Összes téma

Normál nyári vízszintre állt át a Tisza-tó

Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke közleményben tudatta a részleteket, az őszi leürítésről később tájékoztatnak.

Tájékoztatjuk az érdekelteket, hogy a Tisza folyó kisvizes vízjárására tekintettel, az alvízszint -300 cm-es tartása mellett, a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es emelt nyári vízszint tartásáról áttérünk a normál, 725±5 cm-es nyári vízszintre. A Tisza-tó vízszintje a továbbiakban: 725±5 cm. A Tisza-tó őszi leürítésének üteméről külön közleményt adunk ki – tájékoztatott közleményben a szakaszmérnök.

 

Miért és hogyan történik mindez?

Ugyan a tónak van egy normál nyári vízszintje, de kormányrendelet mondja ki, amennyiben szükséges, ezt a szintet akár 10 cm-rel is megemelhetik. Ezzel az öntözőket, halastavakat tudják táplálni. Ez a plusz 10 cm, 10 millió köbméter vizet jelent a Tisza-tóban, tehát csupán 1 cm szintemeléssel: 1 millió köbméterrel lesz több benne.

kisköre tározó

A nyári vízszint alkalmával a tározóban és a Tisza itteni szakaszában összesen 248-270 millió köbméter víz van, ebből évi 148-170 millió köbméter víz hasznosítható – ezt megújuló vízkészletnek hívják.

A nyári vízszint április végétől október végéig, esetleg november elejéig tart. Az őszi időszakban megkezdődik a leürítés, amely általában egy háromhetes időszak. Ilyenkor napi több millió köbméter víz leengedésével állítják át a tavat a téli vízszintre. Ekkor a tó környéki települések polgármesterei, kikötősei, horgászegyesületeinek vezetői és mindenki, aki a tó életében fontos szerepet tölt be, egy kerekasztal-beszélgetés során tárgyalja meg, mekkora is legyen a téli vízszint.

Ez kétféle lehet. A magasabb, ami 1,20 méterrel alacsonyabb a nyárinál vagy az alacsonyabb: ami 1,7 méterrel kisebb. Ha a tónál fejlesztés, építkezés fog a tél folyamán zajlani, akkor nyilvánvalóan az alacsonyabb vízszintet preferálják, hogy megkönnyítsék a munkálatokat. A téli vízszintet jégvesztéig tartják, azaz amíg elolvad a jég – ez általában március közepéig tart. Ezután megkezdődik a tó tavaszi feltöltése (a nyárira való felkészítés), amikor általában napi 5 cm-rel töltik fel a tavat, egy hónapon keresztül.

 

Ha szeretne a tározóról és működéséről többet megtudni, kattintson:

Aminek a Tisza-tavat köszönhetjük: a Kiskörei Vízlépcső

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from I Love Tisza-tó

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading