fbpx
Tisza-tó élmények Hortobágy Összes téma

TOP 4 kihagyhatatlan látnivaló a Hortobágyon!

Ha az Alföldet szimbolizáló Hortobágyra gondolunk, egyből a végtelen pusztaság, a kilenclyukú híd és a csikósok jutnak eszünkbe. Pedig ezen a három dolgon túl is rengeteg élmény vár bennünket, ami segít lelassítani és kiszakadni a városi létből. Összegyűjtöttük azokat a programokat, amiken ha részt veszel, mindig vissza fogsz vágyódni!

Kisvasút a Halastónál, az Öreg-tavak mentén

Hortobágyi-halastavi kisvasút_N106864_Lisztes László

Tudtad, hogy itt található az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut? Több mint száz évvel ezelőtt, 1916-ban kezdték meg a hortobágyi Öreg-tavak kialakítását a Csúnyaföld nevű mocsár helyén, ami 2000 hektár nagyságú területen fekszik. Ahhoz, hogy a legtávolabbi helyét is meg lehessen csodálni, személyszállításra alkalmas kisvasutat hoztak létre, ami a víz mellett fut csodálatos környezetben. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak.

Hortobágyi-halastót totál.Feh.sz.szerkők.Nyaktekercs 034_Dr Kovács Gábor

A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot; a végállomásnál leszállva egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végighaladva betekintőkből, magaslesről ismerhető meg a növény- és állatvilág. Érdemes távcsővel vagy nagy optikás fényképezővel érkezni, hiszen a mesterségesen kialakított tóegységet otthonukká választották a fészkelő és átvonuló madarak: elmúlt 35 év alatt közel 300 madárfajt figyeltek meg itt, ezzel a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelyévé lett.

 

Európa harmadik legszebb csillagos égboltja található itt

Startrails4_Szilágyi Attila (1024x683)

Csupán terítsd le a plédedet egy nyári estén, és csodáld a Hortobágy felett látható milliónyi csillagot! Amikor néhány száz éve feltekintett valamelyik ősünk az égboltra, sokkal többet láthatott belőlük, mint mi ma – ez sajnos a városok fényszennyezettsége miatt van. Mivel a Hortobágy igen távol található a városoktól, itt sokkal több pislákoló pontot figyelhetsz meg az égen, mint bárhol máshol. Sajnos a fényszennyezés túlmutat azon, hogy elrontja az égbolt esztétikáját: rengeteg állatot összezavarnak a mesterséges éjszakai fények. Az emiatt történő tájékozódási zavarok és ütközések következtében – a legszerényebb becslések szerint is – vándormadarak milliói pusztulhatnak el. A „helyben lakó” élővilág éjszakai nyugalmának „feldúlása” pedig az életritmusban és az élettevékenység számos más területén (táplálkozás, szaporodás, rovarok elvonzása élőhelyükről, stb.) indít el helyrehozhatatlan változásokat. A káros folyamatok megfékezése érdekében a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság (International Dark Sky Association) kezdeményezésére új program indult útjára. Ennek lényege, hogy világszerte csillagoségbolt-parkokat hoznak létre olyan térségekben, ahol elenyésző az éjszakai fényszennyezés és megőrizhetők a természetes adottságok. 2011-ben a Hortobágyi Nemzeti Park területén jelölték ki hazánk második, Európa harmadik csillagoségbolt-parkját, majd 2019-ben a CNN szerint a világ 23 legszebb éjszakát mutató helyei közül egyik a hortobágyi Csillagos Égbolt park.

 

Ismerd meg testközelből a vadlovakat!

Vadlovak és vadmarhák az Árkusban_Dr Kovács Gábor

Nem kell Afrikáig menni egy szafariért: a magyar változata itt is megtalálható a Pusztaszafarin! Ugyan nem zsiráfokat és elefántokat lehet megtekinteni az út során, hanem vadlovakat és őstulkokat az úgynevezett „Extra” és „Naplemente” szafarin. Speciálisan kialakított jármű segítségével a bemutatólegelőn testközelből figyelhetjük meg a Przewalski vadlovat és a rekonstruált őstulok állományt.

Szafari_HNPI Archívum

Az utóbbiak első egyedei 1997-ben kerültek a vadasparkkal szomszédos Pentezug pusztára, ami egy bioszféra-rezervátum magterület, ebből kifolyólag nem látogatható. A Hortobágyi Nemzeti Park területén napjainkban élő vadlovak egyedszáma meghaladja a háromszázat, az őstulkoké pedig ötszáz fölé emelkedett. Ezekből az állományokból láthatunk a vadaspark területén összesen mintegy harminc-negyven egyedet. A vadaspark második szakaszában tágas, vizesárokkal határolt kifutókban, rácsok nélkül tekinthetjük meg a puszta korábbi ragadozóit, valamint természetes tavakon és röpdékben a terület egykori és jelenkori madárvilágát.

 

Az ősi puszta állatvilága

szürke gém_CV0E3179_20150227_Szilágyi Attila

A Hortobágyi Vadaspark lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, görény, őz, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse. A vadaspark csak szervezett formában látogatható, a Hortobágy központjában, a Kilenclyukú híd lábánál található Pásztormúzeumtól induló járatokkal.

szürke farkas-Canis lupus_HNPI Archívum

Cikkünk az I love Tisza-tó magazinunkban jelent meg.

Fotók: Hortobágyi Nemzeti Park

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d