fbpx
Összes téma

Húsz éve tötént a tiszai ciánszennyezés

Kerek évfordulóra kell emlékezni január 30-án: húsz évvel ezelőtt ezen a napon szakadt át a Nagybánya mellett aranybánya zagytározója és több millió köbméter iszap zúdult a Tisza mellékfolyóiba.

A Tisza Élővilágának Emléknapja alkalmából megemlékezést tartanak 2020. január 31-én, pénteken 9.00-tól Szolnokon, a Tiszai hajósok terén. A hagyomány szerint ekkor virágokat és koszorúkat dobnak a megjelentek a folyóba, ezzel emlékezve a tragikus eseményekre.

 

A romániai Nagybánya melletti aranybánya zagytározójának gátja 2000. január 30-án 22 órakor beomlott, s ennek következtében a Tisza élővilágát olyan mértékben károsította a hatalmas mennyiségű ciandivegyület, amekkora pusztításra a folyó ember által ismert történetében még nem volt példa.

20 éve történt a tiszai ciánszennyezés

Ezen a napon 100 ezer m³ cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába. A halálosan mérgező hatású anyag koncentrációja 180-szorosan haladta meg a megengedett határértéket, így hatalmas pusztítást végzett az élővilágban. A legsúlyosabb károk a Tisza élővilágában keletkeztek, ahol a 40 km hosszan elnyúló cianidfolt két hét alatt vonult le.

ciánszenny mti

Az ökológiai katasztrófa pénzben is mérhető károkat okozott, hiszen a Tisza alsó szakaszán 100%-ban, középső és felső szakaszán mintegy 70%-ban károsodott az élővilág, de a valós és eszmei károk ennél sokkal nagyobbak voltak.

Hogy a tragédia ne következhessen be ismét és az esemény ne merüljön feledésbe, az országgyűlés február elsejét a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d