fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények

Egy csepp Tisza-tó: a sulyomcsoki, ami országos hírnévre tett szert

A Tisza-tó egyik legismertebb édessége, az abádszalóki Szabó István által készített „Egy csepp Tisza-tó” sulyomcsokoládé. Az ötletgazda – vendéglátós múltjából fakadóan – már évtizedek óta szeretett volna egy olyan különlegességet megalkotni, ami csak a Tisza-tóra jellemző. Hosszú keresgélés után talált rá a sulyomra. A belőle készített velőt és párlatot használja fel kézműves édességeinek ízesítésére, megtöltésére. Erről és a sokszor szemétnek hitt növény: a sulyom felemeléséről mesélt nekünk.

– Honnan indult a sulyomból készült csokoládé története?

– Egészen 1996-ig kellene visszanyúlni, amikor az Abádszalóki Tourinform iroda vezetője lettem. Előtte soha nem foglalkoztam marketinggel, mert szakácsként és vendéglátósként dolgoztam. Igyekeztem néhány marketing témájú könyvet elolvasni, amelyekből azt hámoztam ki, hogy csinálhatsz bármit, a lényeg az, hogy halljanak és beszéljenek rólad. Amikor ez leülepedett bennem, éppen bementem egy boltba és vajon mi jött velem szembe? Egy Balaton szelet. Akkor azt gondoltam, hogy mekkora mákjuk van a balatoniaknak! Egy egyszerű ostyaszeletet klasszul becsomagoltak egy földrajzi névvel úgy, hogy a kettőnek igazából semmi köze sincs egymáshoz, viszont mindenki ismeri. Elhatároztam, hogy addig nem nyugszok, míg nem lesz a Tisza-tónak is egy csokoládéja!

 

– Ekkor egyből felcsapta a könyveket, hogy hogyan kell csokoládét készíteni?

– Nem, előbb felkerestem néhány cukrász kollégát, akiknek felvetettem az ötletet, de nem mertek belevágni. Attól tartottak, hogy nagyon sok aprólékos munkát és odafigyelést igényelne a gyártása. 12 évig voltam irodavezető, de nem sikerült elérnem, hogy legyen a Tisza-tónak is csokoládéja. Teltek-múltak az évek, de nem adtam fel az álmomat és egy egészen más oldalról közelítettem meg ezt a dolgot. Egy rajztanárnő vendégemet kérdeztem meg, hogy szerinte mi az az egy valami, amit ha 10 év múlva meglát vagy meghall, akkor egyből a Tisza-tó jut róla az eszébe? Ekkor a táskájába nyúlt és elővett egy szem sulyomtermést. Ezen teljesen ledöbbentünk. A sulyomra mi sokáig szemétként tekintettünk, habár tudtuk, hogy valaha ezt fogyasztották. Emlékszem, amikor nagymamám kivitt minket a Tiszára és megkóstoltatta velünk az érett sulymot – ennél több kapcsolatom nem volt a növénnyel.

IMG_5812

– Hogyan kezdett el dolgozni a sulyommal?

– A tanárnőnek köszönhetően szedtem egy kiló sulymot és otthon rájöttem, hogy ez a termés úgy néz ki, mint egy zöld dió: ha kettévágjuk, egy magrészt és egy zöld héjréteget látunk benne. Eszembe jutott a zöld dióbefőtt és megpróbáltam a sulymot is befőzni. Időközben megtudtam, hogy ehhez engedély kell. A következő évre, 2014-re meg is kaptam az engedélyt 100 kg szedésére. A leszedett sulyomból sikerült elkészítenem a befőttet. Egy évig érleltem és mire kibontottam, szó szerint ehetetlen volt! Életemben nem készítettem még ennyire rossz ételt, viszont eszembe ötlött a szakácsok egyik mondása: ha valami darabosan nem jó, pürésítsd le! Ráéreztem melyek azok a rossz ízek, amelyeket a pürésítés folyamán el kell nyomni. Ekkor ugrott be a Balaton szelet, a csokoládé készítés ötlete, és így 2015 végére megszületett a sulyomkrémmel töltött étcsokoládés bonbon!

 

– Rögvest hozzá is látott a csokoládé készítéséhez?

– Igen. Úgy éreztem, jobb lesz, mint az ostyaszelet, hiszen ez egyedülálló Tisza-tavi identitással rendelkezik. Csokoládékészítő tanfolyamokat végeztem, de folyamatosan fejlesztem magam. A következő napokban végzem el az „Alkoholos Technikák” a bonbonkészítésben kurzust, így a következő termékem egy alkoholos, sulyompálinkával töltött csoki-bonbon lesz, hiszen a sulyomból almával összekeverve pálinkát is főzünk.

IMG_5796

– Az „Egy csepp Tisza-tó” név honnan ered?

– Főként magam miatt. A szemléletem miatt volt fontos, hogy ezt választottam, hiszen azt szeretném, hogy a Tisza-tó nevét minél többen megismerjék. A csokoládét igyekeztem népszerűsíteni az elmúlt évek alatt. Az egyik kereskedelmi televízió befektetőkereső műsorában is jártam, ahol mentorra találtam. Vele indultam el az „Egy csepp Tisza-tó” márkaépítésének rögös útján. Nagyon sok tervem van még a sulyommal, amelyhez partnereket keresek.

 

– Más is próbálkozott már ilyen csokoládét készíteni?

– Ez le van védve a saját receptúrámmal. Jelenleg, sulyommal töltött étcsokoládét csak a Tisza-tóban fellelhető sulyomból lehet készíteni. Ennek köszönhetően ez egy eredetvédelmet jelent, de persze más is próbálkozhat vele, viszont az meglehet, hogy nem lesz glutén-, laktóz- és hozzáadott cukor mentes 70%-os étcsokoládé.

IMG_5808

– A sulymon kívül már más töltelékkel is kapható a csokoládé…

– Az elmúlt közel négy évben, 16 különböző településhez kötődő egyedi töltésű – ízesítésű bonbon készült. Az elsőt, Szarvaskő település felkérésére, csipkebogyó ízesítéssel készítettem, hiszen nekik ez a helyi termékük, így született meg az „Egy csepp Szarvaskő”! Majd jöttek sorba az „Egy cseppek…”: Nagykörű – cseresznye borzselés-aszalt cseresznyés, Kisújszállás – karamellizált rizskrémes töltésű, Túrkeve – szilvaízesítésű, Jászszentandrás – homoktövises. Mezőkövesd felkért, hogy készítsem el a csokoládéjukat, amit rózsakrémmel töltöttem meg, a keresztségben az „Egy csepp Matyóföld” nevet kapta. Tavaszi debütálása során óriási sikert aratott. Emellett feldolgoztam az Alföld jellegzetes növényeinek virágszirmait pl. búzavirágos, pipacsvirág szirmos, kamillás, és karamellizált csicsókakrémes bonbon is létezik. A 2019-es őszi-téli szezon új ízei a fehér és fekete faeper-krémes valamint, az akácfa virágos-akácmézes bonbonok, szaloncukrok lesznek.

IMG_5834

 

Az Egy csepp Tisza-tó csokit itt vásárolhatod meg:

VITORLÁS VENDÉGHÁZ

5241 Abádszalók, Őszike út 2.

Tel.: 06-20/669-4462

E-mail: vitorlasiszato@gmail.com

Web: http://www.vitorlastiszato. [1]hu

facebook jel: /vitorlas.vendeghaz

 

ILDI DIVAT – AJÁNDÉK

5241 Abádszalók, Deák F. út 1/16.

Sportpálya melletti üzletsor

 

TISZA BALNEUM HOTEL – TISZAFÜRED

5350 Tiszafüred, Húszöles út 27.

Tel.: 06-59/886-200

sales@balneum.hu

 

KUPÍR PAPÍR ÉS AJÁNDÉK BOLT

5350 Tiszafüred, Piac tér 38/A

Tel/Fax: 06-59/511-256.

E-mail: kupaineedit@gmail.com

 

TISZA-TAVI ÖKO CENTRUM AJÁNDÉKBOLTJA

3388 Poroszló, Kossuth u. 41.

Tel.: 06-30/399-5735

 

ÉVA MAMA HELYI TERMÉK BOLTJA

3388 Poroszló, Fő út 5.

Tel.: 06-30/239-7455

Facebook: /Éva-Mama-sajt-és-delikátesz-boltja

 

GYÖNGYSZEM ABC

3386 Sarud, Széchenyi út 2.

Tel.: 06-20/986-9202

Facebook: /sarudgyongyszemabc

 

TOURINFORM – SZOLNOK

5000 Szolnok, Hild tér 1. (Agora épülete)

Tel.: 06-56/420-704

E-mail: szolnok@tourinform.hu

Web: http://www.szolnoktourinform.hu

 

PÉNZES ANDRÁS TÚRAVEZETŐ

5250 Tiszafüred, Városi Kikötő

Tel.: 06-70/382-3343

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: