyógyászati betegségek, sőt idült nőgyógyászati betegségek kezelésére is alkalmas.

Tiszafüred csónakázás

A Tisza-tó fővárosa olyan látnivalókban is bővelkedik, amelyek egész évben megtekinthetők!

A Lipcsey család által épített nemesi kúria ad otthont a Kiss Pál Múzeumnak. A múzeum gyűjteményét mintegy 13.000 db-ból álló néprajzi, történeti, természettudományi (elsősorban őslénytani) és képzőművészeti műtárgy és dokumentum alkotja. Érdemes az aktuális nyitvatartást ellenőrizni az intézmény honlapján, mert az intézmény –az ország több múzeumához hasonlóan – jelenleg a vírushelyzet miatt zárva van.

Népművészet, kultúra
A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a híres füredi fazekassággal az ismert fazekasdinasztia örökségének emléket állító Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház teljesen megújul és a tervek szerint még a nyár végén, az ősz elején ismét kinyitja kapuit.

Városunkban jelenleg is két műhelyben űzik a fazekas-mesterséget, az általuk készített tárgyak megvásárlása őrzi az itt töltött pihenés emlékét. Szűcs Imre a Népművészet Mestere és Nagyné Török Zsóka Népi Iparművész munkáit országszerte ismerik. Ki is próbálhatják az érdeklődők a fazekasmesterséget a jelenleg is működő két műhelyben.

Alkotóház
A fazekasság mellett nagy jelentőséggel bír a Bőrműves Alkotóház. Horváth Tibor és Horváth Tiborné Csanálosi Katalin Gránátalma-díjas népi iparművészek, az archaikus ősi kultúra motívumvilágát magukon hordozó, a mai kor igényeit kielégítő használati tárgyakat készítenek a Bőrműves Alkotóház műhelyében. Alapanyagként főleg növényi cserzésű natúr marhabőrt használnak, melyet mahagóni, vagy négerbarna színűre festenek. Kiegészítőként csontot, szarut, korhű vereteket, fém kellékeket alkalmaznak.

Szálláshelyek
A városba érkező vendégek szállásáról szállodák, családias panziók, színvonalas kempingek és a magán szállásadók gondoskodnak. A Tisza-tó egyetlen 4 csillagos szállodáján át az olcsóbb sátras kempingekig mindenki megtalálja számára megfelelő szálláshelyet.

Tiszafüred kezdeményezésére hungarikummá vált a Tiszai halászlé, amit mindenképp érdemes megkóstolni, ha erre jár! Éttermek és büfék sora várja az idelátogatókat finomabbnál finomabb halételekkel, mert a teraszok már nyitva vannak!

 

 

Aki egyszer megpillantja ezt a tájat és a fölötte ívelő hatalmas Tisza-tavi kék eget, szíve ismét visszavágyik.


 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d