fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények KÖTIVIZIG

Újra élőben figyelhetők a Hallépcsőn átúszó halak

Egy darabig nem működött az Időkép élő webkamerája, amely a kiskörei Hallépcső kémlelőnyílásához van telepítve. Április negyedik hetén viszont újra elindult az élő közvetítés.

A Kiskörén található hallépcső Európa legnagyobb ilyen építménye. A lépcsőt úgy alakították ki, hogy az azon átúszó halakat is meg lehessen tekinteni egy üveglapon keresztül.

Kisköre – Hallépcső webkamera

A Kiskörei Vízlépcső üzemlátogatása során tekinthető meg Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója – hallépcsője. A hallépcső átadása 2014. október 28-án volt. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára a Tisza-tó és a vízlépcső úgynevezett alvízi folyószakasza között.

kisköre hallépcső tisza-tó 1
Mi a hallépcső funkciója?

Mivel a tó vízszintje és a Tisza között akár 10 méteres különbség is lehet, ezért egy átjáró kiépítésére volt szükség a halak számára. A hallépcsőt a Komplex Tisza-tó projekt keretén belül építették, európai példák alapján. Ez lett a kontinens legnagyobb hallépcsője a maga közel másfél kilométeres hosszúságával. A vízlépcsőt megkerülve összeköti a tavat az alsó folyószakasszal még akkor is, ha a kettő között akár 10 méteres különbség is van.

kisköre hallépcső Tisza-tó 3

Vizes kismedencék lépcsőszerű sorozatából áll, így szakaszolja az ott folyó vizet 37 bukón keresztül. Egy-egy kis bukónál 25-30 cm a vízszintkülönbség, ez kellő vízpárnát jelent a halaknak, hogy fel és le tudjanak úszni. Számukra kisebb és nagyobb pihenőket alakítottak ki, hogy ne egyszerre kelljen megtenniük ezt a távot.

kisköre hallépcső Tisza-tó halak webkamera

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: