fbpx
Összes téma élővilág Túra Hírek Program Tisza-tó élmények

Amit tudtál, és amit nem a Tisza-tóról

Kinek mi kell ahhoz, hogy felkerekedjen és meglátogasson egy térséget? A természetes vízpart adta aktív kikapcsolódás öröme? Termál- és gyógyfürdők? Ütős programok? Gasztronómiai élvezetek? Népművészeti kincsek? Történelmi hagyományokra épülő vonzerők? Csönd és nyugalom? Jó ár-érték arányú szolgáltatások? Vagy elég egy jókor felugró hirdetés a telefonon? Ha nemcsak a legutolsó a nyerő válasz, akkor elmondjuk, miért érdemes ide, az Alföld szívébe, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe és a Tisza-tóra látogatni!

Az alábbiakban Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület kedvcsinálóját olvashatják.

A víz természetes meghatározó eleme Jász-Nagykun-Szolnok megyének – területét átszelik a Tisza és mellékfolyói, melyek holtágaikkal együtt pihentető és szemet gyönyörködtető környezetet biztosítanak az aktív időtöltés szerelmesei mellett a természet közelében nyugodt kikapcsolódásra vágyóknak is. A megye észak-keleti részén fekszik hazánk második legnagyobb állóvize, a 127 km2 felületű, szigetekkel, félszigetekkel tűzdelt Tisza-tó. A csodálatos vidék egyre ismertebb és népszerűbb a vendégek, különösen az aktív kikapcsolódást – kerékpározók, horgászok, vízisportolók – keresők körében, de a Hortobágyi Nemzeti Park állat- és növényvilága is sok csodát tartogat az ide érkezőknek. Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa és Abádszalók mellett Kisköre, Poroszló, Sarud és a többi hangulatos kis település vagy éppen a környéken fekvő Berekfürdő, Kisújszállás és Karcag is számos élményt kínál.

biciklis helyére tokerulo_20

Aki volt már a Tisza-tónál, nagyon meglepődik majd, hiszen soha nem látott mértékű turisztikai fejlesztések zajlanak a térségben. Megújulnak a szabadstrandok, érkeznek a nyaralóhajók, hamarosan hazánk egyetlen raftingpályája is itt épül. A kerékpárosok már most robbantottak, hiszen két év alatt majdnem megháromszorozódott az itt tekerők száma.

Ezerarcú vidék ez az Alföld szíve, tele számtalan felfedezésre váró kinccsel és büszke népcsoportokkal, akik tudják, hogy természeti, építészeti és kulturális örökségeik éppoly egyediek, mint ők maguk. S talán az sem a véletlen műve, hogy a megye körvonala szív alakot formáz…

tokerulo_19

Bakancslista 2019! – Ismert és kevésbé ismert helyek és látnivalók, újdonságok Jász-Nagykun-Szolnok megyében és annak csodás szegletében, a Tisza-tónál:

  • A megyeszékhely, Szolnok beleerősített látnivalók terén az elmúlt időszakban családi, baráti társaságoknak érdekes, izgalmas látnivalókkal szolgál. Aki itt jár, mindenképpen látogassa meg a RepTárat, Közép-Európa egyedülálló interaktív repüléstörténeti bemutató helyét (reptar.hu).
  • Ha július végén a Tisza-tónál jár, semmiképpen se maradjon ki a Természet Operaháza-Tisza-tavi Fesztivál! Páratlan zenei élmény és minőségi kikapcsolódás a futás, kerékpározás és hajózás szerelmeseinek, melyhez a díszletet a Tisza-tó varázslatos világa adja. (tiszatavifesztival.hu )

 

  • Aki csobbanna egyet egy jóféle gyógyvizes helyen, annak ajánljuk hazánk egyik legkedveltebb vizes települését, Cserkeszőlőt, ahol megszállhatnak a Jurta táborban, a kicsiket pedig szuper mini KRESZ park is várja.
  • A Tisza-tavi Ökocentrum elmúlt hét évében közel másfél millió látogatót fogadott, ami nem is kérdés, miért: ez a Tisza-tó élő akváriuma, ahol egy helyen megtudható minden információ a tó állat- és növényvilágáról, sőt a Tiszában egykor honos óriási vizák is megtekinthetők. A centrumból szuper csónaktúrák is indulnak. Ha minden jól megy, hamarosan a vakond szemével is láthatjuk a tó flóráját és faunáját. (ttoc.hu)
  • Tudta-e, hogy Berekfürdőn, a több betegségre is kiváló „Nagykunság aranyá”-nak nevezett gyógyvíz mellett igazi őshonos állatokat is lehet simogatni a Dániel Farmon, illetve rendkívül gazdag madárvilággal találkozhatnak? Májustól augusztusig a gyurgyalagok vonzzák az ornitológusokat, de darvakkal, kerecsensólyommal, rétisasokkal és fekete gólyával is találkozhatnak a nagykunsági településen. (berekfurdo.hu)
  • Tiszafüreden, a Tisza-tó fővárosában május 1-jével Mancsos Pancsoló nyílt. Kelet-Magyarország első kutyabarát fürdőhelye a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban várja, hogy a négylábú kedvencek is megmártózhassanak, ahogy azt a gazdik is teszik a Tisza-tónál.
  • Kiskörén található a Tisza-tó szíve, a Kiskörei Vízlépcső, ami azt a több millió liter vizet tartja kordában, ami különlegesen hangulatossá varázsolja a Tisza-tavat. A vízerőmű mellett a Hallépcsőnél megnézhetjük, hogyan „lifteznek” a halak, de 2021 nyarától itt nyílik hazánk első raftingpályája is, amelyen akár versenyekre is lehet készülni. (kotivizig.hu)
  • Karcagon egész évben ingyenesen látogatható a lombkorona tanösvény. Az erdő megismerését segítő sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék hely- és tájtörténetét. (nefag.hu). A településen épülőben van a kun örökség előtt a modern kor eszközeivel tisztelgő Karcag Kincse park.
  • A Tisza-tó nemcsak a vízről, hanem a partról is szemet gyönyörködtető látványt nyújt, ehhez pedig a legjobb, ha kerékpárral tekerjük körbe. A 67 km-es kis gátkörnek köszönhetően a Tisza-tó változatossága tárul a szemünk elé és a kikötőkben, valamint a partmenti teleüléseken számtalan program és látnivaló vár: Tiszafüred-Örvényen úszó házakon horgászni, a Hortobágyi Nemzeti Parkban szürkemarhát nézni, Abádszalókon sulyommal töltött kézműves csokit kóstolni, Sarudon vízijátszótéren ugrándozni.

 

 

 

További információ: www.alfoldszive.hu, www.facebook.com/alfoldszivette, www.facebook.com/tiszatavikerekasztal

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: