fbpx
Program Tisza-tó élmények Tiszaörvény kerékpározás Tiszaderzs Tiszaszőlős Összes téma Tisza-tó története élővilág Túra

4 tanösvény a Tisza-tónál, amit érdemes bejárnod!

Karcag - Tiszaderzs -Tiszaörvény. Kétnapos tanösvényajánló, amelynek köszönhetően megismerheted a Tisza-tó rejtett kincseit.
1. Karcag, Lombkorona sétány

IMG_2366

A sétányt minden korosztálynak érdemes bejárnia, hiszen a gyerekek és a felnőttek számára is különösen izgalmas élményt nyújthat. Az építmény bejárható hossza összesen 314 méter, ebből a járószerkezet 234 méteres. A sétány egész hosszán interaktív elemek találhatók, így megismerkedhetünk az ott élő madarakkal, állatokkal és növényekkel egyaránt.

A bejáratnál vékony ösvény vezet a felépítményig, ahol ajánlott az első kereszteződésnél jobbra fordulva felkaptatni az egyáltalán nem meredek hídig. A maximum magasság 6 méter, ahol már egészen más illatot érezhetünk, mint két lábbal a földön állva. A madarak csicsergése, a beszűrődő fény változása egészen más élményt nyújt, mintha csak egy „sima” erdei túrán lennénk. Ha útközben elfáradnánk, a padokon megpihenhetünk, ha kedvünk támad a szabadban valami finomat összeütni, tűzrakóhelyek állnak rendelkezésünkre e célból, de hogy a gyerekek számára se teljen unalmasan az idő, különböző játszótéri elemeket próbálhatnak ki.

További részletek itt:

A Tisza-tótól nem messze lombok közt is sétálhatsz!

 

2. Tiszaszőlős – Tiszaderzs közti gátszakasz: Pallóút a Tiszáig

IMG_5743

Igaz, ez nem egy tanösvény, de érdemes ezt is felfedezni, a nyári gátzár miatt kerékpárral érdemes. Ezen a 200 méteres szakaszon mintegy 700 palló vezet be az Aranyosi- és a Tiszaderzsi-kikötő közötti területre. A kanyargós, de roppant idilli út mentén nádasok között sétálhatunk, míg velünk szemben egy óriási fa üdvözöl bennünket. Vigyázzunk a lépteinkkel, hiszen ha nem figyelünk oda, beleakadhat a cipőnk orra! A pallóút alatt viszont nem kell több méteres vízre számítanunk.

Az idilli út végén a Tisza vár bennünket. Érdemes itt eltölteni néhány percet, mert ez remek helyszíne lehet egy piknikezésnek vagy egy horgászatnak is. A kitett farönkök közé akár tüzet is rakhatunk és egy kellemes nyársalást rendezhetünk ott.

További részletek itt:

Csodálatos panorámára lelsz a pallóút végén

 

3. Szabics kikötő, Tiszaörvény: Tiszavirág Ártéri Sétaút

DSCF0111

A Sétaútra csónakkal viszik át vendégeiket a Tiszán. A mesterségesen kialakított csatorna és a folyó között egy sólyapálya található, ami 2006-ban létesült, hogy a horgászok be tudjanak jutni a tározóra, amikor az öblítő csatornák zsilipjei még zárva vannak. Egy év elteltével ezen a védett, belső öbölként funkcionáló csatornán olyan gazdag növényvilág alakult ki, hogy a horgászturizmus helyett a Szabics Kikötő egy természetismereti tanösvény létrehozásába kezdett.

Bemutatásra kerül a csatorna partján számos fás- és lágyszárú növény. Három nyelvű, fényképekkel és illusztrációkkal gazdagon tarkított nagyméretű információs táblák kísérnek minket végig a tanösvény mentén, így azok is megismerhetik a tiszavirág életét, akik nem június közepén érkeznek ide a kérészek rajzására.

A Göbe-tó partján nyári tőzikék nyílnak, míg a tavon tündérrózsák százai virágzanak. Itt négyoldalas, forgatható interaktív táblát találunk a Göbe különleges élőlényeiről.

Az érdeklődők megismerhetik a gyékényből készült eszközöket és a vesszőkosár készítésének egyes fázisait. A teknővájó cigányok állomásánál a teknőkészítés folyamataiba nyerhetünk betekintést. A kubikos kunyhónál a folyamszabályozáskor jelentős szerepet játszó kubikosok mindennapi élete elevenedik meg.

További részletek itt:

Leteszteltük: Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény

 

4. Szabics kikötő, Tiszaörvény, Örvényi Pákász Tanösvény

thúzó csónak

Szabics Kikötő Tiszavirág Ártéri Sétaútjának felénél ágazik le az előbbinél még vadregényesebb és kalandosabb, egy kilométer hosszú Örvényi Pákász Tanösvény. Csizmaszárítóról gumicsizmát választhatunk, majd egy kötélpálya segítségével egy ladikba szállva áthúzhatjuk magunkat a Göbe egyik ágán a túlpartra és egy mocsaras, ártéri fűzfás ligeterdőbe kerülünk.

A néhol vízen, néhol szárazföldön kanyargó Örvényi Pákász Tanösvény tizenkét állomáson keresztül tizenkét témakörre bontva mutatja be a Tisza menti pákászat hagyományait. Minden állomás újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő pákász mesterségéről.

Az ártéri labirintusban barangolók a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek. A ritka harasztok közül felfedezhetünk a rucaörömöt, a mocsári zsurlót, a szálkás pajzsikát és egy igazi különlegességet, a kígyónyelv páfrányt is. Vaddisznótúrásokat, nyest-, és borzkotorékokat kerülgethetünk az út során, egyébiránt harkályok dobolásától, különböző cinegék, nádiposzáták énekétől hangos a tanösvény.

Részletek itt:

Láptúra a Tisza-tónál: az Örvényi Pákász Tanösvény

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: