fbpx
Összes téma Tisza-tó élmények Tiszaderzs

512 db Amerikában összegyűjtött könyvet küldött haza az egykori tiszaderzsi lakos

Ezek közt egy 130 éves könyvvel is megajándékozta az egykori tiszaderzsi lakos szeretett szülőfaluját.

Nemrégiben 20 doboz könyvet kapott a tiszaderzsi Hatvani Dániel Közösségi Ház és Könyvtár adományba – nem is akárhonnan és akárkitől: Fótos Márton, Tiszaderzs szülöttje az USA-ban gyűjtötte össze a magyar nyelvű könyveket, amelyeket most haza küldött.

tiszaderzs könyv 2

– A tiszaderzsi Fótos Márton 9 évesen, 1934-ben családjával kivándorolt Argentínába, majd az Egyesült Államokban telepedett le ahol családot alapított. Magyarságát nem feledve, egész életében gyűjtötte a magyar nyelvű könyveket, kiadványokat újságokat. 2018-ban hazalátogatott Tiszaderzse, és a páratlan gyűjteményt felajánlotta településünk könyvtárának. A 20 dobozból álló gyűjtemény, amely 512 db könyvet tartalmaz és a legrégebbi 128 éve lett kiadva – közölte Kóbor István, a Hatvani Dániel Közösségi Ház és Könyvtár vezetője, aki már lelkesen válogatja-szortírozza az ajándékba kapott könyveket.

tiszaderzs könyv

Miután befejeződik a rendszerezés, a tuszaderzsi könyvtárban megtekinthetőek lesznek a legrégebbi és a legritkább könyvek is. Hogy pontosan miket rejt a doboz, azt reméljük, hamarosan megtudjuk.

Tiszaderzsen egy Biblia Múzeum is működik, ahol 240 éves biblia is megtekinthető:

Kétszáznegyven éves Biblia is megtekinthető Tiszaderzsen

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: