fbpx
Program tiszafüred Tisza-tavi hírek Összes téma Tisza-tó története Történelem Hírek

Idén 80 éves a Tiszafüredi Öntözőrendszer

1940 júniusában helyezte üzembe Horthy Miklós kormányzó a Tiszaörvényi Szivattyútelepet, ami az ország egyetlen függőcsatornája.

tfüred öntöző

A KÖTIVIZIG 2020-ban öt jubileumot is ünnepel, köztük az egyik az az öntözőrendszer, amit Horthy Miklós kormányzó 1940. június 20-án helyezett üzembe Teleki Pál miniszterelnök, Teleki Mihály földmívelésügyi miniszter, Kállay Miklós, a Magyar Királyi Öntözésügyi Hivatal elnöke és József főherceg jelenlétében. A rendszerre azért volt szükség, mert 1934. és 1935-ben óriási aszály sújtotta azt Alföldet, rengeteg föld kiszáradt, ahogy az akkori kormáyzó tulajdonában lévő is. Ezért egy olyan öntözőrendszert építettek ki Kenderesig, ami odáig ellátja a környékbéli földeket és halastavakat vízzel. A 3,2 millió pengő költséggel megépített rendszer 20 ezer katasztrális hold (115 négyzetkilométer) öntözését biztosította.

 

Ezen kívül még négy másik jubileumot is ünnepel az igazgatóság.

Húsz évvel ezelőtt vonult le a Tiszán a cianid szennyezés. Az Országgyűlés 2000. június 13-i határozatában február 1-jét, a szennyezett víztömeg Magyarországra történő bejutásának napját a Tisza Élővilágának Emléknapjává nyilvánította. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben megemlékezést szervez a Tiszavirág gyaloghídnál, amelyen közéleti és egyházi személyiségek mellett a KÖTIVIZIG vezetője is kifejti gondolatait a folyót ért ökológiai katasztrófáról és a védekezésről.

Idén ötven éve vonult le az 1970. évi nagy árvíz, ami 909 cm-rel tetőzött Szolnokon, s ezt követően még 29 évig őrizte elsőségét.

Az eddig mért legmagasabb vízállás (LNV) azonban 20 évvel ezelőtt, április 19-én alakult ki a Tisza e szakaszán, 1041 cm-es szolnoki tetőzéssel.

10 évvel ezelőtt, június 10-én 17 órakor nyitották meg – elsőként a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program részeként megépült árvízi tározók közül – a Tiszaroffi tározót. A létesítmény 56 millió köbméter vizet fogadott be, jelentősen lecsökkentve ezáltal az akkori árhullám magasságát.

Forrás: KÖTIVIZIG

Kiemelt kép: I love Tisza

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: