fbpx
Összes téma

Ismerd meg Erdős Hannát, a világ 12. legjobb mestercukrászát!

Ha még nem ismernéd Erdős Hannát, négyszeres olimpiai- és világbajnok mestercukrászt, aki zsűrizni fog az abászalóki Tisza-tó Tortája Gasztrofesztiválon, akkor ez neked szól!

A tiszaföldvári Erdős Hannával 2016-ban  készítettünk interjút, mikor a németországi Erfurtban megrendezett IKA Kulináris Olimpiáról tért haza egy aranyéremmel, valamint 2018 őszén, miután tanítványával, Erdős Barbarával együtt ismét aranyéremet szereztek a Luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon.

Az abádszalóki V. Tisza-tó tortája Gasztrofsztiválon ő is zsűrizni fog Mautner Zsófi mellett. 

Hanna mindig előkelő, vagyis egyre előkelőbb helyezéseket ér el a versenyeken, amelyre éjszakákon át készül és ahogy közeledik a verseny napja, egyre jobban izgul. Persze, utána már mosolyogva gondol vissza az eltelt időre és általában megfogadja, hogy soha nem indul többé megmérettetésen, de mégsem így lesz.

– Mi motiválja a következő versenyére? 
– Mindig azt érzem, hogy kell még egy verseny, kell még egy díj, és mint azt sokan tudják, imádom ezt csinálni! Párommal, Lajossal már a versenyről hazaindulva azon gondolkodtunk, mi legyen a következő munkám. Tény, hogy nagyon-nagyon fárasztó tud lenni a munka melletti versenyfelkészülés, de nekem ez mindent megér!

Hanna és párja, Lajos a 2014-ben, Luxemburgban
Hanna és párja, Lajos a 2014-ben, Luxemburgban

– Hogyan talált rá erre a technikára?
– Ez a történet több mint húsz évvel ezelőtt kezdődött. Még cukrásztanuló voltam, amikor Kopcsik Lajos kint volt az 1996-os olimpián, és neki mind a tíz versenymunkája aranyérmes lett. Akkor készített egy matyó hímzéses díszpárnát is, ami nekem nagyon megtetszett. Igaz, szüleim révén hozzám a kalocsai minta állt közelebb, de akkor a nővéremnek éppen születésnapja volt és Lajos bácsitól kapva az ihletet, elkészítettem az első hímzett tortámat. Ma már annyira nem találom szépnek, de akkor nagyon büszke voltam rá. Természetesen bemutattam a tanáromnak, Lindenberger Lajosnak is, aki elmondta, hogy ezt milyen anyagból kell elkészíteni, ami nem más, mint a tragant.

20141205152109-naploba6

– Hogyan készül ez a tragant?
– A zselatint felolvasztom vízzel, mintha zselét főznék, porcukrot keverek bele, ami elolvad és tésztává áll össze. Olyasmi lesz, mint a marcipán és mivel nincs mandulatartalma, ezért nem is avasodik. Gyorsan szárad, ezért nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Ha kiszárad, akkor olyan kemény lesz, mint a porcelán. Ekkor lehet fúrni, faragni, csiszolni és festeni. Ha párától, víztől megóvjuk, akkor évtizedekig eláll.

– Mikor indult az első versenyen?
– 1998-ban a tanárom benevezett egy versenyre, de az első érmeimet 2000-ben kaptam. Akkor a Millenium évéhez kapcsolódóan az egyik versenyre elkészítettem a Szent Koronát. Ahogy az első hímzett tortámat, úgy ezt sem tenném a mostani Szent Koronám mellé, óriási különbségek vannak köztük. A koronáért kapott ezüstérmek hozták meg számomra azt a lendületet, ami miatt még ma is versenyzek.

Ezek a versenyek úgy zajlanak, hogy az érmeket pontozás alapján ítélik oda az indulóknak és a zsűrizés során a kidolgozottságot és a témát is figyelembe veszik. 90 és 100 pont között aranyérmet kapnak, idén 64-et osztottak ki a legjobbaknak járó elismerésből. Hanna 2018 őszén, a a Luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon 96 pontot szerzett, azonban ezzel kissé lecsúszott a világbajnoki tabelláról: az eddigi 6. helyét sajnos nem tudta megvédeni, a 12. helyre esett vissza. Ám ez még mindig azt jelenti, hogy ő a világ 12. legjobb mestercukrásza!

– Mikor került szóba az olimpia?
– 2008-ban. Bár azelőtt évekig ez volt a tiltott, o-betűs szó, amit nem szabadott kiejteni. Úgy éreztem, hogy nem tudok majd ott helytállni, meg amúgy is bonyolult, meg sokba kerül kijutni. A párom a mai napig ezen viccelődik. Igazából miatta indultam az olimpián, annyira nyaggatott, hogy muszáj voltam menni. Ha ő nincs, akkor talán ma nem is lennék olimpikon.

– Milyen munkával indult az első olimpiáján?
– Akkor is a Szent Korona köré építettem a versenymunkámat, a koronázási ékszereket készítettem el 1:1 arányban. A parlament, a koronázási miseruha, illetve egy halasi csipke alkotta a versenymunkát.

Hanna a tavalyi versenyén „Herendi csendélettel” nyerte meg az aranyérmet, ami tartalmazott porcelán teáskészletet, vázát, gyümölcstálat, órát, valamint egy hegedűt, egy gobelin képet. Sőt még az asztalterítőt is maga készítette aprólékos munkával, cukorból.

Elért eredményei:
2008 – Erfurt, olimpia, aranyérem
2010 – Luxemburg, világbajnokság, egy arany- és egy bronzérem
2012 – Erfurt, olimpia, két aranyérem
2014 – Luxemburg, világbajnokság, két aranyérem, világranglista 9. hely
2016 – Erfurt, olimpia, egy aranyérem, világranglista 6. hely
2018 – Luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokság, egy aranyérem, világranglista 12. hely

 

Szöveg: Kovács Janka, Szolnoki Presztízs magazin
Fotók: Presztízs magazin – Erdős Hanna

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d