fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Főzz magadnak Tisza-tavi ételt!

Kövér Gábor, Tisza-tavi szakács már az I love Tisza-tó magazinunk korábbi lapszámaiban is a magyaros és a régióra jellemző ételek receptjeit ajánlotta az olvasóknak, és most sincs ez másképp, hiszen harcsagulyás és gőzgombóc receptet hozott.

A hazai a legfinomabb! – tartja a mondás és talán nem szeret mindenki főzni, de ha saját magunknak készítünk el egy finom ételt, az mindig büszkeséggel tölt el bennünket és még a környezetünk dicséretét is learathatjuk. Az előbbi alapanyaga ott lapul a tóban, csak a szerencse kell ahhoz, hogy horogra is akadjon!

Harcsagulyás

harcsagulyas

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb),
  • zsír vagy olaj,
  • só,
  • pirospaprika,
  • bors,
  • őrölt kömény,
  • 3 szál répa,
  • 2 szál fehérrépa,
  • fél fej zeller,
  • 2 db krumpli,
  • 30 dkg harcsafilé kockára vágva.

 

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, felhevített zsiradékra tesszük, megsózzuk és enyhén lepirítjuk, majd felöntjük egy kis vízzel és megpároljuk. Hagyjuk, hogy a vizet elfője, majd megszórjuk pirospaprikával.
  2. A répát és a fehérrépát kockára vágjuk, a zellert és a krumplit apró kockára, majd hozzáadjuk a hagymás alaphoz és felöntjük vízzel. Felforraljuk és sóval, borssal, pici őrölt köménnyel ízesítjük.
  3. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a kockára vágott harcsát és kb. 15 perc alatt készre főzzük a levest.

Tipp: Lehet használni halászlé kockát is, de szerintem akkor elviszi a gulyás ízét a halászlé felé. Aki így szereti, az nyugodtan tegyen bele 1 db-ot a fűszerezés során.


 

Gőzgombóc

gőzgombóc ha nem lesz saját

Hozzávalók:

  • 4 dl tej,
  • 1 ek. kristálycukor,
  • 3 dkg élesztő,
  • 60 dkg liszt,
  • 0,5 dl étolaj, savanyú lekvár (szilva vagy vegyes, kevéssé folyós),
  • 15 dkg olvasztott margarin/vaj,
  • darált mák.

 

Elkészítés:

  1. A 3 dl tejet a kristálycukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzá öntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, további 1 dl tejet kell még hozzágyúrnunk, hogy elég lágy legyen a tészta.
  2. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk és gombócot formálunk belőle. Hagyjuk kelni fél órát.
  3. Fogunk egy nagyobb lábast és félig engedjük vízzel, rátesszük a sűrű szövésű szitát és felforraljuk a vizet.
  4. Ha a víz már forr, a szitába tesszük a gombócokat kb. 2 cm-s távolságra egymástól és egy tűzálló magas tállal lefedjük. (Célszerű ugyanakkora kerületűt választani, mint a lábasunk, így nem szökik a gőz.)
  5. 10-15 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd egy evőkanál segítségével leszedjük. Az előzőleg felolvasztott margarinban/vajban megforgatjuk majd a cukrozott mákkal megszórjuk, vaníliaszósszal tálaljuk.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: