fbpx
A Tisza-tó emberei Összes téma

PET Kupás élményeiről készített filmet Ljasuk Dimitry

Meccs a természettel, avagy 13 hős története címmel készült el Dimitry legújabb filmje, amelynek keretét a futballkommentátor, Hajdú B. István meséli el.

 24 perc motiváció az összefogásról, szemléletmódváltásról és a környezet védelméről. 13 hétköznapi hős akik szabadidejüket és energiájukat áldozták arra, hogy más szemetét összeszedjék. A film júniustól szeptember közepéig kiséri figyelemmel a Tisza vízgyűjtő területéről érkező és a Tisza-tavon megrekedt szemét sorsát, de a fókusz a PET kupán indult csapaton, a 13 személy motivációján és tettein van.

csoprtkep-2

Magát a PET Kupát talán már mindenki ismeri az országban, de testközelből egy csapat munkáját és hangulatát még nem filmesítették meg. A film a kapitány szemszögéből mutatja be a versenyt, az ismeretlenekből összeállt csapatot és az egyre erősödő szemétproblémát.

A PET kupa 7 éve egy tiszai, nonprofit szemétgyűjtő verseny, amely idén nyáron először érkezett a Tisza-tóra, hogy megtisztítsa azt az áradás során érkezett hulladéktól. Ljasuk Dimitry régóta elkötelezett rajongója a Tisza-tónak, így kapitánynak jelentkezett a versenyre. Utolsó pillanatban a közösségi média segítségével toborozta a legénységét, ami révén az ország különböző szegletéből érkeztek önkéntesek a PET Vidra nevű csapatába.

_DSC4519

A film célja, hogy a 13 fős önkéntes legénység motivációján keresztül megpróbálja szemléletmódváltásra bírni a nézőt és egyben visszaadja a 4 napos verseny különleges hangulatát. Az ismeretlenekből verbuválódott csapat, a PET Vidrák esőben, viharban, szélben, tikkasztó hőségben, milliónyi szúnyog közepette több száz zsák szemetet szedtek a versenyen.

De mi vesz rá egy hétköznapi embert, arra, hogy szabadidejét mások szemetének összeszedésére fordítsa? Vajon honnan érkezik a legtöbb műanyag szemét? Az eseménydús film szimbolikus focimeccs jelenetében összecsap az a négy ország, ahonnan a legtöbb szemét kerül a Tiszába és talán választ ad a megoldásra is.

negy-orszag-mez

A csapat 13 tagja mind különböző élethelyzetből jött, de azonos volt a gondolkodásuk és a motivációjuk. Bárki lehajolhat a szemétért, bárki tehet a természet megóvásáért. Az ilyen szemétgyűjtési akciókon nem is az eredmény a legfontosabb, hanem a példa mutatása, ezáltal a gondolkodás átalakítása. Mert csak akkor változik meg az egyre súlyosbodó probléma, ha drasztikusan megváltoztatjuk a vásárlási szokásainkat és a szeméthez való hozzáállásunkat. Nem a szemét összeszedése a ciki, hanem az eldobálása.

kiskore-elotte-utana

Még mindig van szemét Tiszán és lesz is addig, ameddig nem változtatsz te és nem változtatnak a nagy vállalatok a szemléletükön. Ne a kényelem vagy ne a profit legyen az első, hanem a természet.

csoportkep

Legénység:

 1. Hornyik Bence (Debrecen)
 2. Komlósi Erika (Tiszaörvény)
 3. Béke Imre (Debrecen)
 4. Stumpf Eszter (Budapest)
 5. Oláh Csaba (Budapest)
 6. Csányi Annamari (Budapest)
 7. Szakáll Anetta (Karcag)
 8. Soós Tibor (Karcag)
 9. Párdy Bence (Budapest)
 10. Kaszás Enikő (Tiszafüred)
 11. Kaló Erika (Eger)
 12. Nagy Zsuzsanna (Debrecen)
 13. Runtag Tivadar (Budapest)
 • Továbbá: Doró Viki, mentor (Budapest), Ljasuk Dimitry, kapitány (Tiszaörvény-Budapest)

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d