fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma Tiszaderzs Tiszaszőlős Kiskörei Vízlépcső

7 Tisza-tavi település, 7 Tisza-tavi program

Ha a Tisza-tavat említjük, mindenkinek egyből a csónakázás jut eszébe és a legtöbb turista ezért is érkezik a tóra. Minden kikötőből indul csónakos túra, de ezen kívül rengeteg érdekes lehetőség vár. Az alábbiakban a Tisza-tó környéki városok legnépszerűbb programjait és látnivalóit gyűjtöttük össze, de ezeken kívül rengeteg látnivaló, érekességet találhatsz oldalunkon.
1. Abádszalók

strand - MINDENKÉPP KELL BELE

A megújult és hamarosan megnyíló szabadstrandot és a gátkoronán épült vadonatúj körpanorámás kávézó-koktélbárt mindenkinek érdemes letesztelnie, és ha fizikálisan kellőképpen felkészült, akkor akár még a Tisza-tavat is átúszhatja augusztusban. Emellett ajánljuk az „Egy csepp Tisza-tó” elnevezésű sulyomcsokoládé kóstolását és az abádszalóki csipke megismerését a helyi múzeumban.

 

2. Tiszaderzs

tiszaderzs romtemplom

Tiszaderzs kicsiny település, ám rengeteg látnivalóval vár, például 13. századi romtemplommal, kétszáz éves kúriákkal és a zegzugos Cserőközzel. A templomhoz egy helyi lengeda is tartozik, miszerint egy alagút köti össze a közelben található Borbély-kastéllyal. A Cserőköz pedig a Holt-Tisza által ölelt csendes, eldugott terület, ami remek helyszínt biztosít az elvonulásra.

 

3. Tiszaszőlős

tiszaszolos_75

Tiszaszőlős a kirándulók és a horgászok egyik kedvelt települése, noha az nem a vízparton található. A település kikötőjéből csónakkal lehet átjutni a Tisza-tó háromszögalakú mesterségesen létrehozott szigetére, az Aranyosi-szigetre. És aki a pecázás szerelmese, annak érdemes itt pergetnie, hiszen rendkívül jól kapnak errefelé a halak.

 

4. Tiszafüred

 

IMG_7373

A Tisza-tó fővárosát bizonyára nem kell bemutatni senkinek sem: ez a már több mint 40 éves Halasnapok otthona és a Tiszató egyik legnépszerűbb üdülővárosa. A szabadstrand itt is megújul, de tavaly óta a kutyák számára is nyílt egy pancsoló. Tiszafüreden érdemes megismeri a fazekasságot, a tiszafüredi nyerget, és a város történetét bemutató kiállítást. Aki természetközeli élményekre vágyna, annak az Örvényi Pákász Tanösvény kalandos-mocsaras vidékre ajánlott ellátogatni, vagy a Tiszavirág Ártéri Sétaúton megismerni a helyi állat- és növényvilágot.

 

5. Poroszló

tisza-tavi-okocentrum-800x445

Poroszló ad helyet a Tisza-tavi Ökocentrumnak, ahol a Tisza-tó élővilága ismerhető meg. A Tiszában egykor honos vizák mellett vidrák, pelikánok is megtekinthetők, de érdemes figyelni a centrum híreit, hiszen egész évben rengeteg programmal vár.

 

6. Sarud

sarud strand

A Tisza-tó gyönyszemének emlegetett piciny településen csodálatos, egyedi parasztházakban lehet gyönyörködni, de a település nem erről ismert: neve egybefonódott az Élményfaluval, ahol hazánk első vízijátszótere található és rengeteg vízisportot is ki lehet próbálni, emellett MiniZoo és lovasudvar is vár mindenkit a gyerekektől egészen az idős korosztályig.

 

7. Kisköre

kiskore_vzizeromu_1

A Kiskörei Vízlépcső nevezhető a Tisza-tó bölcsőjének: az építményt vezetett kiállításon érdemes megtekinteni és megismerni. Emellett áll a Hallépcső, ami egyedülálló a kontinensünkön. Ez ad lehetőséget a halaknak, hogy az élő Tiszáról a tározóba jussanak és egy kémlelőnyíláson lehet a legkülönfélébb halfajokat megismerni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d