fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Biciklizni és horgászni is lehet a Tisza-tónál az alábbi szabályok betartásával!

A koronavírus-járványtól függetlenül minden szervezetnek szüksége van a mozgásra, a friss levegőre és a tavaszi napsütés egyre csak hívogat a Tisza-tóra. Cikkünk megjelenésekor minden további nélkül körbe lehet tekerni a tó gátját és lehet horgászni is az alábbi egészségügyi és közlekedési szabályok betartásával, de a hétvégén Tiszafüredre nem lehet majd menni.

FRISSÍTÉS: Tiszafüred közigazgatási területére nem lehet menni, így körbe sem lehet tekerni a tavat! https://ilovetiszato.hu/2020/04/30/ismet-lezarja-hatarait-tiszafured-es-ejszakai-kijarasi-tilalmat-vezet-be/

Már több hét is eltelt a kijárási korlátozás bevezetése óta, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehessen a szabadban mozogni. A hivatalos állásfoglalás szerint továbbra is érdemes egszségügyi sétára menni, kerékpározni vagy futni, tehát lehet a szabadban tartózkodni, amennyiben a társadalmi távolságtartás mértékét betartjuk.

És ez nincs másként a Tisza-tónál sem. Többen megkeresték lapunkat azzal a kérdéssel, hogy lehet-e kerékpározni vagy horgászni a Tisza-tónál, úgyhogy utánajártunk és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnökét, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökét, Hubai Imrét kérdeztük meg az ügyben, hogy lemehetünk-e a Tisza-tóra.

A válasz igen volt, majd utána egy figyelemfelhívó “de” szó következett. Ez pedig nem takart mást, minthogy csak akkor lehetünk lent, ha betartjuk a jelenleg érvényben lévő szabályokat és ajánlásokat. Lássuk, melyek ezek!

  1. Minimum 10 méteres távolságot kell tartanunk másoktól, de Hubai Imre szerint a legjobb az 50 méter.
  2. Viseljünk maszkot, vagy száajt és orrot eltakaró kendőt, sálat. Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt és gumikesztyűt is.
  3. Kerüljük a közparkokat és a padokat, hiszen itt sok ember fordulhat meg és nem tudhatjuk, ki ült előttünk egy padon. Ha biciklizés közben szeretnénk megpihenni, akkor keressünk olyan helyet, ahol a 10-50 méteres távolságra lehetünk mástól. Ne tapogassunk össze semmit sem és a zsepkendőinket se dobjuk el (egyébként sem szabad), hanem keressünk annak egy kukát.
  4. Biciklizés közben ne haladjunk bolyban! Ha horgászni mennénk, akkor se tömörüljünk másokkal!
  5. Mivel a vendéglátóegységek zárva vannak és le sem lehet ülni, ezért csak elvitelre lehet kérni az ételt és az italt. Ezt ne helyben fogyasszuk el, hanem menjünk jóval odébb, másoktól jóval távolabb!
  6. Hétvégente a települések bezárkóznak és lezárják a közigazgatási határaikat: az elmúlt hétvégéken Abádszalók és Tiszafüred vezette be ezt, de oldalunkon folyamatosan figyeljük és közzé tesszük a legfrissebb aktuálitásokat a lezárással kapcsolatban. Amennyiben ez így lesz, nem tekerhető körbe a Tisza-tó, hiszen több település közigazgatási határa is érinti a gátat.
  7. Kerüljük az építkezéseket! Mivel a Tisza-tónál több helyen zajlik felújítás, építkezés, ezért azokat kerüljük el!

 

Ne felejtsük el, hogy április 30-tól zárulnak a sorompók a Tisza-tó gátjánál a kerékpárosok miatt.

Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke április 28-án közleményben tájékoztatott, hogy

A Tisza-tó töltéskoronáján kialakított kerékpárút gépjárműforgalmát korlátozó, a kerékpárosokat védő sorompók zárására 2020. április 30-án, reggel 8:00-kor kerül sor. 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d