fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Ljasuk Dimitry: „Engem a Tisza-tó mindig feltölt!”

Tisza-tavi kalandok címmel készítette el első videóját a tiszafüredi származású, jelenleg Budapesten élő Dimitry, aki már gyerekkorában is szerelmese volt a tónak. Hogy ki ő, és honnan van ennyi ötlete a tó megfilmesítésére, arról interjúnkban számolt be nekünk.

– Tiszafüredi származású vagy, de a neved alapján mégsem tűnsz annak. Mesélnél magadról?

– Ezt sokan meg szokták kérdezni. Édesanyám magyar, édesapám pedig ukrán származású, én pedig nem is itt, hanem Szentpéterváron születtem. Egy éves koromban költöztünk Magyarországra. Tiszaörvény előtt többek közt Tatabányán, Karcagon, Kisújszálláson és Tiszafüreden is laktunk. Édesapám mindig is nagy szerelmese volt a tónak! Nagyjából öt éves lehettem, amikor először elvitt magával pecázni, csónakázni. 18 éves koromig éltem a Tisza-tó mellett, a tanulmányaim miatt Szolnokra, majd munkám miatt Budapestre költöztem.

Ljasuk-Dimitry-2018-portre-2

– A Tisza-tóra azért visszajártál?

– Természetesen, igen, minden hónapban. Nekem a tó mindig a kedvenc helyem marad, járhatok bárhol a világban és megannyi helyen! Akár szomorú, akár pedig boldog voltam, mindig a tóra mentem. Ez egyfajta rekreációs hely nekem, ami mindig feltölt és segít megtalálnom magam, bármit hozzon is az élet.

 

– Mióta filmezel? Az első Tisza-tavi videód megjelenésekor számítottál arra, hogy ekkora sikere lesz?

– Mindig is érdekelt a filmezés, de csak két éve kezdtem el képezni magam, tanulni magamtól. Munkám során is sok profi filmessel dolgoztam, akiktől sokat tanulhattam. Nagyon sokat meséltem a Tisza-tóról ismerőseimnek, akik mindig tippeket kértek tőlem a programlehetőségekre, ezért úgy döntöttem, készítek egy kisfilmet erről. Sok tanulás után vettem a bátorságot, arra, hogy végre meg merjem mutatni a nagyvilágnak első munkámat. A téma adott volt, hiszen mindig is tenni akartam a Tiszáért. Több hetes forgatás, utazás és vágás után tavaly nyár végére készültem el a Tisza-tavi kalandok első részével. A Top 8 kalandot bemutató videóm eredetileg 10-ből állt volna, de azt terveztem, hogy még a nyári szezonban kiadom, így az idő rövidsége miatt lett csak nyolc (Abádszalók és Sarud sajnos kimaradt). Mindent egyedül csináltam. A költségeket is én álltam, mert nem szerettem volna, hogy reklám ízű legyen, vagy bárki megmondja mit mondjak. Reméltem, hogy sikeres lesz a film, de arra nem számítottam, hogy ilyen pozitív lesz a fogadtatása lesz. Témája, tartalma még aktuális lesz akár évek múlva is. Nagyon boldoggá tett hogy ennyi ember szereti ezt a tavat!

naplemente-Mini-szigetekrol-Tisza-to-Matra-jobbra

– Mi a célod a videókkal?

– Szerintem az utóbbi 30 évben nem kapta meg azt a figyelmet és törődést a Tisza-tó, amit megérdemelne. Sokszor találkoztam azzal a véleménnyel, hogy ez csak egy pocsolya… mondták ezt olyanok, akik soha nem is voltak a tónál. Szeretném megváltoztatni az emberek fejében a Tisza-tóról kialakult képet. Szeretném felfelé pozícionálni a fejekben és szívekben. Szeretném, hogy a turistáknak egy csodálatos és vadregényes mini-paradicsom legyen, vágyjanak arra, hogy ide jöjjenek! Az itt élőknek meg egy kincs, ami az életük része, ami őket is éppúgy feltölt mint engem – legyenek nagyon büszkék rá! De nem elég csak kapni a Tiszától, hanem adni is kell. Ezért ez is egy fő üzenetem nem csak beszélek róla, hanem cselekszem is: szemétgyűjtést szervezek, vagy veszek részt mások által szervezett gyűjtésen, vagy teszek bármit, amivel hasznos lehetek a tó számára. Magyarországon rengeteg csodálatos hely van, ezek közül a Tisza-tó egy igazi kis ékszerdoboz! Ezért is hangzik el filmjeimben a szlogenem: Vedd észre, fedezd fel és vigyázz rá! Magamban elhittem, hogy filmjeim el fognak indítani valamit, csak csinálnom kell szívvel – nem érdekes, hogy ez mennyi idő és energia. Lassan egy évvel később úgy érzem, érdemes volt hinnem ebben.

Nem természetfilmeket készítek, hanem inkább kaland és vlogfilmeket, amit a természetfilmek klasszikus elemeivel ötvözök. Kezdő „filmesnek” tartom magam, távol áll tőlem az, hogy influencernek, véleményvezérnek vagy videó bloggernek aposztrofáljam magam. De rájöttem, amit csinálok, az felelősségel jár. Nem mindegy mit mondok, mit teszek és mit csinálok, példát kell mutatnom – alázattal.

 

DCIM101MEDIADJI_0017.JPG

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d