fbpx
Tisza-tavi Sporthorgász Kft. Összes téma

235-tel kevesebb kárókatona fogyasztja a Tisza-tó halait az elmúlt egy hónapban

Erről a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. számolt be honlapján. A horgászszervezet és a környék vadásztársaságai intenzív munkájának köszönhető ez a szám.

Január első felében arról számolt be a Tisza-tavi Sporthorgász, hogy december óta 168 kárókatonát sikerült kilőniük, január 22-én pedig arról szóltak a hírek, hogy az elmúlt egy hétben nekik köszönhetően 67-tel kevesebb madár van a tó körül.

Az ok, amiért százzal kevesebb halfogyasztó madár lett kilőve az az, hogy a gyérítést végző Sporthorgász és a vadásztársaságok tapasztalai szerint a kárókatonák nem merészkednek a a tározóhoz tartozó Tisza szakaszára. A kilövésnél fokozottan figyelnek a környéken telelő réti sasokra, akiknek még jót is tettek ezzel: a sasok hasznukra fordítják a helyzetet és a kárókatonák által elejtett halakból lakmároznak.

A kárókatonák elszaporodása igen ártalmas a Tisza-tó halállományára, hiszen naponta 0,5 és 1 kg halat fogyasztanak el. A Sporthorgász évek óta végzi a gyérítésüket.

Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft.

További részletek a gyérítésről itt:

Fegyverdörgés a Tiszán | Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

Legutóbb arról tudósítottunk, hogy munkatársaink és a területileg illetékes vadásztársaságok tagjai 168 kárókatonát ejtettek el a Tisza-tavi folyószakaszon. A kezdeti komoly eredmény nagy hatással volt a telelő állományra. Megfigyeltük, hogy a kártevő madarak nagy része inkább elkerüli a tározóhoz tartozó Tisza szakaszt, ami egyértelmű sikerként könyvelhető el.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: