fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Április elsején indul a viharjelzés a Tisza-tónál

Hazánk nagy tavain, így a Tisza-tavon is elindítja a viharjelző rendszert a katasztrófavédelem.

Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek vízen és víz melletti tartózkodását teszi biztonságosabbá – közölte Németh Ádám, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, mint a katasztrófavédelem kiemelt stratégiai partnere a viharjelzésben, a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján adja ki. A rendszer technikai üzemeltetését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület végzi.

A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a teljes szezonban tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán, továbbá a TAVIHAR nevű, Andoridos és IOS készülékekre letölthető applikáció segítségével a nap 24 órájában.

A szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelző rendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!

Kiemelt kép: Top-túra

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d