fbpx
Összes téma

Szívszorító videót készített Ljasuk Dimitry a kiskörei hulladékhelyzetről

Brutális szemét a Tiszán - ez a te műved ember! címmel jelentette meg legújabb videóját Ljasuk Dimitry, a Tisza-tó csodáit megörökítő egykori lakos.

Ahogy korábban mi is írtuk, a Tiszán levonuló árhullám az uszadékfák között több tonna szemetet is hozott a kiskörei vízlépcsőhöz, amelynek egy része hazai, míg a másik külföldi. Az okokról és a megoldásról itt olvashat bővebben:

Több tonna szemét lebeg a vízen a Kiskörei Vízlépcsőnél

 

Ljasuk Dimitry, a Tisza-tó csodáit -és jelen esetben segélykiáltását- bemutató hobby filmes is készített egy drónfelvételt a kiskörei helyzetről. Szerkesztőségünknek pedig írt néhány sort az ott látottakról:

2019. június 2-án jártam Kiskörén, mert hírt kaptam az összegyűlt szemétről. A helyszínen elképesztő látvány és bűz fogadott. A több száz tonna fauszadék között több száz tonna szemét vegyült el, benne pet palacktól a mosógépen át a szemétbe fulladt élőlényekig. A vízfelszínen úszó, erőmű előtt megrekedt szemét vastagsága a szakemberek szerint két méter is lehet a víz alatt – terjedelme pedig talán 3 focipályányi. És csak jön és jön a szemét az érkező újabb árhullámokkal…

Rendszeresen gyűjtöm a szemetet, szerveztem is szemétgyűjtést, de sajnos így a végtelenségig gyűjthetjük a szemetet, mert mindig van utánpótlás… Addig, ameddig mi emberek mindig megvesszük azokat a termékeket, amik már a gyártás pillanatában szemétnek számítanak, ez nem fog változni. Ezért is azt kérem a videómban, hogy gondolkodjunk, tudatosabban és felelősségteljesebben vásároljunk, és persze soha ne dobjuk el a szemetet, mert ez lesz az eredménye.

Az érkező árhullám pedig hatalmas víztömeget is hoz, ami miatt a Tisza-tóból tovább kell engedni a vizet, de ezzel várhatóan a szemét egy részét is.

Június 14-18. között rendezik a Tisza-tavi PET kupát, amin én is ott leszek önkéntes csapatommal és megpróbáljuk precízen összeszedni a szemetet, ami nem csak az erőműnél, hanem a Tisza parszakaszán is van bőven.” – fogalmazott Dimitry.

 

Ljasuk Dimitry fotóit láthatják:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: