fbpx
Összes téma Tisza-tó fejlesztések élővilág Hírek Tisza-tavi hírek Kiskörei Vízlépcső

Megkezdődött a szemét eltávolítása a Kiskörei Vízlépcsőnél a Tisza-tóból

Jelenleg mintegy 17 ezer negyzetmétert tesz ki a Kiskörei Vízlépcső duzzasztóműje előtt a szemét nagysága, vastagsága pedig a 3 métert is meghaladja.

Ahogy arról korábban írtunk, rengeteg szemét lebeg a Kiskörei Vízlépcsőnél a Tisza-tóban. Ebben az évben minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett a folyón, amelynek eltávolítását folyamatosan végzi a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Több tonna szemét lebeg a vízen a Kiskörei Vízlépcsőnél

Most hármas összefogás keretén belül valósul meg a szemét eltávolítása a tóból. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a rakodótér fejlesztését tervezi, a PET Kupa szervezői részt vesznek a hulladék szétválogatásában és újrahasznosításában, míg a Coca-Cola globális alapítványa a Hulladékmentes Tisza projekten keresztül nyújt anyagi támogatást.

IMG_20190716_104448

Jelenleg mintegy 17 ezer negyzetmétert tesz ki a Kiskörei Vízlépcső duzzasztóműje előtt a szemét nagysága, vastagsága pedig a 3 métert is meghaladja. Láng István, az OVF főigazgatója elmondta, várhatóan legalább négy hónapig fog tartani a becsléseik szerint 8000 m3 hulladék eltávolítása. Ez a mennyiség a vízből a téli kikötőbe kerül, amelyet emiatt bővíteni is kell majd. Láng István hozzátette, a szemétkérdésben már folynak a tárgyalások a román és ukrán féllel.

Hankó Gyergely, a PET Kupa szakmai vezetője elmondta, az I. Tisza-tavi PET Kupán a résztvevők 3 tonna hulladéktól mentesítették a Tisza-tavat, de emellett rengeteg projektjük szolgálja a Tisza és környéke tisztaságát.

Kerekes Péter, a Coca-Cola Company magyarországi igazgatója kiemelte, a Hulladékmentes Tisza, a folyó megtisztását célzó kezdeményezésükkel 250.000 dollárt ajánlanak fel. Az igazgató továbbá elmondta, jelenleg a csomagolásaik 20%-a újrahasznosított műanyagból készül, de a rövidtávú céljuk elsősorban az, hogy ez a szám 50,majd 100%-ra emelkedjen.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: