fbpx
Összes téma

Villámárvizek kezelésére készült magyar mobil alkalmazás

Az elmúlt években évente 4-5 alkalommal Magyarországon is megjelentek a villámárvizek, amelyek kezelésére mobil alkalmazást mutatott be a szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A villámárvíz abban különbözik a többi árvíztől, hogy utóbbival ellentétben jellemzően rövid idő alatt, kis területen, nagy mennyiségű víz gyűlik össze, mely általában 4-6 óra alatt levonul. Ilyen esetekben sokszor a föld nem tudja elnyelni a gyorsan érkező vizet, és a csatornák sem tudják elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek – helyi önkormányzatok, vízügyesek, katasztrófavédők – részéről.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen innovatív alkalmazással tudunk tenni annak érdekében, hogy a jövőben az árvízvédelmi és villámárvízi védekezés hatékonyabb és gyorsabb legyen – nyilatkozta Lovas Attila, a Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Hozzátette: az alkalmazást alapvetően az önkormányzatok felelős emberei tudják használni, akik tőlünk kapnak jogosultságot – felhasználónevet és jelszót – ahhoz, hogy a mobiltelefonjukon, vagy táblagépükön belépve lássák az egyes ár- és belvízvédelmi fokozatokat, illetve térképen a teljes csatornahálózatot. Fontos, hogy a rendszert úgy alkottuk meg, hogy nemhogy Magyarország összes településének csatornahálózatát, de világszinten bármelyik ország, bármennyi településének adatait fel lehet tölteni, és az alkalmazás jogosultságtól függően GPS-szel egyből annak a településnek a jellemzőit – védelmi szakaszhatárok, őrjárás határ, település határ, kül- és belterületi csatornák, vízkárelhárítási tervek, kár esetén értesítendő emberek – mutatja, ahol éppen a felhasználó éppen van – fogalmazott Lovas Attila.

Az egyelőre 106 település csatornahálózatának adatait tartalmazó mobil alkalmazás a RAINMAN Interreg CE 968 projekt támogatásával, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közreműködésével készült el, az informatikai fejlesztést a Technokrats Kft. végezte.

Beszereznéd az alkalmazást? Itt megteheted!

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: