fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Ha tél, akkor disznóvágás! Ismered a hagyományát?

Aki vidéken él, az már megszokhatta, hogy telente megkérdezi tőle valamelyik ismerőse, hogy: hétvégén disznót vágunk, kell belőle valami? A disznóvágás hagyománya a mai napig él, most ennek jártunk utána.

Disznótort általában télen tartottak, illetve fontosabb eseményekkor, mint lakodalom, falunap, újév, hiszen meg kellett etetni a vendégsereget. A hagyományok szerint Egyed napján, azaz szeptember 1-jén fogták régen a disznót hízóba. A disznótorok kezdőpontja november 30-a volt ezért is alakult ki a „disznóölő Szent András” népi elnevezés András napon. Ám nem lehetett bármikor leölni szegény párát: nem szabadott disznót ölni újholdkor, mert úgy tartották, férges lesz a húsa. Továbbá a keddi, pénteki, vasárnapi napok ugyancsak alkalmatlanok voltak a disznóölésre, mert megromlik a húsa. Tehát hétfőn, szerdán, csütörtökön és szombaton lehetett elővenni erre a célra az ólból.

disznóvágás

Ám nem mindig ugyanannál a családnál volt a disznóölés: erre azért volt szükség, hogy mindenütt legyen hús és kóstoló is. Ahol vágást tartottak, oda bizony sereglettek is az éhes szájak, még ha nem is tartoztak a családhoz. Rendszerint fiatalok kopogtattak a háznál és kértek kóstolót, vagy bármilyen ennivalót. A Magyar Néprajzi lexikon az alábbi disznótori kántállás szövegét örökíti meg:

Félegyházán a vacsora alatt egy csapat legény vagy gyermek rigmusmondó ritmusban az ablak alatt kántálni kezdett:

Eljöttünk mi kántálni, kántálni, Nem kell minket bántani, bántani. Mink is fogtuk a farkát, Nekünk is egy darabkát. Benéztünk az ablakon, Málé van az asztalon, Málé legyen gazdáé. Rétes ide rongyos, Kalács ide, dombos, Hurka, kolbász, pecsenye, kántálók fizetése, vivát!

A gazda behívja őket, s akkor elmondják a disznó búcsúztatóját. A kántálók végül egy kis bort és egy kis csörmeléket (apró falatokat) kapnak és eltávoznak.”

 

A disznóvágás hagyománya, eszközei, eljárása nem sokat változott az eltelt évtizedek alatt. Korábban nem perzselővel perzselték, hanem szalmát gyújtottak meg és azt tették a disznóra, de ha volt kellően nagy teknő, akkor lehetőség volt forrázásra is – az utóbbit ritkán végezték a házaknál. Úgy tartották, hogyha szentelt gyertya lángjával gyújtották meg a szalmát, akkor nem romlott meg a feldolgozott hús. Ha sikerült megtisztítani a sertést, akkor jön a bontás folyamata. Vagy kettéhasítják és karajra vágják, vagy a hátán bontják fel és orjára vágják, vagyis a gerincoszlopot hosszában kivágják és a karajokról a húst lefejtik.

disznóvágás perzselés

A disznóvágás napján még a gyerekek sem mentek iskolába, és a család minden tagjának megvolt a maga feladata. Ahogy manapság, úgy akkor is óriási bulinak számított a disznóvágás a munka mellett, de az asszonyoknak és a segítőknek több feladat jutott, ahogy a böllérnek is. Az asszonyoknak kellett a vért sütni reggelire, megtisztítani a fokhagymát, rengeteg dologgal, többször átmosni a beleket, tölteni a hurkát és aprítani a zsírnak való szalonnát. A gazdának ezen a napon csupán csak bort kellett tölteni a csapatnak és viccelődni, tréfálkozni, hogy jó hangulatban menjen a munka.

disznóvágás bélmosás

Ebédre általában orjaleves készült, amit hamar megevett mindenki, mert délután még sok munka várt rájuk: estére el kellett készíteni a disznótort, és addigra még a hurkákat is be kellett tölteni. A torra már nemcsak azokat hívták meg, akik segítettek a feldolgozásban, hanem a barátokat, szomszédokat, távolabbi rokonokat is. A böllér volt az, aki meghívta a vendégeket a torra, ilyenkor tettetett szomorúsággal fogalmazta meg meghívását: a „szegény öreg befejezte” és a „mostanában már nem evett, legutoljára is mennyit hörgött” fordulatokat használta.

Az est borral, pálinkával, nótával és tánccal folytatódott, sok esetben hajnalokig. A vendégek pedig addig nem mehettek haza, amíg a gazdasszony nem tett kosarukba némi kolbászt, hurkát, hájas pogácsát.

disznóvágás csoportkép chuck norris

 

Szeretnél egy autentikus disznóvágáson részt venni? Vagy érdekelnek a téli hagyományőrző programok? Az alábbiakat ajánljuk számodra:

Disznótor a Tisza-tónál

Wellness event in Tiszafüred, Hungary by Tisza Balneum Hotel**** on Friday, January 24 2020 with 172 people interested.

IV. Jász Kolbásztöltő fesztivál – Jászberény

Party event in Jászberény, Hungary by Jász Kolbásztöltő fesztivál on Saturday, January 25 2020 with 1.6K people interested and 619 people going. 50 posts…

XIV. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó

XI. Debreceni Mangalica Fesztivál

Tiszator-Böllérfesztivál Abádszalókon

 

Kapcsolódó programajánlónk folyamatosan frissül, de ha tudsz egy jó programot, írd meg nekünk: ilovetiszato@gmail.com, kovacs.janka@iranyar.hu

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: