A hazai a legfinomabb! – tartja a mondás és talán nem szeret mindenki főzni, de ha saját magunknak készítünk el egy finom ételt, az mindig büszkeséggel tölt el bennünket és még a környezetünk dicséretét is learathatjuk. Az előbbi alapanyaga ott lapul a tóban, csak a szerencse kell ahhoz, hogy horogra is akadjon!
Harcsagulyás
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb),
- zsír vagy olaj,
- só,
- pirospaprika,
- bors,
- őrölt kömény,
- 3 szál répa,
- 2 szál fehérrépa,
- fél fej zeller,
- 2 db krumpli,
- 30 dkg harcsafilé kockára vágva.
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk, felhevített zsiradékra tesszük, megsózzuk és enyhén lepirítjuk, majd felöntjük egy kis vízzel és megpároljuk. Hagyjuk, hogy a vizet elfője, majd megszórjuk pirospaprikával.
- A répát és a fehérrépát kockára vágjuk, a zellert és a krumplit apró kockára, majd hozzáadjuk a hagymás alaphoz és felöntjük vízzel. Felforraljuk és sóval, borssal, pici őrölt köménnyel ízesítjük.
- Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a kockára vágott harcsát és kb. 15 perc alatt készre főzzük a levest.
Tipp: Lehet használni halászlé kockát is, de szerintem akkor elviszi a gulyás ízét a halászlé felé. Aki így szereti, az nyugodtan tegyen bele 1 db-ot a fűszerezés során.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
- 4 dl tej,
- 1 ek. kristálycukor,
- 3 dkg élesztő,
- 60 dkg liszt,
- 0,5 dl étolaj, savanyú lekvár (szilva vagy vegyes, kevéssé folyós),
- 15 dkg olvasztott margarin/vaj,
- darált mák.
Elkészítés:
- A 3 dl tejet a kristálycukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzá öntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, további 1 dl tejet kell még hozzágyúrnunk, hogy elég lágy legyen a tészta.
- Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk és gombócot formálunk belőle. Hagyjuk kelni fél órát.
- Fogunk egy nagyobb lábast és félig engedjük vízzel, rátesszük a sűrű szövésű szitát és felforraljuk a vizet.
- Ha a víz már forr, a szitába tesszük a gombócokat kb. 2 cm-s távolságra egymástól és egy tűzálló magas tállal lefedjük. (Célszerű ugyanakkora kerületűt választani, mint a lábasunk, így nem szökik a gőz.)
- 10-15 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd egy evőkanál segítségével leszedjük. Az előzőleg felolvasztott margarinban/vajban megforgatjuk majd a cukrozott mákkal megszórjuk, vaníliaszósszal tálaljuk.