fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Kápzáratos a tiszafüredi népművészet!

A Tiszta tó a Tisza-tó és a Tisza-tavi Polgármesterek Találkozója konferenciájának kísérőprogramja volt a Tiszafüred népművészeti remekeit bemutató kiállítás a fazekasságtól a bőrművességig.

A Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden a népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a híres füredi fazekassággal az ismert fazekasdinasztia örökségének emléket állító Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban. A városban jelenleg is két műhelyben űzik a fazekas-mesterséget, az általuk készített tárgyak megvásárlása őrzi az itt töltött pihenés emlékét. Szűcs Imre a Népművészet Mestere és Nagyné Török Zsóka Népi Iparművész munkáit országszerte ismerik. Ki is próbálhatják az érdeklődők a fazekasmesterséget a jelenleg is működő két műhelyben.

A fazekasság mellett nagy jelentőséggel bír a Bőrműves Alkotóház. Horváth Tibor és Horváth Tiborné Csanálosi Katalin Gránátalma-díjas népi iparművészek, az archaikus ősi kultúra motívumvilágát magukon hordozó, a mai kor igényeit kielégítő használati tárgyakat készítenek a Bőrműves Alkotóház műhelyében. Alapanyagként főleg növényi cserzésű natúr marhabőrt használnak, melyet mahagóni, vagy négerbarna színűre festenek. Kiegészítőként csontot, szarut, korhű vereteket, fém kellékeket alkalmaznak.

IMG_9315IMG_9316IMG_9317IMG_9318IMG_9319IMG_9320IMG_9321IMG_9322IMG_9323IMG_9324

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d