fbpx
Összes téma Kiskörei Vízlépcső

Kereken húsz éve mérték az eddigi legnagyobb, 1030 centiméteres vízállást Kiskörén

Az egyik legnagyobb tiszai árvíznek a napokban van a huszadik évfordulója. Április 17-én érte el az eddigi legnagyobb vízállást a Tisza Kiskörén, a vízrajzos mérőcsapat pedig másodpercenként 2960 köbméteres maximális vízhozamot regisztrált.

Laczi Zoltán, a KÖTIVIZIG sajtómunkatársa foglalta össze a húsz évvel ezelőtt történteket a http://www.kotivizig.hu oldalon. Ebből szemezgettünk.

A teljes, részletes írást itt lehet megtekinteni!

A fiatalabbak kivételével aligha akad olyan, a Közép-Tisza vidékén élő ember, akinek ne lennének élénk emlékképei a 2000 tavaszán levonult rekord árvízről. Azokban a hetekben a szakembereken kívül a gyerekektől az aggastyánokig szinte mindenki a gáton segédkezett a folyó menti településeken. Ki azzal, hogy homokkal töltötte meg a zsákokat, ki pedig azzal, hogy harapnivalóval és teával kínálta a védekezőket. Az eddigi legnagyobb árhullám rendkívül védelmi készültséget követelt, ugyanakkor példaszerű összefogással, hatékony együttműködéssel sikerült gátak között tartani a hatalmas víztömeget. Az árvízi veszélyhelyzetben több település részleges kitelepítése is indokolttá vált. A védekezés során 8 473 860 darab homokzsákot használtak fel. Szolnoknál korábban soha nem tapasztalt szinten, 1041 centiméteren tetőzött a szőke folyó, miközben másodpercenként 2610 köbméter víz áramlott a töltései között.

2000 tiszai árvíz kötivizig 2

A Tisza vízgyűjtőjére az ezredforduló évének tavaszán a sokévi átlagot jóval meghaladó csapadék hullott, továbbá az ott felhalmozódott hóvízkészlet elérte a 8,1 köbkilométert, ami szintén bő kétszerese a sokévi átlagnak. A március végi felmelegedés okozta hóolvadás és a lehullott eső hatására egymás után árhullámok indultak el: a Tiszán, a Szamoson, a Bodrogon, a Sajón és a Hernádon egyaránt magas vízszintek alakultak ki. Április 6-án a Zagyva és Tarna találkozásánál meg kellett nyitni mind a jásztelki, mind pedig a borsóhalmi vésztározót a Zagyva főága középső és alsó szakaszainak tehermentesítése érdekében. Nagyon magas árhullámok alakultak ki a Körösök vízrendszerében is. A Tisza felső mellékfolyóin létrejött árhullámok találkoztak, s a továbbiakban egy hatalmas árhullámként folytatta útját, amely Tiszaberceltől egészen Mindszentig megdöntötte a korábbi maximális vízszinteket, Kiskörénél 52 centivel, Szolnoknál pedig 67 centivel.

2000 tiszai árvíz kisköre kötivizig

Április 7-én a KÖTIVIZIG az összes tiszai védvonal-szakaszán III. fokú készültséget rendelt el. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság ülésén pedig döntés született arról, hogy dr. Nagy István védelemvezető, a KÖTIVIZIG igazgatója javasolja az illetékes miniszternek: a Kormány rendeljen el rendkívüli védekezési készültséget és hirdesse ki a veszélyhelyzetet a Közép-Tisza vidékére. A Kormány április 8-án ezt meg is tette, megállapította az árvízi veszélyhelyzetet, s az igazgatóság teljes tiszai szakaszán, a Zagyva és a Hármas-Körös visszaduzzasztással érintett szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón április 8-án 22 órától rendkívüli védelmi készültséget rendelt el.

(…)

2000 tiszai árvíz kötivizig

Április 17-én érte el az eddigi legnagyobb, 1030 centiméteres vízállást a Tisza Kiskörén, a vízrajzos mérőcsapat pedig másodpercenként 2960 köbméteres maximális vízhozamot regisztrált. Április 19-én 1041 centiméteres szinten tetőzött a folyó Szolnoknál, 67 centivel az addigi legnagyobb vízszint fölött. Az igazgatóság által az árvízvédelmi védekezésben foglalkoztatottak létszáma ezen a napon 13 328 fő volt. Hat katonai helikopter, 347 építőipari gép, 877 közúti jármű, és 9 vízi jármű is részt vett a hatalmas munkában. Fontos kiemelni, hogy a térségben a tetőzés 32 órán keresztül elhúzódott. A szolnoki szelvényben 1000 cm felett 11 napon, az 1999-es csúcs (974 cm) felett 15 napon, az 1970. évi 909 cm-es maximum felett 24 napon, a 800 cm-es (III. fok) vízszint felett pedig 32 napon keresztül „tartózkodott” a víz. A Tisza rekord magas vízszintje jelentősen visszaduzzasztotta a Zagyva és a Hármas-Körös torkolat-közeli szakaszát, így a torkolattól 30-40 kilométeres távolságban új LNV értékek születtek mindkét folyón.
A tetőzést megelőzően két nappal jelentkezett a védekezés egyik legkritikusabb jelensége Szolnokon, a régi 4-es (Debreceni) út kertvárosi szakaszán. A gátőrház mellett beszakadt a töltéskoronán lévő úttest és a mentett oldalon igen erős csurgás indult meg. A veszélyes jelenség azonnali beavatkozást, szádlemezes védelem kiépítését igényelte.

(…)

2000 tiszai árvíz tiszafüred kötivizig

Az árvíz ideje alatt a töltések mentén összesen 356 kilométeren, 839 hektárt borított fakadó víz, szivárgó víz pedig 175 kilométeren jelent meg. A csurgások száma 944 volt, a buzgároké pedig 124. Utóbbiak közül az április 18-án feltört tiszasasi bizonyult a legnagyobbnak, csak ennek a bevédésére 23600 (!) homokzsákra volt szükség. (Így méretével kiérdemelte a Közép-Európa legnagyobb buzgára címet, s ma emlékmű idézi fel a település központjában.)
A KÖTIVIZIG működési területén 123 kilométeren kellett nyúlgátat építeni, ezen kívül 30 kilométeren bordás megtámasztás, 69 kilométeren pedig hullámverés elleni védmű készült. A védekezés során 314 ezer köbméter homokot és 71 ezer tonna homokos kavicsot használtunk fel. Homokzsákból 8,5 millió fogyott, továbbá 388 ezer négyzetméter fólia és 8.200 négyzetméter szádfal!

2000 tiszai árvíz szolnok kötivizig 2

A rendkívüli védelmi készültséget május 9-én szüntették meg.

A rekord árvíz levonulását követő időszakban megindultak a helyreállítási munkák, ezzel párhuzamosan – felhasználva a védekezés tapasztalatait – a „szolnoki vízügyes műhely” kezdeményezésére megszületett a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT). A később törvénybe iktatott program kezdettől fogva arra fókuszált, hogy ne a folyó döntse el, hol és mekkora területet áraszt el. Az árvízbiztonság növelése kizárólag az árvízcsúcsok számottevő csökkentésével valósítható meg, egyrészt az árvízi tározás feltételeinek megteremtésével, másrészt a nagyvízi meder vízszállító kapacitásának javításával, harmadrészt pedig az védművek előírás szerinti kiépítésével. E három tényező együttesen teszi lehetővé a rendkívüli tiszai árhullámok legmagasabb vízszintjének legalább egy méterrel való csökkentését. Azóta a VTT keretében – a KÖTIVIZIG működési területén – elsőként megépült költségvetési forrásból a Tiszaroffi (5,8 milliárd forintért), ezt követően pedig európai uniós támogatással a Hanyi-Tiszasülyi (19,8 milliárd) és a Nagykunsági (12,9 milliárd) árvízi tározó. Ezen kívül – jórészt szintén EU-támogatással – több tízmilliárd forint értékben valósultak meg árvízvédelmi beruházások (töltéserősítések, hullámtér-rendezés, üzemirányítás, stb.) a Közép-Tiszán. És a fejlesztések napjainkban is folytatódnak.

2000 tiszai árvíz szolnok kötivizig 1

A védekezés vízügyi szakirányítói
Védelemvezető: Dr. Nagy István igazgató
Helyettesei: Barcs Sándorné, Varga László, Ivaskó Lajos, Reményi István (KÖTIVIÉP)

A legnagyobb közép-tiszai árvízvédekezések főbb adatai:
2000 tavasz  és 2006 tavasz
Tetőzés értéke (Szolnok, centiméter) 1041, majd 1013
(Tiszaug, centiméter) 932, majd 946
Védekezők max. létszáma 16600, majd 9078
Beépített homokzsák (darab) 8 473 860, majd 5 795 346

Fotók: KÖTIVIZIG

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: