fbpx
Hulladékkezelés Összes téma VIDEÓ

Vásárosnaménynál állítják meg a Tiszán érkező hulladékot

Sikeresen állja útját a Tiszán Magyarországra érkező PET-palack- és uszadék-szennyezésnek a tavaly ősszel átadott beruházás. A csapadékos időjárás következtében megemelkedett vízszint jelentős mennyiségű hulladékot sodort a folyó hazai szakaszára, amit a Kárpátalján és a Tisza felső szakaszán telepített kamerarendszer azonnal jelzett. Ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2020. február 3-án 10 órától III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, valamint Vásárosnaménynál felállította az új munkagépláncot, mely a nap 24 órájában, folyamatosan gyűjti össze a szennyeződést - közölte az OVF.

Az élesben most először alkalmazott berendezés február 4-én délutánig több mint 200 köbméter (kb. 59,6 tonna) vegyes PET- és kommunális hulladék továbbúszását akadályozta meg, és mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Felső-Tiszán – tudatta közleményében a KÖTIVIZIG oldalán az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin, elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszán, mivel a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni. A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg: az elmúlt 15 év alatt 40 esetben volt 50 palack/perces (vagy azt meghaladó) intenzitású szennyezés a Tiszán, a csúcsérték pedig eléri a 300-500 palack/percet is.

pet palack felső tisza ovf 2

Az árvízről-árvízre halmozódó műanyag és más szemét nem csak szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, de rontja a turisztikai lehetőségeket is. (Mint arról korábban hírt adtunk, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tavaly június 14. és december 19. között a Kiskörei vízlépcső felvizéről 436 köbméter kommunális hulladékot (jórészt PET-palackot), 557 (erdei) köbméter tüzelőanyagként hasznosítható szerves anyagot (uszadékfát) és 8254 köbméter egyéb szerves anyagot távolított el.)

A magyar fejlesztésű infrastruktúrát most első alkalommal használták éles helyzetben a vízügyi szakemberek és a rendszer jelesre vizsgázott. A folyó medrét részlegesen hajókkal zárták el, majd az érkező hulladékot és uszadékot a part felé terelték és terelik, ahonnan munkagépek segítségével kitermelik, majd szétválogatják.

pet palack felső tisza ovf

A folyóban Tarpánál percenként 15-20 darab, Tivadarnál 35-40 db, míg Vásárosnaménynál 5-10 db flakonszennyezést tapasztaltak, ugyanakkor a telepített kamerarendszeren keresztül továbbra is folyamatosan figyelik az érkező árhullámot és a hulladékot. Emellett a III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a Felső-Szabolcsi Szakaszmérnökség fokozott figyelőszolgálatot lát el a kijelölt árvízvédelmi szakaszon, a munkagépláncot pedig addig a helyszínen tartja a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, amíg a PET-palackkal kevert uszadék érkezését észlelik a Tiszán.

A Tiszán, akárcsak a többi magyarországi folyón, egy kisebb árhullám érkezik a napokban. Árvízvédelmi készültségi szintet előreláthatólag a Tiszán és mellékfolyóin nem kell elrendelni.
A helyszínen készült videó a hulladékmentesítésről:

https://www.youtube.com/watch?v=cSbD6bn2pMk&feature=youtu.be

Fotók: OVF videó

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: