fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

A hét Tisza-tavi települése: Kunmadaras

A hét Tisza-tavi településének Kunmadarast választottuk, ami egy archaikus település a Hortobágy kapujában, ahol a látogató megoszthatja a múltat a jelennel.

Az I love Tisza-tó magazinunk első része a tó környéki települések bemutatkozóit, fontos híreit, programajánlóit, közérdekű információit tartalmazza. Ha szeretné jobban megismerni a településeket, akkor kövesse sorozatunkat a témában!

Az előző hét Tisza-tavi települése Sarud volt. 

Korábban TiszaszőlősrőlTiszafüredről,  Abádszalókról, Egyekről, Tiszaderzsről és Poroszlóról írtunk.

 

Kunmadaras – Archaikus település a Hortobágy kapujában, ahol a látogató megoszthatja a múltat a jelennel

 

Kunmadaras nagyközség Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részén, a történelmi Nagykunság északi szegletében fekszik. A közel 6000 lakosú település Karcagtól 16 km távolságra helyezkedik el. Közúton a 34-es számú úton, vasúton a Karcag – Tiszafüred vonalon közelíthető meg.

Községháza

TELEPÜLÉSÜNK a Közép-Alföld egykor vízjárta vidékén alakult ki, a madarasi nagyrét átmenettel, a hortobágyi szikesekkel simul össze. Őslakói török eredetű kunok, akik a tatárok elől menekülve a XIII. században jutottak el Magyarországra, és találtak új hazát ezen a sajátos kultúrtájon. Nevét birtokosától, Madaras Györgytől származtatják. 2016-ban ünnepelte faluközösséggé alakulásának 725. évfordulóját.

A török hódoltság alatt háromszor pusztult el a falu, a megmaradt lakosok utódaikkal 1711 után települtek vissza. 1745-ben, a Redemptio során megváltották földjüket és ősi kun kiváltságaikat. Ekkor kezdődött el a település gyarapodása, amellyel – átmeneti időszakra – a mezővárosok szintjére emelkedett.

 

ÉPÍTETT ÖRÖKSÉGÜNK

Sajátos településkarakter és megőrzött történetiség jellemzi a nagyközség FŐTERÉT, amelyet az 1890-ben eklektikus stílusban épített impozáns KÖZSÉGHÁZA ural. (Kossuth tér 1.)

A református vallás meghatározó szerepére utal a nagyméretű erődszerű REFORMÁTUS TEMPLOM, amely a mai formájában a XVIII. században épült. (Kálvin út 4.)

A 2000 férőhelyes belső tér kialakítása, a szószék, a Mózes-szék, az Úr asztala a debreceni Nagytemplom mintájára készült. Orgonáját 1883-ban építették. A kereszthajós templom 1860-ban 33 méterre megmagasított tornya késő barokk stílusjegyeket hordoz, a hajó pedig neoromán és klasszicista elemeket tartalmaz. Három harangja 1463 kg, 608 kg és 180 kg súlyúak. A templomban őrzik Kossuth Lajos székét.

kossuth ház

A nagyközség műemlék jellegű népi lakóháza az egykori KUNKAPITÁNYI HÁZ. (Bibó István utca 1/a) A szép parasztpolgári ház az 1800-as évek kereskedelmi útja mentén épült, kiemelkedve a községszéli szerényebb lakóházak közül. A téglalap alaprajzú, cserépfedéses, csonkakontyolt, nyeregtetős gazdaház udvari homlokzata mellvédes, három köríves nyílású, lopott tornácú. A történeti kutatások megerősítették a helyi hagyományt, miszerint Kossuth Lajos 1849. július végén, amikor Görgey Artúrral tervezett tiszántúli találkozójára sietett, itt szállt meg. A ma KOSSUTH-HÁZNAK nevezett kunkapitányi házban helytörténeti gyűjtemény található.

A település egykor jelentős kismesterségi központ szerepének köszönhetjük a KUNHÍMZÉST, a SZŐRHÍMZÉST, amelyek legjellegzetesebb darabjai a XVII – XVIII. században készült vastag gyapjúfonállal, szőrrel varrott párnavégek.

utcakép

Ha a nagyközség utcáit járjuk, lakóházain – igaz pusztuló formában – sok jellegzetes, egyedi értéket képviselő kis architechturális elemek fedezhetők fel: tetőfelépítmények, kapuzatok, homlokzat- és ablakdíszek. Megállásra késztetik az utazót a főtér művészi kivitelű KATONA SZOBRAI, Székely Károly I. világháborús emlékműve 1923-ból és Somogyi Árpád II. világháborús „fázós katona” szobra 1992-ből.

Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész millenniumi és országzászló emlékműve mellett 2018-ban kunszoborral is gyarapította a települést.

Az újra felerősödő, az értékekhez, hagyományokhoz ragaszkodó öntudat legutóbbi alkotásai FAFARAGÁSOK: székely- és kunkapu, kopjafák.

 

TERMÉSZETI ÉS TÁJÉRTÉKEK

A nagyközség fásítása, erdősítése 1728-ban, Gál Mihály nagykunkapitány idején kezdődött el. Az erdőket kocsányos tölgy, akác, szil, kőris fajok alkotják. Néhány matuzsálemmé nemesedett kocsányos tölgy ma is gyönyörködtetve emlékeztet múltunkra. ÖREG TÖLGY (Kálvin út)

A tájegység legszebb és legértékesebb területei a KUNMADARASI PUSZTA és a KUNKÁPOLNÁSI MOCSÁR. Országos jelentőségű védett területek ezek, háborítatlan tájjal, gazdag növény- és állatvilággal. A terület csak a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága engedélyével látogatható.

Kunkápolnási mocsár

A kunmadarasi egykor szovjet repülőtér gyep-fragmentumain, a löszpusztaréti élőhelyen nyugati földikutya-csoport él. A fokozottan védett faj magyarországi állománya kb. 200 példány, amelynek kunmadarasi 5-10 példányát 2008-ban fedezték fel.

A sziki kocsord, a réti őszirózsa, a nyúlánk sárma védett növények lelőhelyein felfigyelhetünk egy kiemelt jelentőségű lepkefajra, a nagy szikibagolylepkére. Ez a lepkefaj Európában több helyen előfordul, de populációjának súlypontja hazánkban található.

 

KUNMADÁR ÉLMÉNY

Kevés ember van, aki a kunmadarasi repülőtér tragikus történetét ne ismerné. A reptér egy része életre kelt, hiszen a gyorsulási és stunt versenyek őshazája lett. A Hungarian Drag Aréna létrejöttével mára már fogalommá vált a település az autósok-motorosok körében. Mindenki tudja, ha gyorsulás, ha motoros kaszkadőrök, ha jó program, ha éjszakai show, akkor Kunmadaras! Mi a titka a Kunmadár élménynek? A kiváló hangulat, a minden igényt kielégítő programok. Az elmúlt 22 évben a közönség láthatott itt sugárhajtású autót, sőt világrekordot, hiszen 402 méteren 5,2 másodperc alatt száguldott végig rakétahajtású motor a francia Eric Teboule világsztárral a nyergében, s megannyi országos csúcs is született. A 2,5 km hosszú, 70 méter széles, gránitbeton és gumírozott felszálló pálya a kulcsa mindennek, amely rázkódásmentes versenyzést tesz lehetővé. Bizony, itt mindennapos a 300 km/h feletti befutó sebesség. Nyolc éve hivatalos Európa bajnokság is zajlik, így 14 ország versenyzői viszik hírét a Tisza-tónak és Kunmadaras látványosságainak. Igazi élmény: KUNMADÁR 2019-ben is mindenkit HAZAVÁR!

1-8755-szabb_megint_a_dobogo_tetejen

Lokálpatriótaként mi ezer szállal kötődünk a településhez, ám örömmel tapasztaljuk, hogy az átutazók, a hazalátogatók is egyre gyakrabban megállnak, érdeklődnek, fotókat készítenek. Messze vagyunk még attól, hogy turisztikai célpont legyen a település, de értékeinket szívesen megmutatjuk az érdeklődőknek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d