fbpx
Összes téma Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

Harka Ákos, a Békés Drén és Farkas László is a Tisza-tavi Sporthorgász díjában részesült

Évértékelőt tartott december 12-én a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft, ahol az elmúlt év eredményeinek ismertetése mellett díjakat is átadtak.

Az elmúlt mintegy tíz évben jelentőset fejlődött a Tisza-tavi horgászat – hangzott el a tó halügyeiért felelős szervezet évéértékelő összejövetelén. Hegedűs Gábor, a szervezet ügyvezetője megköszönte munktársainak a munkát és az elmúlt évek eredményeit ismertetve elmondta, a Tisza-tó hazánk három nagy tavához képest halászati szempontból a második legjobbnak számít.

IMG_6951

A Sporthorgász a tározó 11 pontján és egész évben számlálja a horgászokat, így a statisztikák azt mutatják -ami talán nem meglepő-, hogy a tó négyévszakos horgászvíz. Csupán a tilalmak idejekor és a téli időszakban érkezik kevesebb pecás.

Az eladott területi horgászjegyek alapján készített statisztikából kiderül, hogy azok 20%-át a helyiek, 40%-át a tó környéki településeken élők, 35%-át budapestiek, míg 5%-át külföldiek váltották meg.

2019-ben a szelekciós halászatnak köszönhetően 65.000kg törpeharcsát sikerült a tóból kihalászni, illetve sikerült az Óhalászi-szigetnél létrejött kárókatona telepet felszámolni, valamint 800ha sulymot kaszáltak le. Az iszaposodás ellen pedig idén is küzdöttek és ez a jövő évben sem megállni, hogy a halaknak megfelelő szaporodó, vermelő helyet tudjanak biztosítani.

Horgászrendi változások fognak 2020-tól életbe lépni, amelyről szintén az évértékelőn tájékoztatták a részvevőket.

2020. január 1-től változni fog a halak megtartható felső mérethatárai:

IMG_6968

Ponty: maximum 70 cm
Süllő: maximum 75 cm
Kősüllő: maximum 40 cm
Csuka: maximum 80 cm
Balin: maximum 60 cm
Compó: nem megtartható, csak fogható

Emellett pergetési tilalom lép életbe november 15-től február 28-ig a Tiszavalki- és Poroszlói-medencében. Kivételt képez Óhalász, Hordód, a VI. és a IX. csatorna.

IMG_6969

Új horgászhelyek létesülnek a tó három részén. Abádszalók és Tiszaderzs között 30 db, Tiszaszőlős pallóútjánál 10 db, valamint a kicsit távolabbi tervek szerint a Rábolynál pedig 20-30 db kerül kialakításra.

IMG_6971

IMG_6972

 

Három díjat is kiosztottak

Az évértékelő végén az elismerések átadására került sor. Három díjat is kiosztott a Tisza-tavi Sporthorgász azoknak, akik a legtöbbet vagy a legkiemelkedőbbet tették a tó horgászatáért.

Farkas László a Tisza-tó legsportszerűbb horgász díját vehette át, amiért évek óta könnyed hangvételű élménybeszámolókat ír horgászélményeiről.

Farkas László, a Tisza-tó legsportszerűbb horgásza
Farkas László, a Tisza-tó legsportszerűbb horgásza

A Békés Drén Kft-t a Tisza-tavi horgászatért díjban részesítették. A cég az örvényi morotva részleges kotrását végezte január és március között, aminek köszönhetően egy kilométer hosszan jöhetett létre halágy.

A Békés Drén Kft-t a Tisza-tavi horgászatért díjban részesítették
A Békés Drén Kft-t a Tisza-tavi horgászatért díjban részesítették

Végül, de nem utolsó sorban Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke vehette át Tisza-tó halaiért életműdíjat. Harka úr kutatásai igazolták, hogy a tóban mintegy 50 halfaj él; ő hívta életre a társaságot, amelynek elnöke; valamint a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-t meglátásaival, szakmai véleményével is segíti.

Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke vehette át Tisza-tó halaiért életműdíjat
Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke vehette át Tisza-tó halaiért életműdíjat

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: