fbpx
Szolnok Összes téma

Egy Messerschmitt 109-es vadászrepülőgép érkezett a szolnoki Reptárba

A vadászrepülőgépet a Krakkói Lengyel Repülési Múzeum adta kölcsön öt hónapra a Reptárnak, amit 2020. március 15-ig lehet megtekinteni.

Hazánkban egy Messerschmitt Bf 109-es vadászrepülőgép sem maradt fent ép állapotban, ám Lengyelországban igen. A Reptár és a Krakkói Lengyel Repülési Múzeum együttműködésének köszöhetően a Honvédelmi Minisztérium támogatásával érkezett ide,  így jelenleg ez az egyetlen ilyen típusú repülőgép hazánkban. A Messzert október 23-tól 2020. március 15-ig lehet megtekinteni.

2

A kiállított darabbal Ernst Pleiness ősmerter hajtott végre kényszerleszállást 1944. május 28-án a Trzebun tóra. A pilóta nem élte túl a műveletet, a holttestét nem sokkal később kiemelték, míg a roncs 55 éven át, egészen 1999-ig várta, hogy újra felszínre kerüljön. A Messzernek 90%-ban mindene eredeti és csak 10%-ban van benne utángyártott alkatrész.

1

A sajtónyilvános repülőgépbemutatáson jelen volt a Frankó Endre, aki hazánkban utoljára vezetett Messerschmittet. A pilóta már elmúlt 90 éves, de a mai napig kellemes emlékként gondol vissza a vezetésére, amit abban az időben csupán Messzernek becéztek.

3

A Messerschmitt Bf 109-es típusú vadászgépet Németországban fejlesztették ki, majd a spanyol polgármháborútól egészen a második világháborúig harcoltak vele a szövetségesek ellen. A világ legeredményesebb vadászpilótája, Erich Hartmann őrnagy 352 légigyőzelmet aratott ezzel a géppel. A magyar Tobak Tibor hadnagy, egykori Messzer pilóta szerint ezzel repülni olyan, mintha valóban madárnak érezné magát az ember. A Messerschmitt a második világháború egyik legjobb vadászgépe volt, amelyek példányait Győrben is gyártották.

4

5

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: