fbpx
Tisza-tó élmények Összes téma

Egynapos Tisza-tavi túraajánlat motorosoknak

Egy napra érkeznél a Tisza-tóra és motorral vagy? Rengeteg lehetőség vár, mutatjuk, melyek ezek!

A Tisza-tó nemcsak a horgászok, kerékpárosok, strandolók és a vízen közlekedők kirándulóhelye, hanem a motorosoké is! Szerkesztőségünk is imádja a motorokat, a sebességet és azt, hogy mennyivel könnyebben lehet vele közlekedni, természetesen a szabályokat betartva és figyelve a környezetünkben lévőkre. A motorosok számára összegyűjtöttünk néhány látnivalót és programlehetőséget.

 

Közlekedés a gáton

TÉVES az a gondolat, miszerint a motorkerékpárra, mint egy nyomon haladó járműre nem kell gáthajtási engedélyt vásárolni – a motorosokra is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az autósokra!

A nyár folyamán, a Tisza-tó gátjának lezárásakor csak a kerékpárosok tudnak áthaladni a sorompók közt, az autósok, motorosok forgalma ebben az időben korlátozva van és ők csak a gátra vezető aszfaltos feljárókon tudnak balra, vagy jobbra menni és ugyanezen az úton vissza. Viszont erre a kis szakaszra is vásárolni kell engedélyt, amelyet a partmenti városok horgászboltjaiban lehet. A listát itt találod!

A törvény szerint “Sportcélú járművel (pld. quad, cross, enduro) idegeneknek a védtöltésen közlekedni, tartózkodni szigorúan tilos!” – tehát ezt a módot is el lehet felejteni.

motor3

Nyári motoros tókerülés kicsit másképp

Mivel közúton is gyorsabban lehet haladni motorral, mint autóval, ezért több program is beleférhet egy napba. Az alábbiakban azokat gyűjtöttünk össze, amelyek motoros szerelésben sem kényelmetlenek. Az éttermek ajánlójában pedig együttműködő partnereinket ajánljuk, de természetesen rajtuk kívül is rengeteg jó hely van a tó körül.

Az alábbiakban nem soroltuk fel, de érdemes egy-egy kikötőben megállni és a büfében egy kávé vagy üdítő társaságában megnézni a tavat.

 

Tiszafüred

tiszafured

  • Kiss Pál Múzeum: az állandó kiállításának keretén belül lehet megismerni a világhírű tiszafüredi nyerget, de emellett bemutatják a település 7000 éves történelmét is a környéken talált leletekből.
  • A Morotva Kerékpáros Pihenőparkban érdemes egyet sétálni és felmenni a kilátóba is.

ÉTTEREM:

 

Poroszló

légifotó Poroszló

  • Tisza-tavi Ökocentrum: ha ide jönnénk, akkor erre nagyjából három órát kell számolni, hiszen a centum látnivalói magukkal ragadnak és itt nagyon gyorsan repül az idő. Gyerekeknek és felnőtteknek is rengeteg érdekességet mutat a centrum.
  • Tisza-tavi vízisétány: Az ökocentrum mellett található a vízisétány, amire körülbelül egy bő órát lehet szánni. A víz felett kialakított sétány remek helyszíne a szelfiknek!

ÉTTEREM:

 

Sarud

elmenyfalu

  • A partmenti Élményfaluban főleg vízi programokkal várják az érdeklődőket, de rengeteg zenés és vízparti rendezvényük is van. Itt a gát tetején lévő Fröccsteraszt ajánljuk, ahol természetesen alkoholmentes italokkal is szolgálnak a gyönyörű panorálma mellett, a nyár folyamán pedig megnyílik a Sulyom tájétterem.

 

Kisköre

képcsere

  • Kiskörén kihagyhatatlan a Kiskörei Vízlépcső és a működésének megismerése. Szerdán és csütörtökön 10től fogadják azokat, akik nem jelentkeztek bel előre az üzemlátogatásra – őket csoportos vezetéssel várják jelképes összeg befizetése fejében. Egyéb esetben bejelnetkezés szükséges a bejáráshoz: kiskore.szmg@kotivizig.hu.
  • A vízlépcsőn átsétálva (ajánlot gyalog menni és megcsodálni a végtelen tavat) a Hallépcsőhöz jutunk, ahol egy kémlelőnyíláson bekukkantva nézhetjük meg az áthaladó halakat.

ÉTTEREM:

 

Abádszalók

abadszalok kikoto

  • A présházak. Az üdülőterületen máig megmaradtak az 1800-as évek második felében épült présházak. A jellegzetes épületeket érdemes megnézni, hogy egy kicsit visszautazhassunk az időben

ÉTTEREM:

 

Tiszaderzs

tiszaderzs romtemplom

ÉTTEREM:

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d bloggers like this: