fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

A hét Tisza-tavi települése: Tiszafüred, a Tisza-tó fővárosa

A hét Tisza-tavi településének Tiszafüredet, a Tisza-tó fővárosát választottuk.

Az I love Tisza-tó magazinunk első része a tó környéki települések bemutatkozóit, fontos híreit, programajánlóit, közérdekű információit tartalmazza. Ha szeretné jobban megismerni a településeket, akkor kövesse sorozatunkat a témában!

Az előző hét Tisza-tavi települése Kunmadaras volt. 

Korábban SarudrólTiszaszőlősrőlAbádszalókról, Egyekről, Tiszaderzsről és Poroszlóról írtunk.

 

Tiszafüred, a “Tisza-tó fővárosa”

IMG_1239

Tiszafüred és környéke számtalan pihenési és kikapcsolódási lehetőséget biztosít az ide érkező vendégei számára. Ezért is nyerte el 2017-ben több ezer utazó értékelése és szavazata alapján az Év Turisztikai Települése címet.

A város a Tisza-tavi régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, a Tisza-tó fővárosa.  A település fő vonzerejét a szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított, gazdag élővilágú Tisza-tó és a Tisza folyó fürdési, horgászati és egyéb vízi sport lehetőségei, valamint a termálvíz adják. Tiszafüred kedvelt ökoturisztikai célpont, a síkvidéki kerékpározás európai központja és igazi horgászparadicsom.

 

Közel a természet

IMG_9674 másolata

Az idelátogatók a tanösvényeken és kiépített túraközpont-hálózaton szakképzett túravezetők segítségével fedezhetik fel a természet szépségeit, akár gyalogosan, akár vízi-, kerékpáros- vagy lovas túrák keretében.  A jól felszerelt kikötőkben bármely évszakban naprakész információkkal állnak a horgászok rendelkezésére a vízügyi információkról, a horgászrendről, a halfogásokról vagy éppen a horgászengedéllyel kapcsolatos kérdésekről. A város kapujában található Tisza-tavi Kerékpáros Centrum – Magyarország legnagyobb kerékpáros szolgáltató központja – kölcsönző-, szerviz- és egyéb szolgáltatásai biztosítják a gondtalan kerékpározás örömeit. A szabadidő aktív eltöltésére 15 méter magas mászótornyával, kilátójával és csúszópályáival mindenki számára felejthetetlen élményeket nyújt az ország legnagyobb Kalandszigete.

 

Önfeledt lubickolás az egész családnak!

IMG_9695

Tiszafüred szabadvízi strandja homokos parttal, hatalmas füves, fákkal övezett területtel, homokos strandlabda-pályával, büfék, és éttermek sokaságával várja a kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A gyermekes családok örömére két játszótér is található a területen. Egy a strand közvetlen közelében, másik pedig pár percnyi sétára, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. Rendkívül szép, ápolt környezetben a kutyás gazdikat is várja a Mancsos Pancsoló, a Tisza-tó első kutyabarát fürdőhelye!

 

Relaxálás közben gyógyulni is lehet!

Thermal fürdő

A Tisza-tó mellett nagy kincse városunknak a termálvíz. Az itteni víz alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva az idült mozgásszervi, reumatológiai, porckorong-kopásos betegségek, izombénulással és sorvadással járó ideggyógyászati betegségek, sőt idült nőgyógyászati betegségek kezelésére is alkalmas.

 

A Tisza-tő fővárosa olyan látnivalókban is bővelkedik, amelyek egész évben megtekinthetők!
IMG_1938

A Lipcsey család által épített nemesi kúria ad otthont a Kiss Pál Múzeumnak. A múzeum gyűjteményét mintegy 13.000 db-ból álló néprajzi, történeti, természettudományi (elsősorban őslénytani) és képzőművészeti műtárgy és dokumentum alkotja.

 

Népművészet, kultúra

Fazekasság

A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a híres füredi fazekassággal az ismert fazekasdinasztia örökségének emléket állító Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban. Városunkban jelenleg is két műhelyben űzik a fazekas-mesterséget, az általuk készített tárgyak megvásárlása őrzi az itt töltött pihenés emlékét. Szűcs Imre a Népművészet Mestere és Nagyné Török Zsóka Népi Iparművész munkáit országszerte ismerik. Ki is próbálhatják az érdeklődők a fazekasmesterséget a jelenleg is működő két műhelyben.

 

Alkotóház

IMG_1905

A fazekasság mellett nagy jelentőséggel bír a Bőrműves Alkotóház. Horváth Tibor és Horváth Tiborné Csanálosi Katalin Gránátalma-díjas népi iparművészek, az archaikus ősi kultúra motívumvilágát magukon hordozó, a mai kor igényeit kielégítő használati tárgyakat készítenek a Bőrműves Alkotóház műhelyében. Alapanyagként főleg növényi cserzésű natúr marhabőrt használnak, melyet mahagóni, vagy négerbarna színűre festenek. Kiegészítőként csontot, szarut, korhű vereteket, fém kellékeket alkalmaznak.

 

Szálláshelyek

A városba érkező vendégek szállásáról szállodák, családias panziók, színvonalas kempingek és a magán szállásadók gondoskodnak. A Tisza-tó egyetlen 4 csillagos szállodáján át az olcsóbb sátras kempingekig mindenki megtalálja a számára megfelelő szálláshelyet.

2017-ben Tiszafüred kezdeményezésére hungarikummá vált a Tiszai halászlé, amit mindenképp érdemes megkóstolni, ha erre jár! Éttermek és büfék sora várja az idelátogatókat finomabbnál finomabb halételekkel.

 

Aki egyszer megpillantja ezt a tájat és a fölötte ívelő hatalmas Tisza-tavi kék eget, szíve ismét visszavágyik.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: