fbpx
Összes téma Hírek Tisza Kisköre Tisza-tavi hírek Kiskörei Vízlépcső

November 11-től kevesebb víz lesz a Tisza-tóban

A Tisza-tó téli vízszintjének mértékéről minden év szeptemberében tárgyalnak a tó körüli szolgáltatók.

A Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnökségének közlése szerint a Tisza-tó téli vízszintjét két lépcsőben fogják beállítani. A pontos dátum még nem tudvalevő, de annyi biztos, hogy:

Első lépésben, november 11-től kezdődően csökkentjük a vízszintet Kisköre-felső vízmércén mért 590 ± 10 cm-ig, amit várhatóan november 28-ra állítjuk elő. Ezt követően december 3-án megkezdjük a visszaduzzasztást 5 cm/nap ütemben a Kisköre-felső vízmércén mért 610 ± 10 cm-es vízállásig és ezt a szintet tartjuk a tavaszi feltöltés kezdetéig. A téli vízszint beállításának időpontját természetesen egy esetlegesen kialakuló árhullám is befolyásolhatja.

– ezt az igazgatóság közölte. Hozzátették, a  leürítés pontos kezdetéról és üteméről külön tájékoztatást adnak.

 

A Tisza-tó arcai: a vízszintek

nyári vízszint alkalmával a tározóban és a Tisza itteni szakaszában összesen 248-270 millió köbméter víz van, ebből évi 148-170 millió köbméter víz hasznosítható – ezt megújuló vízkészletnek hívják. A nyári vízszint április végétől október végéig, esetleg november elejéig tart.

Az őszi időszakban megkezdődik a leürítés, amely általában egy háromhetes időszak. Ilyenkor napi több millió köbméter víz leengedésével állítják át a tavat a téli vízszintre. Ekkor a tó környéki települések polgármesterei, kikötősei, horgászegyesületeinek vezetői és mindenki, aki a tó életében fontos szerepet tölt be, egy kerekasztal-beszélgetés során tárgyalja meg, mekkora is legyen a téli vízszint. Ez kétféle lehet. A magasabb, ami 1,20 méterrel alacsonyabb a nyárinál vagy az alacsonyabb: ami 1,7 méterrel kisebb. Ha a tónál fejlesztés, építkezés fog a tél folyamán zajlani, akkor nyilvánvalóan az alacsonyabb vízszintet preferálják, hogy megkönnyítsék a munkálatokat. A téli vízszintet jégvesztéig tartják, azaz amíg elolvad a jég – ez általában március közepéig tart.

Ezután megkezdődik a tó tavaszi feltöltése (a nyárira való felkészítés), amikor általában napi 5 cm-rel töltik fel a tavat, egy hónapon keresztül.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: