fbpx
Összes téma Tisza-tó története élővilág Túra Program csónakázás Tisza-tó élmények

Tisza-tavi látnivaló: a TOP 5-ös lista!

Az alábbiakban 10 olyan Tisza-tavi látnivaló és program felsorolását olvashatod, amelyeket kötelező látnod, ha a Tisza-tóra érkezel!

Az alábbiakban egy olyan ötpontos felsorolást olvashatnak, amelyek mindegyikje joggal nyerhetné el a “Legjobb Tisza-tavi látnivaló” címet. Természetesen ezeken kívül is rengeteg legjobb látnivaló van a tónál, a sorozatunk következő részeiben ezekről is szólni fogunk!

1. Óhalászi-sziget

Az Óhalászi-szigetet azért emeljük ki elsőként, mert jövőre már cölöpházas tematikus sziget készül el a területen. Az Óhalászi-, vagy más néven Tiszahalászi-sziget az egyik legismertebb helye a tónak, hiszen 1876-ban a tavaszi, tiszai jeges árvíz elmosta az egész falut. Csupán három ház maradt épen. A települést körbevette a víz és csak hetek múltán érkezett meg a segítség. Az akkori püspök: Schlauch Lőrinc, Sarud mellett adományozott egy területet az új falu újjáépítésére. Érthető okokból a tiszahalásziak eleinte nem akarták elhagyni régi otthonukat, de az 1880-as évek elejére mégis megszületett az új településük, amit – a püspök iránti tiszteletből – Lőrincfalvának neveztek el.

 

2. Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum egyedülálló módon mutatja be a Tisza-tó növény- és állatvilágát. A kormoránoktól kezdve egészen az egykor honos vizákon át a pelikánokig, a helyi flóra és fauna képviselteti magát. Erre érdemes minimum egy fél napot szánni! Számtalan interaktív és izgalmas programot kínál földön – vízen – levegőben, gyermekek és felnőttek számára is egyaránt.

 

3. Kiskörei Víztározó és a Hallépcső

Az idén 46 éves építmény adja meg a Tisza-tó 41 évnyi történetét is. Az erőmű az év bármely szakaszában megtekinthető gyalogosan, de autóval és kerékpárral is járható. Csónakkal nem ajánlatos megközelíteni. A KÖTIVIZIG épületével szembeni lépcsőre ülve, remekül körbe lehet fotózni. Magában az épületben egy állandó, interaktív makettkiállításon tekinthető meg a víztározó működése, sőt legfelső emeletéről nagyszerű panoráma tárul a szemünk elé.
A Hallépcső egy ökológiai folyosó a halak számára, így könnyedén át tudnak úszni a tó vizéből a Tiszába vagy fordítva. A víztározó mellett található halzsilipen egy kémlelőnyílás is van. Ha szerencsések vagyunk, láthatjuk, ahogy a halak átúszkálnak rajta. Ettől nem sokkal odébb, egy kilátóra fel lehet mászni és onnan is belátható széltében-hosszában.

 

4. Tündérrózsamező

Egy-egy Tisza-tavi csónakázás során (amit megjegyeznénk, hogy kötelező elem egy itteni kiránduláskor), több alkalommal is találkozhatunk tündérrózsákkal. A többi növény közül a víz színén úszó, 15-30 centiméter széles levelével és óriási, fehér, dekoratív virágával tűnik ki. Júniustól szeptemberig folyamatosan láthatók, hiszen a megporzástól függően 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, és helyükbe újak fejlődnek. A fehér tündérrózsa szereti a tápanyagban gazdag, iszapos talajú lassan folyó vagy állóvizeket, nagyjából három méter vízmélységig. Ha ilyen területen járunk, megfigyelhetünk fattyúszerkőt is köztük, hiszen a madár jellemzően a fehér tündérrózsa-sárga vízitök növénytársulásra készíti úszófészkét.

 

5. Az öblítőcsatornák

Az öblítőcsatornáknak köszönhetjük a Tisza-tavat: ezeket nyitott vagy zárt állása teszi lehetővé, hogy a folyó vize bejusson, így könnyedén lehet védekezni az áradások ellen is. Erre az egyik legalkalmasabb közlekedési mód a kajak/kenu, vagy a kis lóerős csónakok. Az öblítők annyira varázslatosak, hogy érdemes minél lassabb vízi járművel bemenni, hiszen a különleges madarak, a belógó indák, a magyar Amazonaszként is emlegetett részt tilos kiagynia annak, aki ide érkezik. Egyébként az egyik legkedveltebb Tisza-tavi látnivaló a turisták körében az itteni csónaktúra – ha nem tudja, merre induljon, akkor ajánljuk alábbi túraleírásunkat.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: